Rýma | Jak se přenáší, jaké má druhy a jak ji nejlépe léčit? | Moje zdraví

Rýma

Rýma je nejběžnějším akutním onemocněním člověka. Je to zánět sliznice nosní dutiny nejčastěji způsobené vlivem virů, případně bakterií, doprovázené výtokem z nosní dutiny.

Co je to rýma?

Rýma je zánět nosní sliznice, za kterým může stát virová nebo bakteriální infekce, léčba nekomplikované rýmy trvá přibližně 7 dní. V prvních dnech dochází k sekreci čirého a vodnatého hlenu, který se postupně mění na hustý hlen se žlutou nebo zelenou barvou.

Nachlazení se projevuje zduřením nosní sliznice, což způsobuje omezenou průchodnost nosu. Prvními příznaky, že se něco děje, je svědění a dráždění v nose, které nás nutí ke kýchání a následně zvýšená teplota, může být přítomna i ztráta chuti k jídlu. V noci se může dostavit dráždivý kašel a vlivem ucpaných dýchacích cest i chrápání. Nachlazení mívá pozvolný průběh a podle toho se projevují a mění i formy rýmy. Při nachlazení se rýma nejdříve projevuje vodnatým výtokem z nosu, který se špatně vysmrkává. Komplikací je i odření a podráždění nosu. V pokročilé fázi nemoci se přemění na hlenovitý nebo hlenohnisavý výtok. Nosní sliznice je překrvená a nosní skořepy jsou pokryté hlenem. V tomto případě už se snažíme rýmu co nejvíce smrkat a zabránit jejímu rozšíření v dutinách. Mohou být také zvětšené spádové uzliny. Pokud se viry a bakterie rozšíří a ucpou i vedlejší nosní dutiny, je obvyklá zvýšená teplota doprovázená bolestmi hlavy.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

nos, dýchací ústrojí

Inkubační doba

1–3 dny

Léčba

Rýma z nachlazení obvykle netrvá více jak týden. I když si tělo s běžnou rýmou z nachlazení obvykle poradí samo, je dobré udělat několik věcí, abychom si ulevili a aby nám bylo brzy lépe. Základem je dostatek tekutin a zvýšený příjem vitamínů pro organismus. Je potřeba se snažit hlenovitou rýmu smrkat a dostávat infekci z těla ven, aby se nemohla šířit v dutinách. Dětem, které sami nemohou smrkat, je nutné pomoci. (Přečtěte si: Jak na rýmu u kojence, který neumí smrkat?) Pokud je to nutné, je potřeba nosní sekret odsát.

Při léčbě se používají antipyretika na snížení teploty při horečce nebo spreje se solným roztokem, které uvolňují těžko vysmrkatelné hleny – tzv. zadní rýmu, která způsobuje ucpání dutin a následnou teplotu. Léčba většinou vyžaduje několik dní klidu na lůžku s přísunem dostatku vitamínu C a teplých tekutin. V případě podezření na zánět v krku nebo v uchu je lepší obrátit se na lékaře, jeho zhodnocení stavu pacienta určí nasazení vhodných antibiotik a léků proti rýmě.

Léky

Jako lék se používají nosní kapky, které slouží především jako prevence proti rozšíření infekce. Používají se také nosní aromaterapeutický olej nebo spreje s mořskou vodou. Ty zajistí větší průchodnost nosu a umožní snadnější dýchání. Neméně důležité jsou vitamíny C a zinek, posilující imunitní systém.

Bylinky

Na rýmu je vhodná inhalace vždy z jedné lžíce černého rybízu, černého bezu, celého kmínu, sušené dubové kůry a z 6 stroužků česneku. Vše nechte povařit v půl litru vody a následně inhalujte páru pod ručníkem. Léčbu může urychlit i čaj ze zázvoru. Zázvor oloupejte, nastrouhejte a chvíli povařte ve vodě, nechte chvíli louhovat a pijte teplé s citronem a medem.

Homeopatika

Na nachlazení doprovázené průhlednou rýmou s odřeným nosem a kýcháním použijte lék Allium cepa. Dulcamara se hodí na průhlednou rýmu, která se objevila na jaře nebo na podzim, kdy je tělo nejvíce oslabeno. Na žlutou rýmu, která nejde vysmrkat a tvoří strupy, použijte Kalium biochromicum.

Allium cepa 9ch – 5 granulí 3krát denně – Nachlazení doprovází průhledná rýma s odřeným nosem a kýcháním.

Dulcamara 9ch – 5 granulí 3krát denně – Průhledná rýma, která se objevila na jaře nebo na podzim, kdy je tělo nejvíce oslabeno.

Kalium biochromicum 9ch – 5 granulí 3krát denně – Žlutá rýma, která nejde vysmrkat a tvoří strupy.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Domácí léčba a babské rady

Pokud chcete, aby se vám rýma spustila a opustila ucpané dutiny, využijte cibuli, jejíž šťávu si vetřete do chodidel a do místnosti postavte talíř s nakrájenou cibulí, vezměte si ponožky, zabalte se do deky a běžte spát. Ráno by měla rýma povolit. Pomáhá také inhalace vincentky.

Vyšetření

Vyšetření běžné rýmy většinou není potřeba a stává se tak pouze v případě rozšíření a tvorby zánětů v okolních dutinách. Lékař se obvykle ptá na průběh nemoci, zkontroluje krk a poslechne si dýchání pacienta, čímž zkontroluje funkci dýchacích cest a jestli se někde neukrývá zánět – např. v průduškách. Také zkontroluje nosním zrcátkem nos a prohlédne uši kvůli možnému zánětu. Pokud potíže s rýmou po prodělaném nachlazení dlouho přetrvávají, je vhodná prohlídka u otorinolaryngologa, který prozkoumá a zhodnotí stav nosní sliznice pacienta.

V těhotenství

Rýma z nachlazení v těhotenství nepředstavuje žádný významný problém pro matku ani pro plod. Komplikací je možnost vzniku zánětů vedlejších nosních dutin a omezená možnost nasazení antibiotik v těhotenství. Jejich užití je nutné konzultovat s lékařem, který musí vědět, že je žena těhotná a v jaké fázi se její těhotenství nachází. V případě silného ucpání dutin nebo zánětů způsobujících horečku je nasazení antibiotik nezbytné, protože horečka je nebezpečnější než antibiotika v těhotenství a v tomto případě je případný strach z antibiotik v období těhotenství zbytečný.

Pokud je lékař správně seznámen se stavem těhotné a zvolí vhodnou antibiotickou léčbu, nepředstavuje tato léčba žádné riziko.

Očkování

ne

Délka léčby

1 - 3 dny
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

Špatné smrkání, vtahování nosem nebo polykáním výtoku se viry a bakterie dostávají do krku a způsobují kašel. Mohou se také dostat do průdušek a zhoršit kašel, zapříčinit zánět, ztížit dýchání a vyvolat dušnost. Ucpáním vedlejších nosních dutin dochází k zvýšené teplotě a bolestem hlavy. V dětském věku se může infekce dostat i do středoušní dutiny a způsobit zánět středního ucha

Trvalé následky

Nedoléčená rýma se může za určitých okolností stát chronickou a těžko zbavitelnou. U nadměrného a dlouhodobého užívání nosních kapek hrozí trvalé poškození nosní sliznice vedoucí až k chirurgickému zákroku. Zánět středního ucha může zapříčinit převodní nedoslýchavost.

Prevence

Důležitou prevencí je pravidelné otužování a zvyšování obranyschopnosti těla. Vhodný je častý pobyt na čerstvém vzduchu a dostatečná vlhkost v prostorech, které obýváme. Je potřeba dbát na vyváženou výživu s pravidelným dostatkem vitamínů. Je dobré vyhledávat potravinové doplňky obsahující zinek, který potlačuje tvorbu rýmy z nachlazení a při jeho propuknutí je vítaným pomocníkem pro zkrácení nemoci. Nezbytné je dodržování hygieny. 

Kdy jít k lékaři

Pokud rýma přetrvává déle jak týden nebo je doprovázena vážnějšími komplikacemi, především záněty krku nebo středního ucha, je nezbytné vyhledat lékaře.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.