Bez černý
Přírodní sirupy z bezu černého jsou mnohem účinnější než ty z obchodů.
Bez černý (Sambucus nigra) je listnatý, opadavý keř, který dorůstá i do několika metrů. Najdeme ho na loukách a zahradách, kde je půda bohatá na dusík. Na jaře se jeho koruna zbarví žlutobílé barvy, což je charakter jeho silně vonících květů. Na podzim se koruna obsype plody – černými, šťavnatými bezinkami.
Účinné látky
Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky. V květech najdeme glykosidy, rutin, éterické oleje, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. V plodech se nachází organické kyseliny, cukry a vitamíny typů B a C.
Použití
Nezastupitelný je bez v kuchyni, zde se tvoří řada produktů, jež mají vliv na naše zdraví. Jedná se zejména čaje, sirup a šťávy z plodů, z květů se zase dělá bezinkové víno, či likér. Odpradávna se v léčitelství při přípravě léčebných přípravků využívají květy, plody i listy. U nich ale ovšem pozor, nelze z nich prakticky vyvařit toxické látky, proto mohou způsobit zažívací potíže.
Účinky na zdraví
Odvar z květů pomáhá léčit záněty močového měchýře, rozpouští hleny, podporuje pocení a léčí kašel. Ulevuje při bolestech žaludku, spravuje trávicí proces a také skvěle funguje na migrény.
Výskyt
Bez černý roste po celé Evropě kromě nejsevernějších zemí. Také jej najdeme v Asii, rovněž mimo chladný sever. Zde jeho výskyt dosahuje hranic Kaspického moře.
Sběr
Květy se trhají na jaře, když je sucho. Optimální je sběr, než se kvítky zcela rozvinou. Poté se musí rychle zpracovat, aby nezhnědly. Plody se sbírají na podzim, z nich se nejčastěji lisuje šťáva na sirupy či likéry.
Domácí recepty
Zdravý sirup z bezinek. Klasickou obměnu sirupu z tohoto keře asi znáte. Ovšem když si odmyslíte chemii v běžně prodávaných výrobcích v obchodech, můžete sirup pít každý den ráno nalačno. Neředěná jedna čajová lžička sladké porce vitamínů vás postaví na nohy. Potřebujete litr bobulí černého bezu, které zvolna povaříte 15 minut ve čtvrt litru vody. Poté nálev propasírujte přes síto, přidejte půl kilogramu (kvůli konzervaci) a vařte ještě 10 minut. Vroucí šťávu vlijte do lahví a uzavřete.
Likér proti nachlazení vyžene bolest z hlavy, vypudí bacily z krku. Stačí smíchat 0,5 l bezinkové šťávy se stejným množstvím vodky. Přidejte ještě tři hřebíčky a šťávu z jednoho pomeranče. Povařte asi 10 minut. Nalijte do sklenic a pevně je uzavřete. Silná receptura zatočí s vašimi neduhy.