Hřejivé koupele podle bylinkářky: Zpříjemněte si podzim a podpořte své zdraví | Moje zdraví

Hřejivé koupele podle bylinkářky: Zpříjemněte si podzim a podpořte své zdraví

Hřejivé koupele podle bylinkářky: Zpříjemněte si podzim a podpořte své zdraví
Autor: istock.com
15. října 2020 • 14:00

Je několik způsobů, jak se zahřát po krásné, ale chladné podzimní procházce. Můžete vyzkoušet šálek teplého čaje, horké čokolády nebo například hřejivou koupel. Jaké přísady se do ní hodí, vám prozradí naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Éterické oleje

Nejoblíbenější a nejvariabilnější přísadou jsou éterické oleje. U nich je třeba dbát na to, aby byly 100% přírodní. Syntetické by mohly vaší pokožce spíše ublížit. Do koupele přidáváme 8 až 15 kapek, podle žádané intenzity. Vůně vybíráme podle nálady či podle toho, co od koupele očekáváme.

Velký přehled bylinek a jejich účinků najdete zde.

Levandule zklidňuje, grep a mandarinka zlepšují náladu, ylang ylang a muškátová šalvěj působí afrodiziakálně, růže pomáhá od smutku, bazalka s majoránkou napomáhají od úzkostí a borovice či eukalyptus uvolňují dýchací cesty.

Pokud narazíte na éterické oleje jako například na konvalinku, jablko či jahodu, věřte, že přírodní nejsou. Zatím totiž ještě nebyl objevený způsob, jak z nich vůni vydestilovat.

Vyzkoušejte chmel nebo kozlík

Také bylinky opět vybíráme podle toho, čeho chceme dosáhnout. Koupel s chmelovým odvarem podpoří klidný spánek a kozlík vás zbaví nervozity. Pokud trpíte lupénkou, je pro vás ideální ovesná koupel a například na hojení pooperačních zranění jsou dobré sedací koupele z dubové kůry.

Pokud chcete spojit příjemné s užitečným a zabojovat třeba proti celulitidě, sáhněte po jedlé sodě: Ta dokáže zatočit nejen s celulitidou, ale funguje i jako antiperspirant, zamezuje nadměrnému pocení, čistí pleť a působí proti mykózám – i proti těm našim ženským.

Med vyživí a pomáhá hojení

Další kouzelnou přísadou je med: Obsahuje uhlohydráty, vitamín C, železo, měď, vápník, hořčík a další minerály. Zamezuje zánětům, vyhlazuje, vyživuje, podporuje prokrvení a napomáhá hojení.

Mandlový olej patří k přísadám, které snadno přijme téměř každá pokožka a tím posiluje svůj přirozený ochranný filtr. Hodí se i pro ty, kdo trpí atopickým ekzémem. Jsou v něm totiž obsažené nenasycené mastné kyseliny velmi se podobající těm, které jsou naší pokožce vlastní. Mandlový olej dodává vlhkost, mírní svědění a díky tomu, že proniká hluboko do buněk, napomáhá jejich obnově – a tedy i elasticitě kůže. Můžete ho použít i do koupele pro nejmenší.

Pozor, v případě těhotenství se raději vyhneme koupelím s éterickými oleji či bylinkami a sáhneme spíše po medu, mandlovém oleji či jedlé sodě.

Vyhněte se mátě a pomerančovému oleji

Do koupele nepřidávejte nikdy mátu, má výrazný ochlazující účinek a to by nadělalo víc škody než užitku. Vyhněte se i pomerančovému oleji – v kombinaci s horkou vodou může pokožku nepříjemně podráždit.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.