Podběl lékařský | Moje zdraví

Podběl lékařský

Podběl lékařský léčí dýchací cesty, tlumí kašel i bronchitidu.

Popis

Podběl lékařský (Tussilago farfara) je vytrvalou bylinou s podzemním plazivým oddenkem. Jeho výběžky mohou mít i více jak jeden metr délky. Květonosná lodyha má délku až 15 cm, v době plodu se ovšem protáhne i dvojnásobně. Charakteristický je pro ni jediný úbor, subtilnost a šupinovité listy. Velké listy mají řapíkatý tvar a jsou uspořádané v přízemní růžici. Čepel je obsáhle vejčitá až srdčitá, na krajích zubatá. Úbory mají žlutou barvu, v průměru jsou 3 cm široké. Skládají se z  trubkovitých květů a jazykovitých lístků. Plod podbělu je asi 5 mm dlouhá chmýřitá nažka.

Účinné látky:

Podběl, přesněji jeho květ, je bohatý na flavonoidy, žlutá napovídá, že obsahuje barviva xanthofily, najdete v něm i sliz, třísloviny, hořčiny i stopy silice. V listech najdeme rovněž sliz, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, cholin, cukry a inulin. Minerály zastupují zinek a draslík. Jsou zde i nežádoucí látky, v květu najdeme pyrolizidinové alkaloidy.

Použití

Bylina se používá vnitřně i zevně. Vnitřně ve formě blahodárného čaje, rovněž skvěle působí jako kloktadlo. Zevně poslouží jako hojivý obklad na rány.

Účinky na zdraví

Podběl umí dokonale tlumit kašel, poradí si i se silnou bronchitidou a mírní astma. Je ideální na onemocnění dýchacích cest. Osvědčil se i při zánětu žil, blahodárně hojí rány a ekzémy. Vnitřní užití pomáhá léčit průjmy a záněty močového měchýře.

Výskyt

Rostlinu najdeme po celé Evropě, také v horách severní Afriky. Zasahuje do Asie, roste v Sibiři, na Dálném východě, odkud se přes Kavkaz táhne až do Indie. Stopy najdeme i v Severní Americe.

Sběr

Květy se sbírají brzy na jaře, musí být však suché počasí. Květy by neměly být rozkvetlé, pak se rozpadají. Je třeba je rychle sušit, klidně i uměle, teplota ale nesmí překročit 40 °C. Listy se sbírají v březnu a dubnu, den se suší na slunci, pak se dosuší ve stínu.

Domácí recepty

Obklad léčí zanícené žíly, mírní revma a bolesti kloubů. Vezměte hrst nasekaných čerstvých lístků, které pořádně utlučte, až vznikne kašička. Je to vynikající koncentrát byliny, má tak silné účinky. Přiložte na postižené místo, překryjte obvazem, můžete zabalit do teplého ručníku (účinek se znásobí) a nechte působit alespoň hodinu.

Sirup na zánět průdušek mírní nejen záněty, ale tlumí i kašel. Čerstvé listy bylinky (opět hrst) nakrájejte a dejte na dno skleněné nádoby. Zasypte 250 g cukru. Poté dejte další vrstvu listů, opět zasypte cukrem a takto opakujte, až je sklenice plná. Nechte slehnout a doplňte. Poslední vrstvou bude cukr. Nádobu vzduchotěsně uzavřete a zakopejte na zahradě tak, že sklenici zakryjete dřevěnou deskou, následně hlínou. Nejde o žádný čarodějnický rituál. Listy a cukr nejlépe pracují ve tmě, kde není vlhko, což odvádí dřevo. Zároveň se směs nezkazí. Nechte osm týdnů pracovat. Poté vykopejte sklenici a vzniklý sirup převařte. Dejte do sklenice a uložte do lednice. Užívejte jako čaj, sladidlo nebo čajové lžičky směsi dle potřeby.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.