Priessnitzův zábal nejen na krk: Za jak dlouho pomůže? | Moje zdraví

Bolest v krku i angínu zažene Priessnitzův obklad. Víte, jak na něj?

Video se připravuje ...
30. září 2023 • 14:00

Suchý kašel, horečka, bolest v krku, angína. S tím vším se potýká celá řada z nás, a to nejen v chladných ročních měsících, ale také teď v létě. Účinné léky na tyto potíže vám sice napíše jedině lékař, vy sami si ale můžete pomoci i generacemi prověřenou metodou – Priessnitzovým obkladem.

Priessnitzův obklad (zábal) získal svůj název podle svého vynálezce Vincenze Priessnitze, který využíval léčebnou sílu vody, jíž se využívá ve vodoléčebných lázních, jejichž vznik takto inspiroval.

Video se připravuje ...
Trápí vás bolest v krku? Víme, jak se jí zbavit!VIDEO 

Priessnitzův obklad je studený zapařovací obklad, který se přikládá nejčastěji na krk, dolní končetiny, kotníky a hrudník. Jde o přírodní postup, který zlepšuje prokrvení postiženého místa, a tím zrychluje hojivé procesy v těle.

Obklad pomáhá při léčbě angíny, laryngitidy, horečky, akutních nebo chronických zánětů nosu, jícnu a nosních dutin. Na hrudník se přikládá při suchém dráždivém kašli, na kloubech ulevuje od revmatických obtíží a podporuje relaxaci kosterního svalstva.

Jak připravit Priessnitzův obklad?

Nejprve se přímo na kůži přiloží bavlněná látka namočená ve studené vodě. Měla by být důkladně vyždímaná. Je důležité, aby byla opravdu studená, zároveň ale musíme zohlednit i stav pacienta. Pokud je velmi oslabený, nemusí mít dostatek energie na zahřátí kapesníku. U dětí se volí teplota vody kolem 22 °C.

Aby byl studený zábal úspěšný, je potřeba dostatečné prohřátí pacienta. Pokud to jeho oslabený organismus nedovolí, je zapotřebí mu pomoci například teplou koupelí, zabalením do teplých peřin nebo termoforem.

Chladný vyždímaný obklad se v postiženém místě překryje igelitem (mikrotenovým sáčkem) a vše se navíc obalí suchou bavlněnou látkou (šátkem, šálou).

Jak dlouho ho nechat působit?

Pod obkladem nejprve dojde ke snížení teploty a zúžení cév, což trvá přibližně dvě až tři minuty. Poté se teplota stabilizuje a cévy se postupně začnou rozšiřovat. Tato fáze by měla trvat přibližně 30 až 40 minut. Nakonec dochází opět ke zvýšení teploty v postiženém místě a k přehřátí. Tato poslední fáze by měla trvat 60 až 80 minut.

Obklad by se měl sundat po dvou, nejdéle třech hodinách. Pro intenzivní terapii je možné přikládat Priessnitzův obklad dvakrát denně, je ale potřeba mezitím dodržet přestávku zhruba tří až čtyř hodin. Nikdy nenechávejte působit obklad přes noc a nepřikládejte ho na infikovaná místa, špatně se hojící rány, pokožku postiženou ekzémem a podobně.

Autor: Marie Bezděková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.