Zánět středního ucha: Jaké má příznaky a co pomáhá? | Moje zdraví

Zánět středního ucha

Zánět středního ucha je infekce nebo zánět středoušní dutiny za bubínkem. Začíná jako virové onemocnění horních cest dýchacích a má tendenci se komplikovat bakteriemi v hnisavý zánět. Tekutina hromadící se v dutině způsobuje velkou bolest. Může dojít i k protržení bubínku.

Zánětem středního ucha většinou bývá postiženo jen jedno ucho, a to zejména u dětí mezi 6 měsíci až třemi roky. Postihuje ale i starší děti a méně často i dospělé.

Příznaky

Příznakem je bolest a tlak v uchu způsobené přebytečnou tekutinou tlačící se na ušní bubínek, dočasné zhoršení sluchu, zvýšená teplota až horečka, nechutenství, nespavost. Mezi možné doprovodné příznaky patří rýma, kašelbolest v krku, průjem a zvracení.

Pokud z ucha vytéká tekutina, mohlo dojít k protržení bubínku a je třeba vyhledat neprodleně lékaře.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

UšiStřední ucho

Léčba zánětu středního ucha

Léčba zánětu středního ucha závisí na věku dítěte a závažnosti onemocnění. Pokud není hnisavý zánět, podávají se nosní kapky, snižuje se teplota a zmírňuje bolest (například pomocí ohřívací láhve, která se přikládá k uchu). Jedná-li se o hnisavý zánět, musí se nasadit antibiotika. Při výskytu hnisu za bubínkem může lékař bubínek propíchnout a umožnit tak vytékání hnisu.

Léky

Užívají se antibiotika, antibiotické kapky do ucha, nosní kapky.

Bylinky

Při nemoci pomáhá kloktání eukalyptu, pelyňku a heřmánku.

Homeopatika

Při rychlém podání vhodného léku lze velmi dobře léčit. Je dobré střídat v intervalu 10 až 15 minut různé léky, dokud nějaký nezabere.

Aconitum – Prudký nástup horečky se zarudnutím ucha, dítě se za ně chytá, nechce si na něj nechat sáhnout. Často předcházelo „nafoukání“ do ucha.
Apis – Následují–li po Aconitu ještě pálivé a bodavé bolesti. Někdy se přidává zánět hrdla či angína.
Belladona – Prudká, náhlá bolest v uchu. Vystřeluje do krku. Zlepší teplý obklad. Zhoršení večer. Hrozí přehřátí. Léky na teplotu – i Belladona 30 CH a vyšší ředění, 5x po 15 minutách. Nejlépe ve vodě, sprcha, ibuprofenové léky.
Capsicum annuum – Bolesti soscovitého výběžku za uchem. Hrozí kostní zánět. Podobně další kosti v okolí. Červené tváře.
Chamomilla – Dominuje zuřivý vztek. V uchu horko. Lalůček rudý. Zhoršení večer. Chvilinku uleví lenošení. Někdy jedna tvář červená, druhá bílá.
Dulcamaea – Nemoc z vlhka – promoknutí, mlhy, dlouho mokré plavky.
Ferrum phosporicum – Pozvolný začátek. Teplota kolem 38 stupňů Celsia. Tepavé bolesti. Někdy kapky krve v uchu či krvácení z nosu.
Kalium biochromicum – Opakované záněty dutin spolu s otitidami. Častěji vlevo. Tuhý hlen vzadu v hrdle. Doprovází i puchýřovité angíny.
Kalium muriaticum – vodnatý výtok z ucha i nosu. Rachůtky a lupání v uchu. Zhoršení sluchu. Bodavá bolest v uchu při změně nadmořské výšky.
Lachesis – Typicky začne vlevo. Bolest se ozve ráno či hluboko v noci. Zhoršuje polykání. Vysoká, setrvalá teplota. Někdy s tmavorudou angínou, začátek vlevo.
Lycopodium – Stranově zrcadlové s Lachesis – vpravo. Zhoršení mezi 16. a 20. hodinou. Uleví teplé nápoje, je ale bez žízně. Nadýmání břicha.
Mercurius solubilis – Vystřelující bolesti zubů a ucha. Slinění, otoky. Velká horečka.
Sulfur – Pozvolný, jakoby líný nástup potíží. Nedoslýchání. Zarudlý boltec ucha a kolem ústí zvukovodu. Svědění uvnitř.
(Zdroj: MUDr. Tomáš Karhan, Homeopatie a děti, Grada, 2011)

Domácí léčba a babské rady

Některé zdroje radí vložit do ucha stroužek česneku či šťávu z netřesku, lékaři to však nevidí rádi. Do ucha bychom si bez porady s lékařem nic vkládat neměli. Může pomoci obklad z tvarohu zabaleného do utěrky přiložený na uchu.

Vyšetření

Lékař se podívá otoskopem do ucha a zjistí míru zánětu. Může také udělat výtěr z krku nebo odběr krve jako kontrolní vyšetření při podezření na přidružený zánět. 

Inkubační doba

1 - 3 dny

Délka léčby

7 dní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Očkování

Existuje očkování proti viru pneumokoka, který způsobuje některé záněty středního ucha, Streptococcu pneumoniae (Synflorix, Prevenar 13). Proti všem však očkování neexistuje.

Možné komplikace

Protrhnutí bubínku v důsledku hnisu může způsobit ohluchnutí. Komplikací může být zánět kosti za uchem. Trvalým následkem může být hluchota.

V chladném počasí je důležité držet uši v teple. Při rýmě by se měly používat nosní kapky, které udržují nos průchodný a snižují tak možnost rozšíření infekce do ucha. Je možné také nechat sebe či dítě očkovat proti nejčastějšímu původci této nemoci Streptococcu pneumoniae.

Kdy jít k lékaři

Při intenzivní bolesti ucha, pokud z ucha vytéká tekutina.

VIDEO: Jak si udržet dobrý imunitní systém? 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.