Heřmánek: Jaké má účinky a s čím pomůže hěřmánkový čaj? | Moje zdraví

Heřmánek pravý

Heřmánek pravý umí léčit nachlazení, pomáhá tělu se záněty a má pozitivní vliv na vlasy. Jak využít jeho blahodárné účinky?

Popis

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla či Matricaria recutita) je jednoletá nebo ozimá, až půl metru vysoká bylina. Lodyha je přímá či vystoupaná, lysá, pod úbory může být řídce chlupatá. Listy jsou řídké, střídavě přisedlé, dlouhé asi pět centimetrů. Kořen je krátký, vřetenovitý. Květy jsou drobné, uspořádané do úborů, které rostou na stopkách. Jsou bílé, jazykovité. Uprostřed je terč žluté barvy.

Účinné látky

Heřmánek obsahuje víc než 120 druhů sekundárních metabolitů s potenciální farmakologickou účinností. Důležitou roli zde hrají silice s modravými azuleny a proazuleny, seskviterpeny, dále flavonidy, hořčiny, taniny, mastné kyseliny i sliz. Najdeme zde i zástupce kyselin (kávová, kumarová atd.).

Použití

Heřmánek pravý má řadu využití. Osvědčil se v kosmetice, kde je složkou například v šamponech. Zpracovává se i ve formě čajů a odvarů, úžasné jsou koupele, oleje, masti nebo inhalační směsi.

Účinky na zdraví

Heřmánek blahodárně léčí záněty (od očí až po pohlavní ústrojí), klidní podrážděný žaludek, hojí pleť (ekzémy, akné, štípance apod.), uvolňuje při nadýmání. Užívá se při astmatu a nachlazení, při nepravidelné menstruaci, hojí hemeroidy. Inhalace působí i na psychiku, mírní napětí.

Výskyt

Najdeme jej v Evropě, západní a Střední Asii, také v Irsku, v teplejších částech Sibiře, dále se nachází v podobných podmínkách v Americe, Austrálii a na Novém Zélandu. U nás roste prakticky všude, spíše však v nižších polohách. 

Sběr

Květy heřmánku se sbírají v průběhu období od června do září, vždy za suchého počasí. Optimální je den třetí až pátý po rozvinutí, protože z nich dostanete maximální výtěžek.

Domácí recepty

Multifunkční olej využijete do koupele, zvláčníte jím pokožku, ošetříte drobné ranky, rozzáříte blond vlasy. Čerstvými květy heřmánku naplňte lahvičku a zalijte olivovým olejem tak, aby kvítky byly ponořené. Nechte týden stát na slunném místě, poté přeceďte a skladujte v lednici.

Čaj na zklidnění žaludku zlepší trávení a uvolní od křečí. Smíchejte květy s mátou a meduňkou a zalijte horkou vodou (nechte ji po varu mírně odstát, ať voda nespálí cenné látky). Nechejte 10 minut louhovat a zceďte.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.