Snažíte se, ale nehubnete? Pomůže vám 5 bylinek na odvodnění | Moje zdraví

Snažíte se, ale nehubnete? Pomůže vám 5 bylinek na odvodnění

  • Snažíte se, ale nehubnete? Pomůže vám 5 bylinek na odvodnění
    Autor: istock.com
    14. května 2021 • 06:00

    Že to bez vody nejde, to je známá věc. Co když jí ale máme v těle až moc? A jak k tomu vůbec dochází? Odpověď na tyto otázky a tipy na bylinky, které vám s tímto problémem pomohou, vám prozradí naše bylinkářka Markéta Janďourková.

    Proč tělo zadržuje vodu?

    Tento nepříjemný stav má několikero příčin. Mezi ty nejčastější patří stres, strava a hormony. Nastávající maminky dobře znají oteklé kotníky a zápěstí, některé ženy na tyto problémy trpí i před a při menstruaci. Pokud užíváte hormonální antikoncepci, pravděpodobně vás nadměrné zadržování vody v těle potká také. Zkrátka – jak nejsou hormony v rovnováze, začneme pomalu, ale jistě více nebo méně otékat. A pozor, hormonální nerovnováhou mohou trpět i muži.

    Video se připravuje ...
    Kila pod kontrolou: Vyvážená strava a jak k ní přimět celou rodinu?VIDEO 

    Vše o o tom, jak odvodnit organismus, čtěte zde.

    Ve stravě je na vině přemíra soli, konzervantů, umělých ochucovadel a barviv a také bílého cukru a mouky. Pokud na zadržování vody trpíte, měli byste se právě těchto složek potravy vyvarovat. Velkým viníkem je také sodík – vyvarujte se tedy i potravin, ve kterých je obsažen. Jsou to například chipsy, nakládaná zelenina či uzené maso. Naopak zvyšte příjem draslíku. Ten je obsažen například v banánech, hovězím mase, fazolích, špenátu a hroznech.

    Vliv mají i léky, které užíváme – vedle hormonální antikoncepce u žen vyvolávají také u mužů nežádoucí zadržování vody v těle léky na vysoký tlak, antidepresiva a kortikosteroidy.

     

    Co nám zadržování vody způsobuje?

    Kromě zmíněných oteklých kotníků a zápěstí je to i celulitida a obtížné až nemožné zhubnutí. Pokud stále nemůžete zhubnout nebo jste najednou rychle nabrali na objemu, zamyslete se, zda se vás netýká některý z důvodů zadržování vody, a upravte podle toho svůj životní styl – možná budete velmi rychle překvapeni.

    Co s tím?

    Zde se bez úpravy jídelníčku neobejdeme – k dobrým výsledkům nám dopomůže i častější pohybová aktivita. K odvodnění nám pomohou i bylinky – pět z nich vám představím i s tipy, jak je nejlépe užívat.

  • Oregano

    Víceletá rostlina z čeledi hluchavkovité. Oregano obsahuje éterické oleje, thymol, terpen, třísloviny, pryskyřičné látky a hořčiny.

    K lepšímu odvedení nadbytečné vody z těla zkuste kúru s oreganem – hrst čerstvého oregana zalijte 500 ml studené vody, přiveďte k varu a 3 minuty povařte. Přeceďte a přes den popíjejte. Toto opakujte každý den po dobu tří týdnů. Odvar si denně připravte čerstvý.

    Jeho účinky můžeme podpořit i zvenčí, a to koupelí: V jednom litru vody krátce povaříme 100 g oregana, přecedíme a odvar přilijeme k vodě ke koupání.

    Pozor, oregano není vhodné v těhotenství.

  • Růže

    Ať sáhnete po růži stolisté, šípkové či damašské, dobré výsledky při odvádění nadbytečné vody z těla mají všechny, ač se jejích ostatní účinky liší. Nejsnáze si připravíte čaj, můžete na něj použít kteroukoliv z růžových odrůd: Dvě čajové lžičky sušených okvětních lístků zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut odstát, přeceďte a pijte tři šálky denně.

    Snadný k přípravě i užívání je také ocet: Dvě hrsti čerstvých růžových lístků vložte do uzavíratelné nádoby a zalijeme jablečným octem tak, aby byly všechny lístky pokryté. Uzavřete a nechte týden odstát. Není nutné ocet cedit. Používejte do salátových zálivek, případně pijte zředěné vodou.

  • Jírovec maďal (kaštan koňský)

    Víceletá dřevina z čeledi mýdelníkovitých. Obsahuje glykosidy, ansulin, flavonoidy, saponiny (aescin), pryskyřici, třísloviny, hořčiny, škrob, hořčík a kumarin. Čistí krev, mírní krvácení a bolest, tiší kašel, posiluje žíly a cévy a napomáhá odvodňování.

    Čaj z jírovcových květů pomáhá při nachlazení, průjmu, neuralgiích, revmatických bolestech, příliš silné menstruaci, a dokonce i při černém kašli. Nás však dnes zajímá jeho schopnost odvádět přebytečnou vodu z organismu a mírnit otoky. Připravíte ho takto: 1 čajovou lžičku sušených květů zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut odstát, přeceďte a pijte tři šálky denně.

  • Chřest

    Chřest neboli špargl je spíše zelenina než bylinka – to však neznamená, že nám nemůže pomoci. Jedná se o víceletou rostlinu z čeledi chřestovitých, obsahuje uhlohydráty, proteiny, fosfor, draslík, vápník, hořčík, vitamíny skupiny B, dále vitamíny A, C, E a K, hořčiny, saponiny, inulin a síru.

    Působí močopudně, proto patří do našeho výčtu bylinek na odvodnění. Je ideální potravinou, když chceme zhubnout – nejen odvodní, ale ani nemá téměř žádné kalorie a obsahuje všechny důležité vitamíny. Je vhodný i pro diabetiky. Konzumujte ho povařený jako salátek, přelitý máslem či z něj uvařte polévku. Komu však chuť chřestu nesedne, a přesto chce těžit z jeho účinků, připraví si čaj: Stačí zalít 3 polévkové lžíce sušených chřestových slupek 250 ml vroucí vody, nechat 15 minut odstát, přecedit a pít tři šálky denně.

  • Kozlík lékařský

    Víceletá bylina z čeledi zimolezovitých. Kozlík obsahuje éterické oleje, třísloviny, glykosidy a alkaloidy. Je výborný na uklidnění, proti nervozitě a stresu – a tím se opět dostáváme k příčinám zadržování vody v těle – jednou z nich je právě stres.

    Nejčastějším způsobem užití je čaj: 5 g sušeného sekaného kořene zalijte 250 ml studené vody, přiveďte k varu a hodinu nechte táhnout na nejnižší stupeň. Odstavte a nechte ještě 3 hodiny louhovat. Pijte 3x denně jeden šálek, v případě akutní potřeby i 2 až 3 šálky.

    Při užívání kozlíku nepijte alkohol. Stejně tak by se neměl užívat v době těhotenství a kojení. Absolutně zapovězený je v případě, že užíváte léky z některé z následujících skupin: svalové relaxanty, hypnotika, sedativa, narkotika, léky používané k léčbě duševních onemocnění (včetně antidepresiv a anxiolytik) a antihistaminika. Pozor – kozlík tlumí sexuální aktivitu.

Autor: Marie Bezděková, Markéta Janďourková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.