Bylinky na bolest hlavy: Tyhle opravdu pomůžou, radí bylinkářka | Moje zdraví

Bylinky na bolest hlavy: Tyhle opravdu pomůžou, radí bylinkářka

Bylinky na bolest hlavy: Tyhle opravdu pomůžou, radí bylinkářka
Autor: istock.com
26. března 2021 • 06:00

Bolest hlavy nás dokáže vyřadit z provozu tak rychle, že se nestačíme ani divit. Co s tím, pokud nechceme po hrstech užívat běžně dostupné léky? V přírodě najdeme účinné "léky", které nás zbaví bolesti šetrnějším způsobem. Jaké to jsou, nám prozradila naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Světlík lékařský

Světlík se osvědčuje při bolestech hlavy způsobených přecitlivělostí na světlo a problémy se zrakem. Nejsnazší na přípravu a užívání je čaj: Dvě čajové lžičky sušeného světlíku zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme deset minut odstát a přecedíme. Pijeme dva až tři šálky denně.

Velký přehled bylinek na nejrůznější nemoci najdete zde.

Křen selský

Obklad z čerstvě nastrouhaného křenu pomáhá proti bolesti hlavy pocházející od zubů. Jak na to? Nastrouhejte čtvrtku kořene křenu, smíchejte se třemi lžícemi vody a rozprostřete přibližně v centimetrové vrstvě na tkaninu. Takto připravený obklad na 3 až 5 minut přiložte na šíji. Pozor! Před přiložením obkladu potřete pokožku nesoleným sádlem či vazelínou. Zabráníte tak pálení a zarudnutí pokožky.

Řimbaba obecná

Traduje se, že řimbaba pomáhá jako prevence proti opakovaným záchvatům úporné migrény. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Její užití je velmi snadné a rychlé: jednu čajovou lžičku nasekaných čerstvých lístků řimbaby (případně ¼ čajové lžičky sušených) rozžvýkáme a spolkneme. Užíváme nejlépe jako 4–6 týdnů trvající kúru.

Citronové slupky

Jeden z nejdostupnějších prostředků, citron, nalezneme v ledničce snad pokaždé. Použití je opět velmi snadné – mírně pomačkanými slupkami z chemicky neošetřeného citronu si dvě minuty masírujeme spánky. Pozor, u dětí pod 18 měsíců a u osob trpících na kožní ekzémy není tento prostředek vhodný.

Voda s citronem: Víte, jaké má zdravotní účinky?

Cibule

I další ze snadno dostupných potravin si dokáže s bolestí hlavy poradit. Jak na to? Středně velkou cibuli nasekáme najemno a zavážeme do gázy. Obklad na 20 minut přiložíme na šíji. Přikryjeme nahřátým ručníkem. Stejně jako u křenu ošetříme pokožku před přiložením obkladu nejprve sádlem či vazelínou.

Bez černý

Pokud vám bolest hlavy způsobilo nachlazení či viróza, pomůže čaj z květů černého bezu: Dvě polévkové lžíce sušených květů černého bezu zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme deset minut odstát a přecedíme. Pijeme až tři šálky denně.

Sladový ocet

Téměř zapomenutý prostředek. Užít ho můžeme dvěma způsoby. Inhalace: smícháme stejný díl vody a sladového octa, přivedeme k varu a páru vdechujeme. Obklad: balicí papír formátu A4 na čtyřikrát podélně přeložíme a vložíme do misky se sladovým octem. Když papír změkne, přiložíme ho na čelo.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.