Vydejte se na kopřivy, radí bylinkářka. Na zdraví působí téměř zázračně | Moje zdraví

Vydejte se na kopřivy, radí bylinkářka. Na zdraví působí téměř zázračně

Vydejte se na kopřivy, radí bylinkářka. Na zdraví působí téměř zázračně
Autor: istock.com
6. dubna 2021 • 06:00

Známá léčivka našich prababiček, která na dlouho upadla v zapomnění a poslední dobou se vrací na výsluní. Vyrazte proto na sběr kopřiv, radí naše bylinkářka Markéta Janďourková.

V případě kopřivy dvoudomé víceletá, u kopřivy žahavky jednoletá bylina patřící do čeledi kopřivovitých. Stejně jako hluchavka roste téměř všude – na rumištích, v zahradách, na krajích cest, v příkopech, všude v blízkosti lidských obydlí.

Kopřiva obsahuje kyselinu křemičitou, třísloviny, histaminy, kyselinu mravenčí, kyselinu octovou, hořčík, železo, draslík, křemík, sodík, chlorofyl, vitamin B, rostlinné hormony a enzymy.

Bylinka nabitá zdravím

Podporuje tvorbu krve, nastartuje látkovou výměnu, zabraňuje průjmu, snižuje krevní tlak, rozpouští hleny, posiluje, čistí krev a snižuje cholesterol. Čaj si připravíme vsypáním dvou vrchovatých čajových lžiček do 250 ml vroucí vody, 5 minut povaříme a přecedíme. Pomáhá proti žaludečním potížím, při žloutence a při hemoroidech. Pokud máte ovšem problémy se srdcem či ledvinami, kopřivě se vyhněte.

Ideální je čajová kúra – po dobu tří týdnů pijte 2x denně čaj připravený podle receptu výše. Přeceďte a neslazené pijte.

Kopřivu můžete sušit nejlépe tak, že ji odstřihnete u země, svážete do menších svazků a zavěsíte "hlavou dolů". Sbírat můžete i kořeny – ty důkladně očistěte, usušte (to lze i na 40 stupňů v troubě) a uchovávejte ve skleněné či porcelánové nádobě.  

Zastaví padání vlasů

I na naši krásu má kopřiva pozitivní vliv: Pokud vás trápí vypadávání vlasů, zalijte hrst omytých a velmi jemně nasekaných kořenů alkoholem a nechte 14 dní stát při pokojové teplotě. Pak přeceďte a naplňte do tmavých lahví. Tinkturu si každý den vmasírujte do pokožky hlavy. Ještě silnější účinek tinktura má, pokud ke kopřivovému kořeni přidáte i kořen lopuchu většího.

Česká modelka trpí vypadáváním vlasů. Více čtěte zde.

Návrat energie v posteli

Zajímavá jsou kopřivová semínka: Dodávají vitalitu (a to i starším osobám), a pokud to v ložnici skřípe – tedy kvůli zdraví – zařaďte do svého jídelníčku právě kopřivová semínka. Dají se zapéct do chleba, vmíchat do marinády, užívat po lžičkách či nasypat na krajíc chleba s máslem. Budete-li 3krát denně užívat 1 čajovou lžičku namletých semínek smíchaných s medem či vodou, budete za pár týdnů v ložnici příjemně překvapeni.

Ztrácíte chuť na sex? Přečtěte si 7 tipů na přírodní afrodiziaka podle bylinkářky.

Využijete ji i v kuchyni

Kde se ještě kopřiva uplatní? Například i v kuchyni. Když její středně velké listy pomačkáte válečkem, osolíte, necháte 3 minuty "vypotit", pak máčíte v těstíčku a smažíte, získáte neobvyklou chuťovku.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.