Nejlepší jarní detox? Vyzkoušejte pampelišky, radí bylinkářka | Moje zdraví

Nejlepší jarní detox? Vyzkoušejte pampelišky, radí bylinkářka

Nejlepší jarní detox? Vyzkoušejte pampelišky, radí bylinkářka
Autor: istock.com
30. března 2022 • 14:00

Právě teď je tu doba, kdy jsou trávníky doslova poseté malými zlatožlutými sluníčky – květy pampelišky lékařské. Zahradníci tuhle bylinku sice moc v lásce nemají, ale až zjistí, co všechno umí, mohli by ji vzít na milost. Jak nám prozradila naše bylinkářka Markéta Janďourková, se zdravím totiž dokážou hotové zázraky.

Pampeliška je víceletá rostlina z čeledi hvězdnicovitých a dorůstá až do výšky 30 cm. Říká se jí i smetanka, hadí mlíčí, kněžská pleš, kačinec, psí zub či pumpelice. Najdete ji opravdu všude, takže není třeba ji pěstovat na záhonku.

Video se připravuje ...
Nejlepší aromaterapie na bolest hlavyVIDEO 

Pampeliška obsahuje taraxacin, bílkoviny, cukry, inulin, kyselinu křemičitou, hořčík, vápník, železo, saponiny a další látky. Podporuje tvorbu žluči, činnost ledvin, posiluje játra, pomáhá nastartovat látkovou výměnu a působí i protirevmaticky.

Kdo chce po zimě povzbudit organismus, je pro něj pampelišková kúra to pravé – můžeme říci, že doslova omladí pojivovou tkáň, játra i ledviny, „vypláchne“ z těla škodliviny nastřádané přes zimu a dodá nám minerály, vitaminy a enzymy. Ideálních výsledků dosáhneme kombinací pampelišky a kopřivy. K takové jarní detoxikační kúře stačí pít čtyři týdny 2x denně šálek pampeliškovo-kopřivového čaje: dvě čajové lžičky čerstvých listů obou bylinek nasekaných nadrobno zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut odstát. Pak přeceďte a pijte 2x denně po dobu čtyř týdnů. Čaj připravujte vždy čerstvý.

Z pampeliškových květů můžete připravit i med, který se dá také využít jako kúra – stačí po dobu čtyř týdnů užívat tři čajové lžičky pampeliškového medu denně.

Budete potřebovat:

  • 30 pampeliškových květů
  • 200 ml vody
  • ¼ chemicky neošetřeného citronu
  • 300 g cukru

Postup přípravy:

Květy pampelišky a na plátky pokrájený citron vložte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a 15 minut povařte. Odstavte a nechte přes noc odležet. Druhý den přeceďte a vše dobře vymačkejte. Do tekutiny vmíchejte cukr a přiveďte k varu. Na nízkém stupni vařte 2–3 hodiny, dokud tekutina nezíská konzistenci medu. Naplňte do vypařených uzavíratelných sklenic, zavíčkujte a na 5 minut postavte na víčko. Pak obraťte zpět a nechte vychladnout.

Ve skutečnosti se nejedná o med, ale o sirup – je tedy možné jím i dosladit čaj, případně ho zředěný perlivou či neperlivou vodou pít místo obligátních kupovaných limonád. Pozitivní účinky vykazuje i jako podpůrná léčba úporného kašle a astmatu.

Zdravá je i pampelišková šťáva – v odšťavňovači odšťavněte 2 hrsti čerstvých lístků a 2 až 3 mrkve. Pijte každý den jednu sklenici, kdo má citlivý žaludek, pijte tuto šťávu raději po jídle.

Pampelišku využijete i v kuchyni, například do salátů, jako špenát a neotevřená poupata můžete naložit do octa či soli a používat jako kapary.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.