Kašel, dušnost, nachlazení? Bylinkářka radí, jak vyzrát na plicní neduhy | Moje zdraví

Kašel, dušnost, nachlazení? Bylinkářka radí, jak vyzrát na plicní neduhy

Kašel, dušnost, nachlazení? Bylinkářka radí, jak vyzrát na plicní neduhy
Plicník lékařský • Autor: istock.com
24. ledna 2021 • 06:00

Kašel, šelesty na plicích, obtížné dýchání. Respirační potíže dokážou být velmi nepříjemné, a někdy dokonce i nebezpečné. Léčbu předepsanou lékařem však můžeme podpořit i přírodními prostředky. Jakými, to vám prozradí naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Plicník lékařský

Obsahuje tuky, saponiny, invertní cukr, kyselinu křemičitou, alantoin a slizovité látky. Zpevňuje tkáň, napomáhá hojení ran a podporuje vykašlávání. Známá léčitelka Hildegarda z Bingenu říká: „Člověk, jehož plíce jsou nafouklé, takže kašle a obtížně dýchá, svaří si kořen plicníku s vínem a toto nalačno pije, pak bude uzdraven.“

Velký přehled léčivých bylinek najdete zde.

Plicník můžete svařit nejen s vínem – pokud trpíte bronchitidou, kašlem či laryngitidou, smíchejte vrchovatou polévkovou lžíci plicníku s ½ l piva a zahřívejte do bodu těsně před varem. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a popíjejte. O svaření s vodou se však moudré knihy nezmiňují. Plicník by se, stejně jako většina ostatních bylinek, neměl užívat dlouhodobě.

Průtržník lysý

Bylinka uvolňující křeče pomáhá nejen při obtížích s ledvinami, nýbrž i při onemocnění dýchacích cest. Obsahuje saponiny, herniarin, flavonoidy (quercetin), kumarin a kyselinu medicagenovou. Stejně jako mnoho dalších bylin obsahujících slizovité látky nemá ani průtržník rád tepelnou úpravu. Pokud tedy chceme užívat průtržníkový čaj, připravíme ho takto: 1 polévkovou lžíci čerstvého či sušeného průtržníku zalijeme 250 ml studené vody a necháme 12 hodin odstát. Pak mírně zahřejeme, přecedíme a pijeme až 3 šálky denně. Pozor, kdo trpí na problémy s prostatou či na lupénku, měl by průtržník užívat pouze čerstvý – ne sušený.

Velký přehled nemocí dýchací soustavy najdete zde.

Smrk ztepilý

Tento jehličnan obsahuje pryskyřici, éterické oleje, vitamin C, pinen, limonen, třísloviny, kyselinu mravenčí a další látky. Tiší kašel, rozpouští hleny a zabraňuje zánětům. Smrkový sirup vyrobený z mladých výhonků je výborným prostředkem proti kašli, a to i u dětí. Vyrobíme ho takto: Potřebujeme čerstvé smrkové výhonky (světle zelené jemné štětičky, co se na smrcích na jaře objevují), cukr a uzavíratelnou sklenici. Do sklenic vrstvíme postupně vždy vrstvu výhonků a vrstvu cukru, každou důkladně stlačíme. Když je sklenice téměř plná, uzavřeme ji a postavíme až do podzimu na teplé místo. Přecedíme a uchováváme v uzavřených sklenicích v temnu. Užívá se 1 polévková lžíce 3x až 4x denně, dá se ovšem i vmíchat do čaje.

Jak se zbavit zahlenění? Více informací najdete zde.

Tymián

I tato bylinka je skvělým pomocníkem proti kašli. Tymián obsahuje thymol, éterické oleje, borneol, pinen, třísloviny, hořčiny, saponiny a pryskyřičné látky. Působí antisepticky, podporuje vykašlávání, mírní křeče, rozpouští hleny a posiluje organismus.  Při kašli stačí svařit pár snítek tymiánu s velkou oloupanou a hrubě pokrájenou cibulí, nechat 10 minut odstát a po doušcích popíjet.

Vyzkoušejte i čajové směsi

A na závěr několik osvědčených čajových směsí. U všech uvedených směsí platí, že na jeden šálek (250 ml) použijeme jednu čajovou lžičku směsi, zalijeme horkou, nikoli však vroucí vodou, necháme 10 minut odstát, přecedíme a pijeme teplé. Každý šálek čaje připravujeme čerstvý a pijeme 3x denně jeden šálek.

Směs 1

  • 50 g proskurníku lékařského
  • 50 g tymiánu

Směs 2

  • 25 g jitrocele
  • 25 g květů černého bezu
  • 20 g fialkových květů
  • 20 g květů podbělu
  • 20 g fenyklu
  • 20 g kmínu

Směs 3

  • 25 g listů kaštanu
  • 25 g rosnatky (Rozhodně ji netrhejte ve volné přírodě, je chráněná. V e-shopech se dá koupit tinktura i sušená rosnatka.)
  • 20 g fialkových květů
  • 20 g tymiánu

Všechny uvedené bylinky a čajové směsi by vám měly pomoci zahnat nepříjemné dýchací obtíže. Pokud ale stále neustupují, či se dokonce zhoršují, kontaktujte neprodleně svého lékaře kvůli vyloučení vážnějšího onemocnění, jako je zápal plic nebo i koronavirus.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.