Vitamín K: V jakých potravinách ho hledat a k čemu je dobrý? | Moje zdraví

Vitamín K

Vitamín K
Vitamnin K • Autor: istock.com
26. dubna 2020 • 18:07

Vitamíny patřící do skupiny K (K1, K2 a K3) řadíme do skupiny vitamínů rozpustných v tucích.

Vitamín K1 (fylochinon nebo fytonadion) – je přírodní forma vitamínu K, kterou získáváme z potravin, je ale vyráběn i průmyslově. Používá se jako lék některých stavů spojených s nadměrným krvácením.

Vitamín K2 (menachinon) – je tvořen běžnou bakteriální střevní flórou. Vitamín K2 je přídavkem k vitamínu K1 a pomáhá doplnit celkové potřebné množství vitamínu K.

Vitím K3 (menadion) je syntetická, tedy uměle vyrobená látka, která byla používána v některých zemích jako potravinový doplněk. Menadion je ale toxický, a proto se už nepoužívá k léčbě nedostatku vitamínu K a v některých zemích (včetně ČR) je dokonce zakázán.

Velký průvodce vitamíny najdete zde.

Účinky vitamínu K

Jeho hlavním úkolem je dohlížet na srážlivost krve, činnost jater a pomáhat organismu se vstřebáváním vápníku. Vitamín K tedy reguluje nadměrné krvácení (například z nosu, při úrazech nebo krvácení při menstruaci). Je ale velmi důležitý i pro kvalitu a vývoj kostí a chrání ledviny i cévy – umí totiž zabraňovat ukládání „škodlivého“ cholesterolu (LDL).

Nedostatek vitamínu K

Snížená hladina vitamínu K může vést ke zvýšené krvácivosti a snadné tvorbě modřin, stejně jako k silné menstruaci. Protože se vitamín K podílí na prevenci řídnutí kostí, je jeho nedostatek spojován s nižší hustotou kostí, a tím i snadnější tvorbou zlomenin.

Předávkování vitamínem K

Nadbytek vitamínu K způsobuje hemolýzu (rozpad a předčasný zánik červených krvinek). Lidé s tímto problémem mívají anémii (chudokrevnost).

Vitamín K v potravinách

Nejbohatším zdrojem vitamínu K je zelená a listová zelenina (avokádo, brokolice, růžičková kapusta, zelí, řepkový olej, pažitka, koriandr). Najdeme ho i v bramborách, rajčatech a mrkvi, obsahují ho i luštěniny a velké množství vitamínu K najdeme ve vejcích, mase, zakysaných mléčných výrobcích, zrajících sýrech a živočišných tucích (nejlépe v těch od lokálních dodavatelů – farmářů).

Doporučená denní dávka vitamínu K je 75 µg (mikrogramů).

O tom, které potraviny byste měli jíst víc a které vynechat, čtěte zde.

Co je dobré vědět

Jestliže užíváte léky proti srážlivosti krve a současně jíte hodně potravin bohatých na vitamín K, který podporuje srážlivost krve, měli byste o této skutečnosti informovat svého praktického lékaře.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.