Dobromysl obecná (oregano) | Moje zdraví

Dobromysl obecná (oregano)

Dobromysl patří do bylinek rodiny Origanum čili oregano. Tato kuchyňská bylinka patří k italské a řecké kuchyni. Dobromysl je ale také velice silné přírodní antibiotikum a dokáže organismu pomoci ničit kvasinky a plísně.

Popis

Dobromysl obecná (Origanum vulgare) je vytrvalá bylinka vysoká 20 až 90 cm. Lodyha je načervenalá, výběžky oddenku často dřevnatějí. Listy mají krátký řapík a většinou jsou nezřetelně vroubkované. Spodní jsou největší, k vrcholu se zmenšují. Květenství tvoří až 25 květů, které jsou drobné, nachově růžové. Koruna má trojcípý dolní pysk a vykrojený pysk horní, kalich je zvonkovitý. Celá rostlina příjemně aromaticky voní díky obsahu aromatických silic. Plodem bylinky je tvrdka.

Účinné látky

V léčitelství se oregano využívá zejména pro svůj vysoký obsah silic (až 0,4 %). Jedná se o silice thamol a karvakrol. Dále obsahuje přibližně 8 % tříslovin, hořčiny, tanin, přírodní oleje, gumopryskyřici a další cenné látky pro náš organismus.

Účinky na zdraví

Oregano díky svým účinným látkám pomáhá při kašli a plicních chorobách, onemocněních průdušek, křečích a jiných problémech trávicího ústrojí. Je vhodné také při zánětech, velmi účinné při plísních (zejména oreganový olej) a má antibakteriální účinky. Uzdravuje také podrážděnou nebo ekzematickou pokožku, je vhodné při zahlenění, zlepšuje odkašlávání, pomáhá při nespavosti. Oregano je prospěšné také při neurologických onemocněních, napomáhá látkové výměně a je silný antioxidant.

Výskyt

V Česku roste v křovinách, ve světlých lesích a lesních lemech, na pasekách, na slunných stráních a na mělkých půdách spíše alkalických. Často se pěstuje v zahradách.

Sběr

Listy se sklízí v době, kdy jsou vidět poupata, ale ještě nekvetou. Poprvé se sklízí, když rostliny dosáhnou výšky asi 15 cm, kvetení oddálíme zaštipováním stonků. Zaštípnuté stonky se pak rozvětví. Nať se sklízí nejlépe v dopoledních hodinách v červenci a srpnu, případně ještě v září.

Domácí recepty

Oreganový olej

Snítky čerstvého oregana naložte do za studena lisovaného oleje, např. olivového. Sklenici uzavřete, vložte do hrnce s vodou, kterou přiveďte k varu a hned odstavte. Sklenici s olejem nechte ve vodní lázni dalších zhruba 10 minut a poté ji vyjměte. Nechte 2 týdny louhovat na slunném místě, každý den protřepávejte. Poté olej sceďte a skladujte v lednici.

Oreganový olej můžete použít k dochucování salátů a jiných pokrmů, vnitřně pomáhá posilovat imunitu, zlepšuje trávení, pomáhá při některých typech alergií a také při různých bakteriálních a mykotických onemocněních. Zevně pomáhá proti lišeji, akné a dalším kožním onemocněním.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.