Kozlík lékařský | Moje zdraví

Kozlík lékařský

Kozlík lékařský povzbudí při stresu a působí proti nadýmání.

Popis

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) je vytrvalá přímá bylina, která může vyrůst do výšky až do 200 cm. Lodyha je přímá, v květenství se větví a mimo uzliny je lysá. Její listy jsou lichozpeřené a řapíkaté, tvoří je až devět párů lístků. Ty mají kopinatý tvar, na krajích zubatý. Koncový lístek pak bývá stejně široký jako postranní lístky. Květenství je vidlan složený z drobných oboupohlavných květů, které mají bílou či růžovou barvu. Velmi silně voní. Tyčinky a čnělka vystupují z korunní trubky. Plody jsou kopinaté nažky.

Účinné látky

Rostlina obsahuje hlavně silice, jejichž složení určuje místo, kde bylina zrovna roste. Dále můžeme u kozlíku najít mono a seskviterpenty, valepotriáty, kyselinu valerovou včetně jejích derivátů, také deriváty, cukry, sliz, hořčinu, třísloviny, alkaloidy nebo flavonoidy.

Použití

Zpracovává se kořen a oddenek. Buď se využije v čerstvé podobě, nebo se z něj připraví tinktura. Kozlík je hojně užíván i v homeopatii.

Účinky na zdraví

Kozlík lékařský vás povzbudí při stresu i depresích, pomůže při nespavosti a přecitlivělosti. Tlumí bolesti i křeče. Koriguje stav, když máte potíže se srdeční činností. Působí proti nadýmání a dávení. Pomáhá také při poruchách štítné žlázy. Dokáže krotit přehnaný sexuální apetit.

Výskyt

Kozlík lékařský se nachází v mírném pásu severní polokoule. U nás na něj narazíme hlavně v nižších polohách, na trvale vlhkých půdách bohatých na živiny (dusík mu svědčí především). Lze na něj narazit na vysokobylinných loukách, v lemových společenstvech i ve vlhkých místech (vodní toky, údolní nivy apod.)

Sběr

Kvete v létě, hlavně v červenci. Ovšem nejlepší je oddenek, ten zpracujte už v květnu. Části rostliny se omyjí a nechají se uschnout na teplém místě.

Domácí recepty

Odvar vám pomůže zbavit se revmatismu i bolestí hlavy. Vezměte dvě lžičky drceného kořene a přelijte 250 ml vody. Vařte 10 minut, nechte 15 minut stát a přeceďte. Pijte dvakrát denně, ráno a večer.

Čaj na uklidnění vás zbaví stresu. Vezměte 30 g sušeného kořene kozlíku. Dále 30 g sušené máty, 30 g meduňky, 10 g fenyklu. Směs přelijte vodou, nechte 10 minut louhovat, poté přeceďte a pomalu vypijte.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.