Chřest: Zelenina, která pomáhá při hubnutí, nadýmání a chrání před rakovinou | Moje zdraví

Chřest: Zelenina, která pomáhá při hubnutí, nadýmání a chrání před rakovinou

Chřest: Zelenina, která pomáhá při hubnutí, nadýmání a chrání před rakovinou
Autor: istock.com
18. května 2022 • 06:00

Chřest je velmi zdravá a našemu tělu prospěšná zelenina, která se po desítkách let znovu vrací do tuzemských domácností. Proč bychom ho měli jíst, v čem všem nám pomáhá a jak ho konzumovat?

Chřest původně pochází z Orientu a už ve starověku se používal jako afrodiziakum. Ve středověku byl vyhlášenou pochoutkou. Dnes se pěstuje po celém světě. Desítky let se mu přitom dařilo i na našem území v tehdejším Rakousku-Uhersku a za první republiky. Po komunistickém převratu v roce 1948 začal být pokládán za buržoazní přežitek a jeho pěstování v Polabí i v okolí Brna bylo zastaveno. To byla ale jen záminka, tím pravým důvodem bylo to, že zemědělská družstva si nevěděla s jeho pěstováním rady, a chřest jim tak hnil na polích. Jde totiž o velmi náročnou rostlinu, o kterou je potřeba se každý den starat.

Video se připravuje ...
Chřest s vajíčkovo-bazalkovým patéVIDEO 

Chřest neboli asparágus je oblíbená zelenina známá svými regeneračními a léčivými účinky již po tisíce let. Obsahuje velké množství vitaminů i minerálních látek,“ říká výživová poradkyně Eva Dostalová.

Existuje zelený, bílý i fialový chřest

Původně existoval pouze zelený chřest, který získává svou typickou barvu díky slunečním paprskům. Šlechtit se začal až v 17. století. Díky tomu vznikl i nejoblíbenější a nejhojněji pěstovaný bílý chřest. Tato odrůda při sklizni nesmí přijít do styku se slunečními paprsky, a proto se na jaře přikrývá zeminou. Současným trendem je pak i fialový chřest, který má oproti tomu bílému nahořklou chuť. Barvu mu dodává přírodní látka antocyan.

„Chřest je vytrvalá rostlina, z kořenového trsu vyrůstají dužnaté výhonky označované jako pazochy. Jeho plody jsou červené bobule. Konzumují se ale samozřejmě jen mladé výhonky, které vyrůstají z kořenů,“ vysvětluje výživová poradkyně.

Zlepšuje trávení a snižuje krevní tlak

Chřest je ideální při hubnutí. Obsahuje totiž velké množství nerozpustné i rozpustné vlákniny, a díky tomu se po jeho konzumaci budeme cítit sytí. Navíc ho můžete klidně sníst i větší množství, protože obsahuje minimum kalorií. Ve 100 gramech bílého chřestu najdeme přibližně 94 kilojoulů.

Díky vláknině je lehce stravitelnou zeleninou, která pomáhá i lidem, kteří mají zažívací problémy. Jsou v něm obsažené i probiotické oligosacharidy – ty zajišťují dostatečnou tvorbu pro střeva prospěšných bakterií. Chřest vás tak zbaví nadýmání a plynatosti.

Je ovšem i dobrou prevencí proti ledvinovým kamenům či infekcím močových cest. Chřest je prospěšný také pro náš kardiovaskulární systém. Podporuje krvetvorbu a chrání malé cévky před popraskáním. Najdeme v něm i látku glutation, jež patří k těm nejsilnějším antioxidantům, které podporují náš imunitní systém. Je tak vhodnou prevencí proti rakovině jater, střev, ale i kostí. Dále je v něm obsažen i tryptofan, což je esenciální mastná kyselina, která je už po staletí používána jako přírodní antidepresivum.

Chřest obsahuje i takzvané mikronutrienty, jako je například vitamin A – ten je dobrou prevencí proti rakovinotvorným buňkám a také pomáhá našemu zraku či kůži. Odbornice potvrzuje, že v této zelenině najdeme i vitaminy C, E a K, které mají antioxidační (ochrana proti volným radikálům), či dokonce antikarcinogenní účinek. Velké množství vitaminu C pak přispívá k tvorbě kolagenu, který je důležitý pro pojivost a pružnost našich tkání.

V chřestu jsou zastoupeny také minerální látky, jako jsou draslík, fosfor, zinek, železo, jód či sodík. Najdeme v něm i kyselinu listovou, která podporuje krvetvorbu a má blahodárný vliv na cévy, zlepší okysličení mozku a kardiovaskulární funkce,“ doplňuje Dostalová s tím, že díky tomu chřest pomáhá i snižovat krevní tlak a také prospívá těhotným ženám pro správný vývoj plodu.

Jak jíst chřest

Výživová poradkyně Eva Dostalová uvádí, že tuzemská sezóna chřestu je krátká a čerstvý chřest seženete pouze v květnu. V supermarketech jej samozřejmě koupíte po celý rok, ale ten už není, zejména co se chuti týče, tak výrazný. „Nejlepší je konzumovat chřest co nejčerstvější, nejlépe ještě ten den sklizený. Čerstvý chřest má sevřené a pevné hlavičky a také příjemně voní, naopak starý je svraštělý a gumový a má zaschlé a zažloutlé konce,“ říká odbornice. 

Co se týká přípravy, tak čerstvý zelený chřest není třeba loupat, pouze jej omyjte vodou. Poté odlomte dřevnaté konce. Svažte jednotlivé paličky dohromady provázkem a vařte jej zhruba 5 minut. Naopak bílý chřest zbavit slupky před vařením musíte. Udělat si však můžete i chřestovou polévku. Konkrétních receptů, jak a s čím chřest servírovat, najdete na internetu desítky. 

Autor: Daniel Mareš, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.