Ztrácíte chuť na sex? 7 tipů na přírodní afrodiziaka podle bylinkářky | Moje zdraví

Ztrácíte chuť na sex? 7 tipů na přírodní afrodiziaka podle bylinkářky

Ztrácíte chuť na sex? 7 tipů na přírodní afrodiziaka podle bylinkářky
Chuť na sex mohou podpořit i banány • Autor: istock.com
1. února 2022 • 14:00

Je u vás poslední dobou věta „Teď ne, bolí mě hlava“ na denním pořádku? Máte tisíc chutí na dobroty v lednici, ale ani jednu na laškování s partnerem? Naše bylinkářka Markéta Janďourková vám poradí sedm přírodních tipů, jak zvítězit nad ztrátou libida.

Petržel

Tajemství petržele hojně využívali skotští gentlemani v období mezi válkami. Žvýkali čerstvý syrový kořen petržele, aby povzbudili svou mužskou sílu. Dnes již víme, že za tyto účinky petržel vděčí rostlinným hormonům, které při její konzumaci přijímáme z účinné látky apiinu – ten je obsažený nejen v petrželi, ale například i v celeru a v kopřivě.

Tip: Tenký plátek celozrnného chleba potřete máslem a bohatě posypte čerstvou nasekanou petrželí.

Video se připravuje ...
Anketa: Afrodiziakální účinek ústřic a prosecca, je to pravda?VIDEO 

Vanilka

Již v dobách Aztéků byla vanilka považovaná za silné afrodiziakum. Hojně si ji dopřávali muži právě pro povzbuzení chuti k radovánkám a posílení svých mužských schopností.

Tip: Dopřejte si spolu se svým milým jednoduchý, avšak účinný dezert – dva kopečky vanilkové zmrzliny přelijte rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou a podávejte. Čokoláda účinky vanilky ještě umocní.

Brambory

Tyto pro nás obyčejné a běžné hlízy jsou bohaté na rostlinné hormony, které dokážou postavit naše libido do latě. Stačí je jen dostatečně často pojídat – a to pokud možno šetrně uvařené v páře.

Tip: K takto uvařeným bramborám si připravte dip ze čtyř lžic zakysané smetany, trochy soli, pepře a dvou lžic nasekaného libečku. I ten platí za silné afrodiziakum.

Banány

Banány aktivují naše libido prostřednictvím mozku – obsahují tryptofany, které mozek přetváří na serotonin – a ten je odpovědný za naši dobrou náladu a chuť k milostným hrátkám.

Tip: Oloupejte banán, podélně ho překrojte, naaranžujte na talíř, přelijte vanilkovou omáčkou a zasypte strouhanou čokoládou.

Šalvěj

V pozdním středověku využívali účinků šalvěje námořníci – když dorazili do přístavu a vypravili se za děvčaty, posilnili se žvýkáním sušené šalvěje. Hořčiny v ní obsažené působí pozitivně na potenci.

Tip: Do 1 l studené vody vsypte tři vrchovaté lžíce sušené šalvěje. Přiveďte k varu, tři minuty povařte a přeceďte. Oslaďte čtyřmi lžícemi medu a během dvou hodin vypijte.

Perga

Též zvaná včelí chléb, ambrózie či fermentovaný pyl. Vzniká v úlu poté, co včely donesou na nožkách pyl smíšený s výměšky svých žláz a v plástvích ho pokryjí vrstvičkou medu. Pyl fermentuje a získává jiné vlastnosti. Obsahuje pak vitaminy, minerály, stopové prvky a přírodní hormony, které se u mužů i žen postarají o zvýšení libida. Zakoupit můžete pergu v lékárnách, případně se poptejte u místního včelaře.

Tip: Smíchejte tři lžíce ovesných vloček, jednu čajovou lžičku rozinek, jedno strouhané jablko, kelímek bílého jogurtu a jednu čajovou lžičku pergy. Takto připravené müsli si dopřejte několikrát týdně k snídani.

Artyčoky

V artyčoku obsažené třísloviny, flavonoidy a zejména cynarin se u obou pohlaví postarají o vyšší libido.

Tip: Tři artyčoky uvařte, srdíčka pokrájejte na kousky a smíchejte se dvěma nakrájenými rajčaty, polovinou papriky a půl stroužkem česneku. Ochuťte zálivkou ze tří lžic olivového oleje, jedné lžíce jablečného octa, lžičky medu a půl svazku nasekané petrželové natě. Osolte a opepřete podle chuti. Nechte hodinu odležet a vychutnejte si spolu s partnerem.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.