Endokarditida | Moje zdraví

Endokarditida

Endokarditida je zánět srdeční nitroblány způsobený mikroorganismy, které vniknou do krevního řečiště, což se může stát i při normálních činnostech jako je např. čištění zubů. Může však mít jak infekční, tak neinfekční příčinu.

Endokarditida patří mezi méně častá onemocnění, ale je jedním z nejnebezpečnějších a u rizikových pacientů může vést až ke smrti. 

Příznaky endokarditidy

Příznaky endokarditidy nejsou vždy akutní, mohou se vyvíjet postupem času velmi pomalu. Často jsou podobná mnoha jiným nemocem, jako je například chřipka nebo pneumonie, a to je důvod, proč je tato nemoc mnohdy špatně diagnostikována.

Mezi nejčastější známky nemoci patří:

Léčba

Vzhledem k tomu, že endokarditida je velmi komplikovaná a každý pacient může mít úplně jiné příznaky, je nutné k léčbě přistupovat individuálně a léčebné postupy jsou v podstatě řešeny v závislosti na stavu, typu a pokročilosti stavu onemocnění. Nejčastějším řešením jsou nitrožilně podávaná antibiotika, u vážnějších případů se musí řešit chirurgicky.

Léky

Vzhledem k rozmanitosti příznaků endokarditidy jsou podávány vysoké dávky antibiotik podle výsledků mikrobiálního původce a závažnosti stavu pacienta, popř. po konzultaci s lékařem doplňky stravy, jako jsou probiotika nebo koenzym Q10.

Bylinky

Univerzální bylinkou na srdce je hloh, který podporuje krevní oběh, díky ginkgo bilobě krev lépe zásobuje všechny části těla kyslíkem a živinami (nesmí se užívat v těhotenství), jako přírodní kardiotonikum srdečník obecný a na pročištění krve je dobrá kopřiva nebo březové listy.

Závažnost onemocnění endokarditidou je tak vysoké, že i bylinky byste měli vždy konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

Homeopatika

U pacientů s takto rizikovým onemocněním se užívání homeopatik doporučuje pouze po předchozí konzultaci s odborným lékařem.

Domácí léčba a babské rady

Vše co se týká srdce, je spojováno s láskou a radostí ze života. Proto se vyvarujte stresu a smutku. Pijte na uklidnění čaj z meduňky, květu lípy nebo třezalky.

Naše babičky věřily, že správný tlukot srdce ovlivňuje i to, co jíme a především kořen petržele, cibuli a jablka zařazovaly často do svého jídelníčku. Jsou močopudné a tím podporují vyplavení všech škodlivin z těla.

Velký přehled bylinek na nejrůznější nemoci najdete zde. 

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Vyšetření

K diagnostice endokarditidy se využívá několik metod. Především je to echokardiografie, elektrokardiografie (EKG), jako doplňková vyšetření jsou rentgen, počítačová tomografie a magnetická rezonance. Dále pak je důležitá hemokultivace k určení optimální ATB terapie a výsledky hodnot CRP.

V těhotenství

U těhotné ženy, pokud se endokarditida vyskytne, může mít tato nemoc velmi dramatické následky. Kromě matky je ohrožen také plod. Samo těhotenství je díky všem změnám pro ženu veliká zátěž a tak může dojít až k selhání celého organismu. Je třeba tuto situaci co nejdříve řešit s lékařem.

Možné komplikace

Akutní forma infekční endokarditidy bohužel často končí smrtí. Každá bakteriemi způsobená nemoc může stav pacienta zhoršovat, dochází k srdečnímu selhávání, ucpávání cév nebo hnisavým zánětům srdce a jeho okolí. S tímto stavem je spojeno následné selhávání důležitých orgánů a částí těla, kterým je i mozek. Pak může dojít u postiženého i k mrtvici.

Prevence

U ohrožených osob může být preventivní podávání antibiotik před a po některých chirurgických, stomatologických nebo lékařských postupech řešením. Pravidelnou ústní hygienou a zubními prohlídkami se může snížit riziko vniknutí bakterií do krve. Je třeba se vyhnout aplikaci piercingu, tetování nebo užívání drog.

Další informace o péči o zuby čtěte zde.

Kdy jít k lékaři

Pokud jste i dříve měli jakékoli srdeční problémy, operaci srdce nebo předchozí anamnézou už endokarditida byla, při výše uvedených příznacích okamžitě kontaktujte svého lékaře. A to i v případě, že u i u zdravých lidí přetrvává horečka delší dobu a jsou neustále unavení, je třeba tuto situaci urgentně řešit.

Autor: laš
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.