Vaše cévy mohou být mnohem starší než vy. Zjistěte, zda vám hrozí infarkt! | Moje zdraví

Vaše cévy mohou být mnohem starší než vy. Zjistěte, zda vám hrozí infarkt!

Vaše cévy mohou být mnohem starší než vy. Zjistěte, zda vám hrozí infarkt!
Autor: iStock.com
7. října 2019 • 06:00

Kardiovaskulární choroby, tedy nemoci srdce a cév, patří v České republice mezi nejčastější příčiny úmrtí. Jedním z ukazatelů, jak moc jste těmito chorobami ohroženi, je takzvaný „cévní věk“. Jak a kde zjistíte, jestli zrovna vám brzy nehrozí infarkt nebo mrtvice?

Cévy stárnou společně s celým organismem. Čím jsou starší, tím jsou méně pružné, snáze se v nich ukládají látky z krve a časem vytvoří tzv. aterosklerotické pláty. Lidé s tuhými cévami mívají vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou infarkt nebo cévní mozková příhoda, lidově zvaná mrtvice.

Na tuhnutí tepen, a tedy zvyšující se riziko kardiovaskulárních chorob, mají vliv věk, pohlaví, váha, krevní tlak, genetické faktory, ale také výživa a sport a nemoci, se kterými se člověk potýká, například diabetes. Problém je, že u některých jedinců stárnou cévy rychleji, než by odpovídalo jejich věku. Ti mají pak zvýšené riziko těchto onemocnění i ve věku, kdy na podobné trable zpravidla ani nepomýšlejí.

Prevence vám může zachránit život

Přitom stačí pár preventivních opatření a cévní věk můžete zase snížit. „Prevenci vnímáme jako zásadní. Tuhnutí cév lze omezit snížením tělesné váhy, změnou stravování a životního stylu vůbec, snížením příjmu soli a mírnou konzumací alkoholu,“ říká MUDr. Kateřina Uxová.

Dobrou zprávou je, že cévní věk si můžete nechat změřit v síti Alphega lékáren. Měření je nebolestivé a neinvazivní, probíhá podobně jako měření krevního tlaku. „Životní styl Čechů se sice pomalu mění k lepšímu, ale to platí spíše o mladší generaci. Řada pacientů bohužel dá přednost užívání léků před sportem či změnou stravovacích návyků. Vzhledem k výskytu a úmrtnosti na kardiovaskulární choroby, jsme nakloněni jakékoliv preventivní ověřené aktivitě, která nám pomůže odhalit riziko u pacientů včas,“ říká doktorka Uxová.

Samotné vyšetření včetně rozhovoru lékárníka s pacientem trvá asi 15 minut. Rozhodně přijďte v krátkém nebo volném rukávu, protože dostanete na paži manžetu, podobně jako při měření krevního tlaku, tomu je také toto vyšetření nejvíce podobné.

Cévní věk si v Alphega lékárnách může změřit kdokoliv starší osmnácti let, s výjimkou pacientů s kardiostimulátorem a těhotných žen.

Kdo by se měl objednat?

Na měření by se měli objednat zejména ti, kteří jsou vystaveni alespoň jednomu z níže uvedených rizikových faktorů:

• zvýšený krevní tlak

• zvýšená hladina krevních tuků (hlavně triglyceridů a LDL cholesterolu)

• obezita, diabetes II. typu

• kouření, nadměrná konzumace alkoholu

• genetická dispozice (některý z rodičů prodělal infarkt či mozkovou příhodu)

• období po přechodu u žen, zvláště u těch, které měly dříve nižší krevní tlak

Více o cévním věku čtěte zde.

Autor: Irena Sládečková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.