Jak se starat o zuby? Přehledný návod pro děti i dospělé | Moje zdraví

Jak se starat o zuby? Přehledný návod pro děti i dospělé

Jak se starat o zuby? Přehledný návod pro děti i dospělé
Autor: istock.com
16. října 2019 • 06:00

Domácí každodenní starost o zuby, pravidelné kontroly a návštěvy dentální hygienistky jsou tři důležité díly mozaiky, které do sebe vzájemně zapadají. Když jeden z nich začnete vynechávat, ošidíte se o zářivý úsměv. K dokonalosti vám pak ještě dopomohou odborníci, kteří se věnují estetické stomatologii.

Staráme se o své zuby dobře? „Předpoklady pro to máme – dnes je veliká nabídka ze strany zubních lékařů i dentálních hygienistek. Tu však ani zdaleka nevyužíváme tak, jak by si odborníci přáli,“ říká MDDr. Monika Horká z Kliniky rodinného zdraví a krásy Esthesia. Podle jejích slov každodenní domácí péči o zuby stále zanedbáváme.

„Hodně lidí navíc pod vlivem reklamy v televizi a neúplných informací žije v mylné realitě názoru na krvácení dásní. Krvácení dásní značí zánět a tam je potřeba čistit zuby (a především mezizubní prostory) kvalitními a správně vybranými mezizubními kartáčky. To je cesta, jak se krvácení zbavit. Jinak jej nevyřeší ani zubní pasta, ani klasický kartáček,“ dodává stomatoložka. 95 % zubních kazů se tvoří v prostoru mezi zuby, a to nikoli dospělým, ale už dětem ve věku okolo 8 let. Bakteriální povlak, kterému se „líbí“ právě v těchto prostorách, začíná – nejprve nenápadně – škodit našemu zdraví.

Velmi rychle dochází k zánětu dásní, vzniká zubní kaz, po čase se začne odvápňovat sklovina a ubývat dáseň a kost, která už nikdy nedoroste. Budoucnost svých zubů máme všichni ve svých rukou – pojďme si tedy zopakovat pár pravidel, aby byla co nejzářivější.

V dětském věku

1. Už ve věku okolo 6 měsíců je dobré miminku po krmení jemně stírat povrch dásniček. Poslouží k tomu cípek bavlněné žínky namočený ve vodě nebo malý měkoučký kartáček „prsťáček“. V této činnosti neustávejte a plynule přejděte k nácviku čištění zoubků kartáčkem.

2. V momentě, kdy dítěti narostou stoličky, si všímejte tzv. fisur. To jsou úzké rýhy na horní plošce stoliček. Mohou být hluboké a zasahovat až k okraji skloviny, k dentinu, jenž je mnohem měkčí než sklovina a rychleji v něm roste kaz. Protože do úzkých prostor ve fisurách se nedostane ani nejmenší kartáček, je dobré je nechat tzv. zapečetit výplňovou hmotou.

3. Naučte své děti správně používat mezizubní kartáčky, jež zbaví bakteriálního plaku těžce dostupná místa mezi zuby (tvoří se nejdříve u zadních stálých zubů, kde se také nejčastěji tvoří zubní kaz).

Pokračování pro dospělé

1. K čištění zubů si nepořizujte žádný „rejžák“ – měkké či velmi měkké štětiny jsou to, co potřebujete. Hlavice kartáčku nemusí být veliká a štětiny by měly být všechny stejně dlouhé, ideálně ve velkém počtu. Výtečnou práci vykoná sonický kartáček, opět s měkkými štětinami.

2. Použitím zubního kartáčku hygiena nekončí – pro dočištění „hranice“ mezi zubem a dásní je ideální jednosvazkový kartáček. Výtečně odstraňuje zbytky plaku těsně u dásně i lehce pod ní. Díky používání jednosvazkového kartáčku se nám ve sklovině netvoří mikrodefekty. Obyčejný kartáček totiž sebere plak z míst, odkud by se díky slinám a pohybům jazyka v ústech i tak dostal pryč, zatímco jednosvazkový kartáček je účinný v místech, kam sliny či jazyk nedosáhnou (nebo ne tak často, jak by bylo zapotřebí). Jaká je správná technika? Přiložte kartáček na zub, lehce jej „rozplácněte“ a krouživými pohyby setřete plak. Je třeba čistit každý zub zvlášť (výborně se to provádí při sledování filmu: Zapomenete přitom na čas? Tím lépe pro vaše zuby!).

3. Největší důležitost ovšem přikládáme mezizubním kartáčkům. „Vždycky říkám, že pokud bych se měla rozhodnout, co si s sebou vzít na pustý ostrov, byl by to určitě mezizubní kartáček,“ tvrdí Monika Horká. Mnoho lidí, kteří mají problémy s počínající parodontitidou, argumentuje tím, že při použití mezizubního kartáčku dásně krvácejí. „Krvácení je ukazatel, že v postiženém místě díky působení mezizubního kartáčku probíhá čištění, místo se zbavuje nánosu bakterií společně s plakem. Je třeba vytrvat, obvykle se během 4 dnů situace změní a krvácení ustane,“ nabádá zubní lékařka. Není to tedy tak, že by vám proti krvácení dásní pomohla samotná pasta.

4. Víte, že dásně kuřáků zdaleka tolik nekrvácejí, ani když už problém v mezizubním prostoru vznikl? Je to tím, že látky v cigaretách stahují drobné cévky. Kouříte-li, věnujte svým zubům větší péči než nekuřáci.

5. Ústní hygienu obvykle zakončujeme použitím ústní vody. Zde je dobré věnovat pozornost jejímu složení – obecně by neměla obsahovat alkohol, který zbytečně vysušuje sliznice v ústní dutině. Mějte na paměti, že ústní voda nenahrazuje mechanické čištění zubů!

6. Pokud si zuby čistíte tak, jak máte, nevytvoří se tmavý povlak, ale ani zubní kámen. Zubní kámen se tvoří z vrstev zubního plaku, který je původně měkký, ale jak jeho vrstvy časem přibývají, mění svou konzistenci.

7. Jak se v nabídce prostředků péče o zuby orientovat?
„Vždy doporučuji spolupráci s dentální hygienistkou nebo lékařem. Reklama v této oblasti není vždy stoprocentní. Každý totiž prezentuje svůj výrobek, což je v pořádku, ale chybí komplexní přístup. Nezapomínejme také na to, že důležitá je individualita – co konkrétně potřebujete právě vy. To vám opravdu řekne jen někdo, kdo vaše zuby dokonale zná,“ upozorňuje stomatoložka.

S čím pomůže estetická medicína

„K tomu, abychom provedli jakýkoli estetický zákrok na zubech, je musíme napřed dokonale vyléčit. Nemůžeme dávat rovnátka či implantáty do prostředí, jež není dokonale vyhojené, opravené, sanované. Pokud bychom to tak udělali, mohli bychom se dočkat nepříjemných překvapení. Je to tedy běh na dlouhou trať, výsledky ale stojí za to,“ říká Monika Horká.

Třešničkou na dortu je pro mnohé klienty třeba bělení zubů – to první by vždy mělo být provedeno profesionálem, pak je možné jej kombinovat s domácím bělením. Jaké jsou další trendy v estetické stomatologii, doplňuje MUDr. Roman Kadlec rovněž z kliniky Esthesia: „Co se týče protetiky, určitě bych jmenoval třeba celokeramické korunky. Jsou krásně zbarvené, umíme i velmi přirozený vzhled můstků. To vše již naštěstí díky technologiím ovládáme, takže protetické práce mohou být k nerozeznání od přirozených zubů.

Říkám mohou, protože vše záleží na práci lékaře a laboranta. Pak jde jednoznačně o bezpreparační fazety, při jejichž nasazení zub není obrušován jako u těch klasických a je s nimi možné změnit barvu zubu, tvar a postavení v zubním oblouku. Bezpreparační fazety se dostaly do krátkých termínů zhotovení prací a máme výborné výsledky s klienty, kteří ani netušili, jak jednoduché a rychlé řešení může jejich problém mít,“ doplňuje lékař.

Neviditelná rovnátka a vylepšený úsměv

Rovnátka jsou dnes už tak běžnou záležitostí, že se nad nimi nikdo nepozastavuje – nosí je malé děti stejně jako čtyřicátníci. K novější módě patří rovnátka umístěná z vnitřní strany korunek zubů. Můžete s nimi dosáhnout dokonalého vzhledu úsměvu ("Ideální zubní oblouk"). Rovnátky lze řešit drobné nerovnosti i výrazné posuny zubů. Nejposlednějším trendem v estetické stomatologii jsou však „neviditelná rovnátka“, kde se zuby rovnají pomocí setu průhledných nasazovacích rovnátek. „Aby mohly být pacientovi připraveny na míru, nejprve se v laboratoři pomocí speciálního počítačového programu sestaví léčebný plán, u kterého známe i výsledné postavení zubů. Celý systém neviditelných rovnátek je nesmírně výhodný – zásadní předností je, že rovnátka nejsou vidět, můžete je kdykoli vyjmout a díky tomu udržíte také perfektní hygienu dutiny ústní po celou dobu léčby, která je šetrná a často s rychleji dosaženým výsledkem,“ vyjmenovává jejich přednosti MUDr. Kadlec.

„Díky stomatologicko-estetickým zákrokům dnes umíme změnit i tvar úst, úsměv, profil rtů,“ dodává Monika Horká. V této oblasti stomatologové využívají spolupráci s dermatology. Nejčastěji využívaná a krásná je aplikace „pařížské linky“ – jde o zvýraznění kontury rtů kyselinou hyaluronovou. Přijde-li žena s lehce zažloutlými zuby a potřebou drobné korekce předních zubů, provede se nejprve dentální hygiena a potřebné stomatologické ošetření, aby zuby byly zdravé, následuje profesionální bělení zubů a zhotovení potřebných fazet. A máte-li tzv. gummy smile (odkryté dásně při úsměvu – typickým příkladem je třeba Dagmar Havlová), dají se provést změny na měkkých tkáních v ústech a úsměv se „vytvaruje“.

„Nejvíce nás v estetické stomatologické medicíně uspokojují zákroky, kdy klient přijde nespokojen, my mu zuby nejprve vyzdravíme, naučíme jej o ně správně pečovat a poté esteticky upravíme tak, že se namísto studu ze zubů a úsměvu stane absolutní přednost,“ uzavírá MUDr. Kadlec.


Věděli jste, že…

…nejvíce čištěné jsou „čtyřky“? Je to způsobeno tím, že na tento zub si dosáhneme s nejmenší námahou.

Podle toho, na jaké straně je třetí zub více opotřebovaný a „odřený“, lze také určit, jsme-li praváci, nebo leváci.

 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.