Třezalka tečkovaná | Moje zdraví

Třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná je bylinka, která se užívá při léčbě depresí i při bolestech páteře při Breussově masáži.

Popis

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je rostlinou z rodu třezalek. Vytrvalá bylina, která roste do výšky až 60 cm. Její lodyha je přímá, většinou nevětvená, má dvě vystouplé lišty. Jedná se o jednoletku, v průběhu sezóny je dřevnatějící. Listy má podlouhlé, vejčitého či kopinatého tvaru, někdy jsou rovněž přisedlé nebo krátce řapíkaté, asi 35 mm dlouhé a 15 mm široké. Čepele jsou na okraji podvinuté, na ploše listu můžeme spatřit tečkování siličnými nádržkami a tmavými žlázkami. Květenství má rostlina bohaté, květy jsou žluté, 15 až 30 mm dlouhé a v koruně najdeme pět výrazně nesouměrných lístků. Tyčinek zde najdeme až 50. Plodem je vejcovitá tobolka, která obsahuje mnoho tmavých semen.

Účinné látky

Třezalka tečkovaná obsahuje především naftodiantrony (hypericin, pseudohypericin), floroglucinoly (hyperforin, adhyperforin) a flavonoidy. Najdeme v ní i xanthony, třísloviny, procyanidiny, fenolické sloučeniny, deriváty antrachinonu, rovněž i účinné esenciální oleje. 

Použití

Sušená kvetoucí nať se zpracovává na celou řadu přípravků, jako jsou tabletky či kapsle. Rovněž se může udělat výluh, různé tinktury, olejové extrakty nebo ji můžete koupit v sušené podobě. Třezalkový olej je nezbytnou součástí Breussovy masáže, kdy se vtírá přes pokožku mezi jednotlivé obratle páteře, které se pak dokonale uvolní.

Účinky na zdraví

Třezalka je známá především pro své schopnosti bojovat s depresemi. Také hubí bakterie, podporuje látkovou výměnu, léčí záněty, ekzémy, různé rány, pohmožděniny a zlomeniny. Tlumí vnitřní krvácení a posiluje cévní stěny. Je vhodná k léčbě popálenin, omrzlin, vředů i hemoroidů.

Výskyt

Bylinka roste téměř v celé Evropě s výjimkou arktických oblastí. V Asii ji najdeme až po střední Sibiř, Mongolsko, Čínu a severozápadní Indii. Vyskytuje se rovněž v severozápadní Africe, na Madeiře a Kanárských ostrovech. U nás ji najdeme v nižších a středních polohách, na slunných stanovištích strání a na okrajích lesů.

Sběr

Sbírá se kvetoucí nať, asi 10 cm od země. Sběr se provádí za suchého počasí, nejlépe v červnu, červenci a srpnu a asi kolem 10. hodiny dopolední. Celá rostlina musí být však olistěná. Ideální je pak svázat natě do kytice a zavěsit ve stínu.

Domácí recepty

Odvar z třezalky skvěle působí na popáleniny. 2 lžičky sušené třezalky zalijte 250 ml vroucí vody, nechte asi 10 minut louhovat, poté sceďte a chladný odvar několikrát denně přikládejte na postižené místo.

Třezalkový olej umí hojit i mírní bolest. Vezměte si 150 g nadrcené kvetoucí třezalkové natě, vložte do sklenice a zalijte 500 ml olivového oleje. Až po pěti dnech lahev uzavřete a umístěte na 6 týdnů na teplé a slunečné místo. Hotový olej má červenou barvu. Obsah přeceďte a uzavřete do nádoby. Užívejte dle potřeby.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.