Fibrilace síní: Jaké má podle odborníků příčiny a následky? | Moje zdraví

Zákeřná srdeční choroba způsobuje mrtvici. Nemáte ji i vy?

Zákeřná srdeční choroba způsobuje mrtvici. Nemáte ji i vy?
Autor: istock.com
28. září 2023 • 05:00

Fibrilace síní je častou příčinou mozkové mrtvice. Problém je, že většina lidí, přesně 40 procent, o své nemoci neví, protože probíhá úplně bez příznaků. Kvůli tomu se pak ocitají ve vážném zdravotním nebezpečí.

V Česku žije odhadem půl milionu lidí s fibrilací síní, každý rok jich přes 11 tisíc přibude. Ačkoliv samotná fibrilace síní pacientův život obvykle neohrozí, podstatným nebezpečím je zhruba pětkrát vyšší riziko cévní mozkové příhody čili mrtvice, zapříčinit může i srdeční selhání. Riziko zmírňují léky na ředění krve, ty moderní však užívá jen zlomek pacientů.

Video se připravuje ...
Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírajíVIDEO 

Fibrilace síní je srdeční arytmií, která se projevuje mimo jiné nepravidelným nebo rychlým tlukotem srdce. Při neléčené fibrilaci síní může dojít ke vzniku sraženiny v srdci, která krevním řečištěm putuje až do mozku, kde zapříčiní zmiňovanou mozkovou mrtvici. V České republice je mrtvice jednou z nejčastějších příčin smrti.

Léky nejsou dostupné všem

K prevenci cévní mozkové příhody způsobené fibrilací síní pomáhá pacientům takzvaná antikoagulační léčba, která snižuje srážlivost krve a zabraňuje vzniku sraženin. Tradiční léky ovšem od pacientů vyžadují přísnou dietu a minimálně jednou měsíčně testování srážlivosti krve (Quickův test) kvůli případné úpravě dávkování. Moderní tzv. „NOAC“ (nová orální antikoagulancia) jsou podle lékařů účinnější, bezpečnější a nenáročná. Přesto je užívá pouze 24 procent pacientů s diagnózou fibrilace síní. 

Jaká jsou tři nejčastější onemocnění srdce? Více čtěte zde.

Největší překážkou většímu rozšíření je fakt, že je lékaři nemohou napsat pacientům rovnou, ale až v „druhé linii“, tedy až ve chvíli, kdy nevyhovují tradiční léky. „V současné době musí pacient absolvovat nejdříve léčbu tradičními léky na ředění krve. Až když ji nelze udržet nebo jinak nevyhovuje, můžeme předepsat NOAC. V tuto chvíli je pro nás klíčové dostat léky mezi co nejvíce lidí, ale obávám se, že debata o uvolňování preskripčních omezení se kvůli ekonomickým důsledkům pandemie může výrazně zpomalit,“ vysvětluje prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc., předseda České kardiologické společnosti. 

Podle něj jsou tyto moderní léky například v Německu běžně dostupné a již téměř vytlačily tradiční léčiva. „NOAC jsou účinnější, jejich síla se projevuje v nižším výskytu ischemických příhod neboli mrtvic, ale také vyšší bezpečností. Jejich uživatelé nemají tolik krvácivých příhod, ke kterým dochází v důsledku přílišného zředění krve,“ říká prof. Linhart, DrSc. 

Proč vzniká fibrilace síní

Proč lidé trpí fibrilací síní, není možné jednoznačně říct. Její výskyt se zvyšuje s věkem a nejčastějšími rizikovými faktory kromě věku jsou:

Projevy fibrilace síní

„Fibrilace síní se může u každého člověka projevovat různě. Nejběžnější je:

V mnoha případech ale pacient žádné příznaky nemá a fibrilace síní se odhalí náhodou při vyšetření, které se provádí za jiným účelem. Včasné diagnostikování fibrilace síní je zásadní, protože jedině tak lze předejít nebezpečným následkům, např. mozkové mrtvici,“ vysvětluje doc. MUDr. Martin Fiala, Ph.D. z Centra kardiovaskulární péče Neuron Medical v Brně.

 

Fibrilace síní a EKG

Mnoho lidí však při fibrilaci síní není schopno popsat své příznaky, nebo dokonce bývají bezpříznakoví. „Včasné vyšetření u lékaře a provedení elektrokardiografického (EKG) vyšetření jsou zásadní pro včasné odhalení fibrilace síní a prevenci dalších komplikací. U pacientů, u kterých se fibrilace síní vyskytuje pouze záchvatovitě a není přítomna při jednorázovém EKG vyšetření, lze šanci na její záchyt zvýšit dlouhodobějším monitoringem EKG. Díky tomu může lékař nastavit individuální léčbu a započít snahu o obnovení normálního srdečního rytmu,“ doplňuje doc. MUDr. Martin Fiala, Ph.D.

Podívat se můžete například na webové stránky www.provasesrdce.cz, kde si ověříte, jestli fibrilaci síní rozumíte správně.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.