Jak poznat nemocné srdce? Všímejte si i nenápadných příznaků | Moje zdraví

Jak poznat nemocné srdce? Všímejte si i nenápadných příznaků

11. února 2021 • 12:00

Myslíte si, že onemocnění srdce se týká jen starších lidí? Tak to se pletete! Přinášíme vám výčet příznaků, kterými se vám tělo snaží říct, že něco není v pořádku.

Srdce je právem považováno za symbol života. Je jedním z nejdůležitějších orgánů v našem těle, a přesto mu často věnujeme pramálo pozornosti a hlavně péče. A přitom ji tolik potřebuje. Je to totiž jediný sval v lidském těle, který se nikdy nezastaví. Daní za náš pohodlný život plný hojnosti a blahobytu je to, že se onemocnění srdce stala nejčastější příčinou smrti dospělých. Česká republika je bohužel v tomto ohledu na předních příčkách. A netýká se to jen seniorů. „Problémy se srdcem mají naprosto převážně starší nemocní, u mladých se ale vyskytují také,“ potvrzuje kardiolog MUDr. Karel Goričan.

Jaké jsou tři nejčastější onemocnění srdce? Více čtěte zde.

Trocha anatomie

Srdce je dutý sval, který se, velmi zjednodušeně, skládá ze dvou síní a dvou komor. V klidu se každou minutu srdce přibližně 75krát stáhne a přečerpá přitom zhruba 5 litrů krve. Hlavním smyslem je, aby vytvořilo takový tlak, který rozvede okysličenou krev i do těch nejmenších kapilár na nejvzdálenějších částech těla. Jeho správná činnost je řízena elektrickými impulzy. Je to dokonalá souhra. Řada faktorů a onemocnění ale dokáže tuto křehkou rovnováhu narušit. A dříve či později pak může jít o život. Že kvůli kornatění tepen dojde třeba až k jejich uzavření a my pak dostaneme infarkt myokardu či mozkovou mrtvici, není snad třeba připomínat. Jsou tady ale mnohem záludnější a zdánlivě banálnější věci, které mohou mít negativní vliv na naše srdce.

I „rýmička“ může být nebezpečná

Patříte mezi ty, kteří přecházejí nemoci s tím, že je to přece „jen“ viróza? Pak jste adeptem na zánět srdečního svalu. Přecházení viróz patří k jedné z nejpravděpodobnějších příčin myokarditidy, jak se odborně zánět srdečního svalu nazývá. A nejde o žádnou banalitu, může dokonce skončit až selháním srdce a potřebou jeho transplantace. Prvním příznakem, že se po prodělané viróze něco děje, je zadýchávání se i při naprosto běžných činnostech. O dalších příznacích se dočtete dále v tomto článku.

Pozor na zubní kazy

Bolí vás zub? I zánět zubu může být nebezpečný pro srdce. Pokud se totiž bakterie rozšíří z dutiny ústní do krevního oběhu, mohou poškodit srdce, nejčastěji srdeční chlopně. Abyste tomu zabránili, je nejdůležitější správná hygiena dutiny ústní, tedy čištění zubů. Negativně na zdravá ústa působí i kouření. Nejenže je pro srdce škodlivé samo o sobě, ale navíc nikotin uzavírá malé cévy v dásních, ty pak odumírají, a nefunguje tak správně přirozená bariéra.

Další informace o chorobách srdce čtěte zde.

Zlomené srdce není mýtus

Když zažíváme nějaký stres nebo třeba zklamání v lásce, říkáme, že nás „bolí u srdce“. Broken-Heart Syndrome neboli syndrom zlomeného srdce opravdu není jen z červené knihovny, ale setkávají se s ním i kardiologové. Ve chvíli, kdy prožíváme extrémní citové trauma, se nám do těla vyplavuje obrovská vlna hormonů, které za určitých okolností mohou poškozovat srdeční sval. Způsobují zúžení malých cév na srdci a tato jakási křeč pak má vliv na pohyb vláken srdečního svalu. Tato situace pak může vést až k příznakům infarktu. Lidé jsou pak nuceni vyhledat lékařskou pomoc s tím, že mají pocity jako u infarktu. Vyšetření srdečních enzymů ani EKG jej však neprokážou. Drtivá většina lidí se uzdraví. Zajímavostí je, že tímto syndromem trpí mnohem častěji ženy než muži...

Celý článek si přečtěte v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, který koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce
 

Autor: Eva Nováková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.