Signály, že s naším tělem není něco v pořádku | Moje zdraví

Kdy jít k lékaři? Deset signálů, že je ve vašem těle něco špatně

  • Kdy jít k lékaři? Deset signálů, že je ve vašem těle něco špatně
    Autor: iStock.com
    23. srpna 2022 • 06:00

    Někdy k nám tělo vysílá signály, že se s ním něco děje, a my je ignorujeme. Jednak proto, že na řešení nemáme čas, zčásti i proto, že je podceňujeme. Jenže jsou situace, kdy bychom měli zpozornět a všimnout si jich dřív, než se z nich vyvine opravdu velký problém. Které to jsou?

  • Akutní únava

    Autor: istockphoto.com
    Řekněte na rovinu: Kdo z vás nemá právě teď sepsaný dlouhý seznam toho, co musí neodkladně udělat? Mějte neustále na paměti, že trvalé přetěžování vede k trvalé únavě. Jakmile ztráta energie a vyčerpání nemizí ani po čtrnácti dnech, kdy jste si našli čas i na odpočinek, měli byste navštívit lékaře. Může vás mimo jiné trápit chudokrevnost. Přetrvávající únava, která nemizí ani po důkladném odpočinku, však může být i první temnou vlaštovkou deprese, srdečního, či dokonce nádorového onemocnění.

  • Krvácení z konečníku

    Autor: iStock.com
    Slabé krvácení z konečníku se často svádí na hemoroidy. I když žena ví, že hemoroidy má, stejně by se měla zajímat o příčinu krvácení. Tyto příznaky se také dávají do spojitosti s rakovinou tlustého střeva či konečníku, jejíž výskyt je v naší republice alarmující. Kolorektální karcinom je úspěšně léčitelný pouze v případech, je-li podchycen včas. Test na skryté krvácení, který dostanete buď u svého praktického lékaře a u některých gynekologů, nebo v lékárně, je jen začátek. Jistotu vám přinese až kolonoskopie.

  • Bolest břicha, zácpa nebo průjem

    Autor: istockphoto.com
    Bolesti břicha či změna vyměšovacího rituálu mohou signalizovat, že se děje něco nedobrého. Akutní intenzivní bolestí se hlásí například zánět pobřišnice. Je velmi nebezpečný stejně jako zánět slinivky břišní. Silné bolesti břicha mohou signalizovat zánět žlučníku, vřed na dvanácterníku nebo břišní kýlu, zatímco v nižší části břicha často ohlašují zánět slepého střeva či zánět vaječníků, zánět dělohy nebo močového měchýře. Akutní prudká bolest vás samozřejmě donutí k návštěvě pohotovosti, někdy jsou ale potíže jen mírné. Čím déle však trvají, tím horší problém může být. Žádnou výjimkou bohužel není ani počínající rakovina tlustého střeva či vaječníků.

  • Bolest na hrudi

    Autor: Shutterstock
    Onemocnění srdce jsou nejčastější příčinou úmrtí. Po přechodu, kdy už vás hormony tolik nechrání, se zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob včetně infarktu. Příznaky, jež ukazují na poruchu srdeční funkce, se však u ženy někdy projevují s nižší intenzitou než u muže. Pokud máte delší dobu pocit bolesti na hrudi, objednejte se k praktickému lékaři či raději přímo ke kardiologovi.
  • Bušení srdce

    Autor: Shutterstock
    Bušilo vám někdy srdce jako splašené? Může jít o akutní srdeční problém – fibrilaci síní. Jejím podkladem je srdeční arytmie, při níž dochází k postupné ztrátě koordinované činnosti srdečních síní a čerpací funkce srdce. Fibrilace síní by bez odborné pomoci mohla vyústit v srdeční selhání. Nebezpečí se ještě zvyšuje, máte-li cukrovku, jste víc při těle v oblasti břicha, máte vysoký cholesterol či kouříte.
  • Krátký dech

    Častou chybou, které se při dýchání dopouštíme, je otevírání úst. Používejme více nos! • Autor: Shutterstock.com
    Jste už týdny „u konce s dechem“? Budíte se uprostřed noci, abyste se nadechla? Může se jednat o vážnější poruchu. Krátký dech může signalizovat počínající zápal plic, astma či srdeční onemocnění. Akutní problém s dýcháním je také průvodním znakem embolie plic. Kuřačky mají náskok v šanci dopracovat se ke zhoubnému nádoru plic.
  • Bulka v prsu

    Autor: Shutterstock.com
    Každý měsíc byste si měla prohmatat prsy. Samovyšetření by mělo být provedeno tehdy, když jsou v prsech co nejmenší hormonální změny – tedy vždy, když skončí menstruace. Potenciální nebezpečí může číhat v útvarech, které při pohmatu cítíte jako malé zatvrdlinky. Ty měkčí, které navíc mění svou strukturu v závislosti na menstruačním cyklu, bývají nezhoubné, i tak je ale dobré nechat je zkontrolovat odborníkem. Vyšetření se provádí ultrazvukem a mamografem.
  • Bolest při sexu u žen

    Autor: Profimedia.cz
    Ne, není normální, když vás během sexu bolí v pánevní oblasti. Cítíte-li bolest hluboko uvnitř, může jít o právě probíhající zánět, endometriózu, cysty na vaječnících či zánět děložního čípku. Neléčená infekce v intimní oblasti může vyústit až v neplodnost.
  • Změna vzhledu pih

    Autor: shutterstock.com
    Nejagresivnější ze zhoubných kožních nádorů se nazývá melanom. Jakmile zjistíte, že piha, která byla po dlouhá léta stejná, najednou mění tvar, barvu, velikost, okraje, krvácí nebo se olupuje, neváhejte a běžte k dermatologovi. S melanomem opravdu není radno si zahrávat.

    Video se připravuje ...
    Počet pacientů s rakovinou kůže se zvyšuje. Jak ji poznáte?VIDEO 

  • Oteklé nohy

    Autor: Shutterstock.com
    Otékají vám nohy po každé cestě autem nebo letadlem? Máte větší problém se potom nazout zpět do bot? Jsou-li oteklé obě nohy, může jít o příznak onemocnění způsobeného špatným krevním oběhem či zpomaleným prouděním lymfy. Za otoky nohou se také může skrývat nedostatečná funkce ledvin, jater nebo snížená funkce štítné žlázy. Otok rovněž doprovází akutní trombózu, kdy krevní sraženina může postupovat směrem k srdci, do plic nebo hlavy. 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.