17 zachráněných životů. Čeští lékaři transplantovali dětem rekordní počet srdcí | Moje zdraví

17 zachráněných životů. Čeští lékaři transplantovali dětem rekordní počet srdcí

26. března 2020 • 10:00

Miminka, stejně jako některé starší děti, které trpí srdečními vadami, mají často jedinou šanci, jak přežít – a tou je transplantace srdce. Lékaři z Dětského kardiocentra pražské Fakultní nemocnice Motol je provádí od roku 2013. Celkem zde bylo provedeno 17 transplantací, loni dokonce rekordní počet: pět.

Nového srdce se v roce 2019 dočkali tři chlapci a dvě  dívky. „Transplantované děti byly různého věku – nejmladšímu bylo osm měsíců a nejstaršímu 16 let. Všichni pacienti trpěli vrozenými srdečnými vadami nebo onemocněním srdečního svalu a čekali na nové srdce několik měsíců,“ uvádí prof. MUDr. Jan Janoušek, Ph.D., přednosta Dětského kardiocentra 2. LF UK a FN Motol. 

Více o vrozených srdečních vadách čtěte zde.
Další informace o transplantacích najdete zde.

Podle něj se počet pacientů, kteří srdce potřebují, v posledních letech zásadně nemění. „Náš tým a jeho výsledky patří v léčbě srdečních onemocnění u dětí k nejlepším v Evropě. V mnoha kritériích dosahujeme lepších výsledků než je evropský průměr. To vyžaduje nejen dostatek zkušeností, ale i perfektní spolupráci celého týmu a zároveň vysoké individuální nasazení,“ dodává prof. Janoušek.

Všechna srdce pocházela od Čechů

Všechna srdce transplantovaná v loňském roce pocházela od českých dárců. V případě malých dětí je ale množství dárců velmi omezené, protože potenciální dárce pro daného příjemce musí splňovat poměrně úzká kritéria. Odpovídat musí nejen velikost srdce, ale dárce s příjemcem musí mít shodnou také krevní skupinu a další imunologické parametry. 

O transplantaci srdce osmiměsíčnímu miminku čtěte zde.

Obecně je dětských srdcí vhodných k transplantaci velmi málo. Významně tak záleží především na shodě okolností, kdy se daný pacient transplantace dočká. Navíc Česká republika není členem Eurotransplantu, a nabídka srdcí z jiných států je proto velmi omezená.

Srdce v batohu

Jedním z transplantovaných dětí je i pětiletá Adélka, u které bylo v červnu 2019 zjištěno velmi závažné srdeční selhání. Na základě provedených vyšetření byla šance na zlepšení srdeční funkce hodnocena jako velmi malá, a proto byla Adélka zařazena na čekací listinu k transplantaci srdce. 

I přes maximální možnou léčbu se však postupně její stav dále zhoršoval a dokonce u ní došlo i k selhání krevního oběhu. Proto bylo nutné připojit ji na mechanickou srdeční podporu – čerpadlo, které je schopné částečně nebo úplně nahrazovat funkci levé srdeční komory. Díky tomuto přístroji se stav malé pacientky stabilizoval a o více než dva měsíce později se dočkala transplantace srdce. Rekonvalescence po zákroku byla nekomplikovaná a nyní je Adélka již více než tři měsíce po transplantaci. Daří se jí dobře a dochází do ambulance už jen na kontroly.

Vše o tomto případu čtěte zde.

Dětské kardiocentrum 2. LF UK a FN Motol je jediné komplexní kardiovaskulární centrum pro děti v Česku, které poskytuje všechny léčebné možnosti na současném světovém standardu. Dosahuje skvělých výsledků v mezinárodním srovnání. Za celou dobu zemřel při transplantaci jeden pacient. Kandidátům na nové srdce bylo mezi 5 měsíci a 17 lety, tři pacienti byli mladší než jeden rok. Na čekací listině byli v průměru 91 dnů (čili  23–370 dnů). 

O tom, jak udržet srdce zdravé, čtěte zde.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.