Infekční endokarditida: Příznaky, vyšetření, léčba, prognóza | Moje zdraví

Infekční endokarditida

Jedná se zánět srdečního endokardu, tedy vnitřní výstelky srdečního svalu a srdečních chlopní, který může skončit i smrtí. Je způsoben mikroorganismy.

Příznaky endokarditidy

Existují dvě formy onemocnění akutní a subakutní. Akutní endokarditida má vážný průběh. Vše začíná vysokou horečkou až ke 40˚C, dále se objevuje zimnice, anémie, což vede k blednutí i ke ztrátě vědomí, zvětšují se játra a slezina, mohou se objevit bolestivé uzlíky na bříškách prstů, na dlaních, loktech nebo na nohou. Dochází k rozvoji sepse, lidově řečeno k otravě krve.

Subakutní endokarditida se projevuje zpočátku nenápadně a různorodě. Může se objevit únava, zvýšená teplota, bolesti kloubů a svalů, pocení, bolest hlavy a krev v moči. Mohou se objevit i červené tečky na kůži, pod nehty, na sliznicích a spojivkách. Vše trvá dlouho, příznaky vymizí a zase se vrátí. Nemoc se může také projevit ucpáním očních nebo mozkových tepen, což má za následek ztrátu zraku nebo mozkovou mrtvici.

Léčba

Takto nemocný člověk by měl být pod dohledem v nemocnici, jsou mu nitrožilně nasazena antibiotika a to na několik týdnů. Druh antibiotik se vybírá až po vyšetření. Při závažném stavu se přichází ke kardiochirurgickému výkonu, který mikroorganismy odstraní. Někdy je nutné odstranit poškozenou chlopeň a nahradit ji tou umělou. 

Léky – Využívány jsou především antibiotika, která jsou zavedena pacientovi nitrožilně.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Vyšetření

Vyšetření zahrnuje poslech srdce fonendoskopem, ultrazvuk srdce, jícnové ECHO, pokud je důležité si srdce prohlídnout i z jiné strany, a vyšetření krve, a odběr hemokultury, díky kterému lékař zjistí, o jakou bakterii se jedná. Na jeho základě se pak vybírají vhodná antibiotika.

V těhotenství – Tato nemoc může způsobit potíže i během těhotenství, záleží na jejím průběhu a na vyjádření kardiologa. Někdy se přistupuje k porodu císařským řezem, jindy je vhodnější variantou potrat. Vždy jsou však podávány antibiotika.

Komplikace - Infekční endokarditida je velmi závažné onemocnění a často, obzvlášť akutní forma, končí smrtí. Tato nemoc může způsobit mnoho komplikací a to hlavně v důsledku záměny za jinou infekci. Častou komplikací bývá srdeční selhávání v důsledku proděravění poškození chlopně, hnisavého zánětu na srdci nebo ucpání cév otvorů, kde proudí krev, díky čemuž není tělo dostatečně krví zásobeno. S tím souvisí i odumírání některých částí těla nebo k tvorbě zánětů, nejčastěji to jsou mozek, ledviny, slezina a oči.

Pokud je postižen mozek, dochází k mrtvici. Další komplikací jsou imunokomplexy, které se ukládají do stěny cév, do kůže, ledvin nebo kloubů, a způsobují obranu organismu, kdy se naše tělo začne zbytečně a agresivně bránit a ničí tak zdravou část těla, kde jsou imunokomplexy uloženy.

Trvalé následky – Pokud je postižen mozek, dochází k mrtvici nebo k zánětu mozku, kde jsou následky trvalé.

Prevence - Prevence je důležitá hlavně u lidí, kteří mají srdeční vady nebo již někdy infekční endokarditidu prodělali. Tato prevence zahrnuje podávání antibiotik před nejrůznějšími lékařskými zákroky, jako jsou zákroky u zubaře, odstranění mandlí nebo nejrůznější operace. Antibiotika zničí bakterie, které by se jinak mohly usadit na srdečních chlopních. Člověk, který netrpí žádnou srdeční vadou, před zákrokem antibiotika nedostane a prevence jako taková, pro něho není možná. Nejvíce ohrožení bývají i lidé se sníženou imunitou, kterou je tedy potřeba podpořit. 

Kdy jít k lékaři 

K lékaři běžte, pokud se již delší dobu necítíte dobře a nejrůznější příznaky se vám stále dokola vrací. Obzvlášť by se měl hlídat ten, kdo ví, že má vady srdce a při jakýchkoliv problémech jít na vyšetření.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.