Ginkgo biloba | Moje zdraví

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba tlumí deprese i astmatické potíže.

Ginkgo biloba (česky jinan dvoulaločný) je silný statný strom, který roste až do 40 metrů. Jeho koruna má tvar kužele, borka kmene má šedou barvu, staré stromy ji mají znatelně brázditou. Větve jsou téměř vodorovně odstálé, listy řapíkaté. Samotná čepel listu je rozdělena zářezem na dva laloky. Strom nemá květy ani plody.

Účinné látky

V dužnatých obalech semen najdeme organické kyseliny, glyceridy, steroly a estery.

Použití

Nejspolehlivější je ve formě léčiva či krátce vařených odvarů nebo tinktury. Ginkgo biloba obsahuj totiž toxiny, které nezničí ani tepelná úprava a při konzumaci většího množství může nastat otrava.

Účinky na zdraví

Ginkgo biloba zvyšuje koncentraci a zlepšuje paměť, proto jsou oblíbené potravinové doplňky s jejím obsahem. Má i antioxidační účinky, působí na prokrvení končetin, pomáhá léčit chorobu zraku a sluchu. Rovněž mírní alergické reakce a astma. Zlepšuje náladu a tlumí deprese.

Výskyt

Kdysi rostla v Americe, odtud ale zmizela před sedmi miliony let. Rovněž jste na ni mohli narazit v Evropě, ale naposledy před třemi miliony let. Své stanoviště má nyní v Číně, v provincii Guizhou, nejstarší ginkgo biloba je 4700 let stará. Právě stará čínská medicína s ní pracuje tisíce let a do celého světa vyváží různé přípravky.

Sběr

Ještě než listy zežloutnou, se provádí sběr, což je na přelomu léta a podzimu.

Domácí recepty

Jinanové kapičky prospívají srdci, cévám i nervům. Vezměte polévkovou lžíci listů jinanu a zalijte je 2 dl 60% lihu. Nechte dva týdny louhovat v teple. Denně protřepávejte. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Přeceďte a třikrát denně užívejte 30 kapek po dobu půl roku.

Medicína pro posílení paměti je i prevencí proti Alzheimerově nemoci. Vezměte polévkovou lžíci listů jinanu, stejné množství lístků zeleného čaje a zalijte 3 dl 60% lihu. Nechte 14 dní louhovat, denně promíchejte, poté přeceďte. Užívejte opět 30 kapek třikrát denně po dobu půl roku.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.