Meduňka: Jaké má účinky a jak z ní připravit čaj? | Moje zdraví

Meduňka lékařská

Meduňka lékařská příznivě ovlivňuje spánek, zlepšuje trávení a je přírodním, lehkým sedativem.

Popis

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je léčivá bylina z čeledi hluchavkovitých, dorůstá do výšky až 1,5 m. Její listy jsou řapíkaté, vejčité a hrubě pilovité. Květy mají bílou barvu, vyrůstají po třech až šesti v lichopřeslenech. Kalich je dvoupyský.

Účinné látky

Meduňka voní po citronu, obsahuje totiž silice, jako jsou citral, citronelal nebo citronelol. Dále v ní najdete třísloviny, kyselinu ursolovou, hořčin, sliz, flavonoidy i minerální látky.

Použití

Nejčastěji se využívá v aromaterapii nebo v podobě bylinkových čajů. Z listů se dělá rovněž meduňkový likér, v posledních letech si lidé oblíbili meduňku i jako koření (zejména do salátů a nápojů).

Účinky na zdraví

Má zklidňující účinky, mírní stres a zahání úzkosti. Příznivě ovlivňuje spánek. Také zabraňuje nadýmání a tlumí křeče. Zlepšuje trávení a zažívání. Posiluje srdce. Léčí opary a je přírodním, lehkým sedativem.

Výskyt

Nejvíce se jí daří ve východním Středozemí a Malé Asii. Pěstuje se i u nás na polích a zahradách, především na slunných místech s humózní půdou.

Sběr

Meduňka se sbírá v červnu a červenci, nejlépe v poledne a před obdobím květu. Sbírejte mladé vršky, které mají nejvíce účinných látek. Pokud je příliš horko, účinek silic se snižuje, proto raději sbírejte bylinu, dokud je chladněji.

Domácí recepty

Meduňkový likér umí navodit spánek a klidní pocuchané nervy. Vezměte tři hrsti listů meduňky, které zalijte půl litrem vodky. Nechte stát minimálně dva týdny na tmavém místě. Připravte si cukerný roztok ze 750 g cukru, který svaříte s půl litrem vody. Nechte vychladnout a smíchejte s přeceděným meduňkovým nálevem. Likér skladujte na tmavém a chladném místě.

Meduňkový sirup povzbuzuje jako nápoj. Pokud jste nachlazení, užívejte lžíci třikrát denně. Vezměte hrnek listů meduňky, hrnek cukru a vody. Vařte, až se cukr rozpustí. Přikryjte a nechte přes noc odpočinout. Přeceďte lístky, nalijte do lahví a skladujte v lednici.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.