Kopřiva dvoudomá | Moje zdraví

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá urychluje metabolismus a působí jako antirevmatikum.

Popis

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je dvoudomá bylina, u nás nejznámější z rodu kopřiv. Dorůstá až do výšky 150 cm, někdy i do 200 cm. Lodyhy má přímé, nevětvené, v zemi najdeme žlutý oddenek. Listy mají řapíkatý, vejčitý tvar, na okrajích jsou zubaté. Samčí květenství jsou latovitá a převislá, samičí klasovitá či hroznovitá. Okvětí je zelené, květy jednopohlavné, zpravidla dvoudomé. Plodem jsou nažky. Rostlina je pokryta chlupy, které žahají. Dlouho si vědci mysleli, že za to může kyselina mravenčí, až v posledních letech se ukazuje, že viníkem je spíše směsice tří chemikálií. Histamin, který dráždí kůži. Dále acetylcholin, který vyvolá pocit pálení. A také je zde serotonin, který násobí účinek obou předchozích látek.

Účinné látky

V kopřivě najdeme kyseliny (např. křemičitou, pantothenovou), acetylcholin, sloučeniny vápníku, sodíku, dále sirné látky, vitamin B2 a chlorofyl.

Použití

Navzdory své žahavosti se používá v různých podobách. Stačí ji usušit nebo zahřát. Můžete se vykoupat v lázni z kopřiv, připravit si odvary a čaje nebo nálevy na vlasy. Účinky rostliny se využívají kosmetice i lékařství.

Účinky na zdraví

Chlorofyl v rostlině obsažený skvěle působí na metabolismus. Pomáhá v léčbě chudokrevnosti. Mírní bolesti, takže působí proti zánětům i jako antirevmatikum. Umí rychleji hojit rány. Má dobrý účinek jako kardiotonikum, dokonce pomáhá mírnit cukrovku ještě před tím, než je nutné píchat si inzulín. Staví průjmy, podporuje činnost slinivky i vaječníků, léčí viry, zastavuje krvácení, zároveň zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů. Používá se i jako prostředek k podpoře tvorby mateřského mléka. A lze po ní sáhnout v případě, že vám padají vlasy.

Výskyt

Najdeme ji na celé severní polokouli, invazivní je v Jižní Americe. Roste na rumištích, v porostech na pobřeží, v příkopech podél cest, daří se jí ve vlhkých místech od nížin až do hor.

Sběr

Kopřiva dvoudomá je sbírána jako léčivka, listy se používají čerstvé nebo sušené. Roste prakticky od jara do podzimu, nejvíc účinná je prý bylina sebraná do 15. května.

Domácí recepty

Čaj dokáže blahodárně působit na různé neduhy, od žaludečních potíží až po dýchací problémy. Vezměte dvě lžičky čerstvých nebo sušených listů, které nakrájené vhoďte do šálku a přelijte 250 ml vody. Nechte 10 minut odstát, přeceďte a pijte vlažný čaj po doušcích.

Tinktura je silnější a dokáže rychleji zbavit neduhů. Lžíci mladých kopřiv zalijte vodkou nebo pálenkou a nechte louhovat alespoň 14 dní na teplém místě. Denně protřepávejte. Poté přeceďte a užívejte 30 kapek třikrát denně po dobu šesti týdnů.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.