Bojíte se infarktu? Mnohem více lidem hrozí srdeční selhání! Jak ho poznat? | Moje zdraví

Bojíte se infarktu? Mnohem více lidem hrozí srdeční selhání! Jak ho poznat?

Bojíte se infarktu? Mnohem více lidem hrozí srdeční selhání! Jak ho poznat?
Autor: iStock.com
16. února 2020 • 06:00

Srdeční infarkt nebo mozková mrtvice nejsou jediným onemocněním, kterého byste se, co se  poškození oběhového systému týče, měli obávat. Stále více lidí totiž poškozuje srdeční selhání. Mnoho o svých potížích neví. 

Zatímco při srdečním infarktu se zjednodušeně řečeno ucpe céva zásobující srdce, u srdečního selhání jde o to, že srdce postupně přestává pracovat jako pumpa. Ročně přitom lékaři odhalí kolem 40 tisíc těchto případů a celkem už touto chorobou trpí přes 200 tisíc lidí.

Podle nedávno zveřejněných informací předních kardiologů z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) je jeden z pěti Čechů starších 40 let ohrožen srdečním selháním, při němž je narušena základní funkce srdce: udržovat oběh krve tak, aby bylo zajištěno zásobování všech orgánů živinami a kyslíkem.

Nedostatečné prokrvení se projevuje nejprve při zátěži. Může přitom jít o náhlé akutní selhání nebo se stav rozvíjí pozvolna. Podle vedoucího oddělení srdečního selhání IKEM Vojtěcha Melenovského počet nemocných roste. Lidé přitom o tomto problému vůbec nevědí a často si ho pletou s infarktem. Na chronické selhání srdce přitom umírá víc lidí než na rakovinu nebo infarkt.

Polovina lidí přitom umírá do pěti let od stanovení diagnózy a přitom často zbytečně. Pokud se totiž toto onemocnění odhalí včas, dá se kontrolovat. Většina lidí ale neumí rozpoznat příznaky a přisuzuje je například vlivům stárnutí. Mezi nejčastější příznaky patří dušnost (zejména vleže v noci), narůstající únava, otoky kolem kotníků nohou a břicha, nárůst hmotnosti i přes nechuť k jídlu (tělo zadržuje vodu), častější močení.

Pozor na vysoký tlak a cukrovku

Vysokým předpokladem pro rozvoj choroby je vysoký tlak, cukrovka či obezita a v nejhorším případě vše dohromady. „Vysoký krevní tlak u pacientů s diabetem výrazně zvyšuje riziko cévních komplikací, a proto je u nemocných s cukrovkou a hypertenzí nutné krevní tlak snížit,“ uvádí kardiolog Prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D. 

Ke snížení krevního tlaku se obecně doporučuje dodržovat zásady zdravého životního stylu, u pacientů s cukrovkou je pak ve většině případů nutné nasadit i další léčbu. „Principy zdravého životního stylu pomáhají snížit krevní tlak i v této situaci, ale velká většina pacientů musí současně užívat léčbu. Dosažení uspokojivé kontroly krevního tlaku je nezbytným předpokladem oddálení onemocnění cév a srdce, které se u diabetiků s hypertenzí vyskytuje pravidelně,“ doplňuje kardiolog Michal Vrablík.

Prevence a domácí měření tlaku

Kromě dodržování pravidel zdravého životního stylu je tedy po čtyřicítce důležité myslet i na preventivní návštěvy lékaře spojené s měřením krevního tlaku. Dostatek pohybu, omezené pití alkoholu a vyhýbání se cigaretám je  samozřejmostí. Abyste měli svůj krevní tlak vždy pod kontrolou, zaměřte se také na domácí kontrolu krevního tlaku. 

Jednou naměřená vysoká čísla nemusí znamenat, že člověk má vysoký krevní tlak. Krevní tlak je kolísavý a jeho nárůst může být vlivem krátkodobého stresu nebo třeba jen strachem z lékařského prostředí, který je nazýván jako syndrom bílého pláště. Aby byly naměřené hodnoty vypovídající, je třeba měřit se ve správnou chvíli i správným způsobem. Naměřené hodnoty si navíc můžete zapisovat do formuláře na www.zaznamtlaku.cz, a budete tak mít pro další návštěvu svého lékaře spolehlivé informace o svém krevním tlaku, díky kterým vám v případě nutnosti může lépe stanovit diagnózu a tím i léčbu.

Předpoklady ke zvýšenému krevnímu tlaku mají zejména starší lidé, protože tlak s věkem stoupá, lidé trpící obezitou a ti, kteří nedodržují zdravý životní styl. Nevyhýbá se ale ani mladým zdravým lidem, kde hlavní příčinou bývá i dědičnost nebo stres.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.