Zimnice: Proč třesavka vzniká a jak se jí zbavit? | Moje zdraví

Zimnice

Zimnice je nepříjemný stav, při kterém se pacient nemůže zahřát, ani když se přikryje peřinou nebo dekou. Kromě pocitu chladu se může přidat i třes celého těla. Objevuje se ve chvíli, kdy se organismus vyrovnává s náhlou změnou teploty. Které nemoci zimnici přinášejí a kdy odezni?

Příčiny zimnice

Horečnatá infekční onemocnění (chřipka, zápal plic, angína)

Zánět žlučových cest nebo zánět ledvin

Rychle se zvyšující teplota často vyvolá zimnici s třesavkou. Objevit se může i nevolnost, nepříjemná bolest hlavy, břicha a zad v bederní části při pohmatu a poklepu, někdy i nutkání k častému močení s pocitem pálení a bolestí.

Malárie (zimnice se opakuje každý třetí nebo čtvrtý den podle druhu malárie). Ve střední Evropě se nemoc vykytuje velmi ojediněle.

Žlutá zimnice

Vysoká horečka, zimnice, únava a bolesti hlavy patří mezi prvotní příznaky onemocnění. Více než 90 % případů se vyskytuje v Africe.

Sepse (lidově otrava krve). Jde o agresívní reakci organismu na mohutnou bakteriální infekci, která může vést k selhání orgánů a ke smrti.

Video se připravuje ...
Teplota u dětí: Jak ji správně změřit a kdy je čas volat lékaře? VIDEO 

Jak vyléčit zimnici?

K lékaři jděte vždy, když horečka neustává nebo neustále stoupá. Pokud má dítě teplotu nad 40 °C a hrozí mu febrilní křeče nebo když horečky nad 39 °C přetrvávají déle než 4 dny.

Sanitku volejte v případě, kdy se k horečce a zimnici přidružily silné bolesti hlavy, zvracení nebo má-li horečku dítě, které trpí jiným závažným onemocněním (například srdeční vadou).

Lékaře volejte i v případě, kdy má pacient otok krku a hrdla, neobvyklou kožní vyrážku, pociťuje tuhnutí šíje a je citlivý na světlo, má bolest na hrudi, je zmatený nebo malátný.

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.