Mozková mrtvice | Jak poznat příznaky cévní mozkové příhody? | Moje zdraví

Mozková mrtvice (Cévní mozková příhoda)

Cévní mozková příhoda neboli iktus či lidově mrtvice je vlastně nedostatek krve v určité části mozku, následkem čehož dojde k jeho odumření. Nejprve se projeví ochrnutím, ztrátou citlivosti, řeči, zmateností. Teprve až za několik hodin mozkové buňky z nedostatku kyslíku a živin odumírají.

Mrtvice je druhou nejčastější příčinou úmrtí na celém světě. Ročně cévní mozková příhoda (CMP) postihne 15 milionů lidí. Třetina z nich na toto onemocnění zemře. U další třetiny má toto onemocnění trvalé následky. Nejčastější příčinou mozkové mrtvice je ateroskleróza. Cévy postižené touto nemocí jsou zaneseny, ucpávají se a brání průtoku krve.

Druhou příčinou CMP, diagnostikovanou zhruba u pětiny případů, je porušení stěny mozkové cévy, které vede ke krvácení do mozku.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

MozekVzniká v mozku, ale postihuje celé tělo

Příznaky

  • jednostranné ochrnutí tváře, ruky nebo nohy
  • potíže s řečí
  • dezorientace v místě a čase
  • špatná koordinace
  • zmatenost
  • porucha vidění

Příznakem mrtvice je ochablost nebo znecitlivění tváře, ruky nebo nohy, obvykle na jedné straně těla. Dále jsou obvyklé potíže s mluvením nebo snížená schopnost porozumět řeči někoho jiného. Příznakem je také porucha zraku, závrať, ztráta rovnováhy nebo koordinace. Nebezpečná je i bolest hlavy bez zjevné příčiny.

Objevují se také náhle vzniklé a jinak nevysvětlitelné závratě nebo náhlé pády, náhle vzniklá porucha ostrosti vidění nebo dvojité vidění. Příznaky se nemusejí objevit všechny najednou. Proto se velmi často některé projevy této nemoci berou v počátcích na lehkou váhu, což může mít katastrofické následky.

Zde si přečtěte tři jednoduché rady, jak poznat mrtvici u blízkého člověka a tím mu zachránit život.

Léčba

Při rozpoznání příznaků cévní mozkové příhody okamžitě volejte rychlou záchrannou službu. Jde doslova o minuty. Pokud je léčba zahájena do tří (některé zdroje uvádějí i do 4,5) hodin, může pacient odejít po několika dnech zcela zdráv, bez následků. Lékaři dokáží pomocí účinného léku (tkáňového aktivátoru plasminogenu – tPA) zasáhnout a otevřít tepnu uzavřenou krevní sraženinou, která je příčinou mozkového infarktu.

Pokud je lék možné aplikovat přímo do postižené oblasti, doba pro účinnou pomoc se zvyšuje až na osm hodin. Z nedostatku včasné pomoci třicet procent postižených na mozkovou mrtvici umírá.
Po odstranění akutního ohrožení života je pacient léčen zpravidla protidestičkovými preparáty (aspirin, clopidogrel, aspirin + dipyridamole). Ty znemožňují shlukování krevních destiček. Dalším krokem je léčba nemocí, které mrtvici nepřímo zavinily (cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, arytmie).

Léky

Používají se tkáňový aktivátor plasminogen, léky proti srážení krve, např. Acylpirin.

Bylinky

Po léčbě CMP se doporučuje pití zeleného čaje, čaje z ginkgo biloby (jinanu dvoulaločného) a rozmarýnu. Doporučuje se také rozmarýnová koupel.

Homeopatika

Homeopatika lze používat jen jako doplněk léčby po konzultaci s ošetřujícím lékařem. Může pomoci:

Aconitum Napellus 30CH – po atace mozkové mrtvice proti intenzivnímu pocitu strachu ze smrti.    
Arnica Monatana 9CH – pro vstřebání krevního výronu a posílení organismu.
Baryta Carbonita 9CH – pokud pacient byl už před CMP tělesně i duševně oslabený.

Očkování

ne

Délka léčby

Individuální, někdy doživotníZáleží na včasnosti léčby, několik týdnů až měsíců
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření

Základem je klinické neurologické vyšetření a zobrazení mozku pomocí počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR), doplněné o neurosonologické vyšetření (ultrazvuk) mozkových tepen. Vše musí být provedeno velmi rychle.

Trvalé následky

Třetina pacientů umírá. Další třetina má trvalé následky, nejčastěji jsou to ochrnutí, typicky v lokti a v koleni, poruchy řeči a poruchy porozumění řeči. Rehabilitací lze tyto následky částečně léčit. Často dochází i ke změnám psychiky (změny nálad, chování, deprese, rozvoj demence). Může se rozvinout i epilepsie.

Zdravotní cviky

Po CMP je nutná rehabilitace ochrnutých částí těla, často hospitalizací v rehabilitačních ústavech.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Mozkové mrtvici můžete předejít, pokud nebudete kouřit a omezíte množství soli, tuku a cukru v jídle. Doporučuje se jíst pravidelně ovoce a zeleninu a alespoň 30 minut každodenně věnovat fyzické aktivitě (procházky, cvičení, práce na zahradě). Je vhodné omezit konzumaci alkoholu a držet si optimální váhu. Lidé ve věku nad 50 let by si měli pravidelně měřit krevní tlak. Vysoký krevní tlak je totiž hlavní rizikový faktor pro vznik cévní mozkové příhody.

Kdy jít k lékaři

Nejčastěji se CMP projeví brněním či ochrnutí části těla, zmateností, neschopností vyslovovat normálně, neschopností porozumět řeči. V takových případech na nic nečekejte a volejte rychlou záchrannou službu.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.