Šelest na srdci | Moje zdraví

Šelest na srdci

Šelest na srdci je zvuk, který je způsoben turbulentním – tedy zvířeným prouděním krve – buď zúženým, nebo rozšířeným místem k srdci nebo nedomykavostí srdeční chlopně. Někdy se jedná jen o bezvýznamný nález, někdy je ale šelest způsoben závažným onemocněním.

Nejčastěji se šelest objevuje v důsledku chlopenní vady nebo s v důsledku vrozených srdečních vad. Vážnější případy můžou doprovázet únava, dušnost i omdlévání.

Více k tématu šelest na srdci čtěte zde. 

Dále je se šelestem spojeno zánětlivé onemocnění osrdečníku. Jedna z nejzávažnějších příčin šelestu je infekční endokarditida, kterou doprovází horečka, únava, noční pocení, poruchy srdečního rytmu a srdeční selhávání.

Pokud šelest doprovází otoky, zvýšení hmotnosti, kašel, závratě, pocení, namodralá barva prstů či rtů nebo rozšíření krčních žil, vždy se jedná o závažné onemocnění srdce, které je třeba řešit.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

srdce

Šelest se může objevit v jakémkoliv věku u obou pohlaví. Běžný je i u novorozenců, kde se může objevit v prvních dnech života a nenaznačuje nic vážného.

Léčba

Léčba závisí na tom, co šelest způsobuje. Neléčí se šelest samotný, ale jeho příčina. Potom, co lékař zjistí, o jak vážný problém se jedná, se přistupuje k léčbě. Méně závažné poruchy jsou průběžně pozorovány kvůli případné změně. Ty závažnější se řeší chirurgicky, např. u chlopenní vady se může chlopeň nahradit umělou chlopní.

Vyšetření

Doktor většinou šelest zjistí, pokud si vás poslechne fonendoskopem, silnější šelest může člověk slyšet i bez fonendoskopu. Pro odhalení detailnějších informací o šelestu a to o tom, kde přesně se problém nachází a co ho způsobuje, se dělá EKG, ultrazvuk srdce, jícnové ECHO a rentgen hrudníku. Nutné je i vyšetření krve pro eventuální vyloučení příčiny šelestu.

 V těhotenství

Pokud šelest není způsoben infekcí a jedná se o jeho neškodnou formu, není v těhotenství žádnou překážkou. Lékař nastávající matku samozřejmě pošle na vyšetření, aby případná infekce nebo vážné onemocnění srdce byly vyloučeny.

Možné komplikace

Méně závažné šelesty, které nezpůsobují komplikace, stačí v průběhu času sledovat. Nejzávažnější příčinou šelestu zůstává infekční endokarditida, která může zavinit poruchy srdečního rytmu, selhání srdce, ale i otravu krve kvůli bakteriím, které se usadí na chlopních a dostávají se krví do celého těla. V některých případech šelestů se může jednat o nádor.

Prevence

Pro šelest žádná prevence není, je tu však prevence některých onemocnění, které ho způsobují. Některé šelesty jsou způsobeny matčiným užíváním léků nebo nemocemi v těhotenství, některé jsou dědičné, proto by se měla sledovat rodinná anamnéza, další šelesty jsou způsobeny infekčním onemocněním, které je tedy důležité doléčit. Důležité je také správné fungování srdce a cév, což zajistíte správnou životosprávou a pohybem.

Očkování

ne

Délka léčby

dle příčiny
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Kdy jít k lékaři

K lékaři běžte, pokud ucítíte nebo uslyšíte u srdce něco neobvyklého, šelest nemusí znamenat žádné riziko, ale bez vyšetření nebudete mít jistotu nikdy.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.