Bolest na hrudi | Jaké jsou příčiny bolesti na prsou? | Moje zdraví

Osm příčin bolesti na hrudi, které nemusí být infarkt

Osm příčin bolesti na hrudi, které nemusí být infarkt
Za bolestí na hrudi se může skrývat obyčejné pálení žáhy nebo také nebezpečný zánět osrdečníku • Autor: iStock.com
25. ledna 2023 • 14:00

Když člověka začne bolet na hrudi, nejspíše ho napadne: infarkt! Nemusí to ale být vždycky tak jasné. V každém případě je bolest na hrudníku téměř vždycky nebezpečná. Přečtěte si osm příčin, které mohou stát za bolestí na hrudi.

Volat záchranku, nebo nevolat? Nikdo nechce být za hypochondra, ale v případě bolesti na prsou je opatrnost namístě. I kdyby to nebyl infarkt, mohou to být minimálně další tři život ohrožující nemoci. Návštěvou lékaře rozhodně nic nezkazíte. Jaké jsou nejčastější příčiny bolesti na hrudi?

Video se připravuje ...
Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírajíVIDEO 

Panická ataka

Po nějakém rozrušení nebo ve stresu může přijít záchvat panické ataky, i když jím jinak netrpíte. Projevuje se bolestí na prsou, ztíženým dýcháním, bušením srdce a návaly horka, pocením. Pokud si v tomto stavu zavoláte sanitku, aplikují vám něco na uklidnění – anxiolytika nebo benzodiazepiny.

Akutní pankreatitida

Jen proto, že nejde o infarkt, tato nemoc není méně nebezpečná. Akutní pankreatitida neboli zánět slinivky břišní se projevuje velmi intenzivní bolestí břicha prostupující až do hrudníku a do zad. Objevuje se i nevolnost až zvracení. Pokračuje dále až k tachykardii, tedy k vysokému srdečnímu tepu. Pokud si myslíte, že máte pankreatitidu, okamžitě jeďte do nemocnice.

Zánět v oblasti žeber

Možná o kostochondritidě, což je zánět v oblasti spojení žeber s chrupavkami, slyšíte poprvé. Je to však jedna z nejčastějších příčin, proč jdou lidé k lékaři s tím, že mají infarkt. Může být způsobena virovou infekcí nebo i poraněním hrudníku. Projevuje se ostrou bolestí zejména na levé straně v oblasti chrupavek při napojení žeber na hrudní kost. Můžete mít také potíže s dýcháním a kašel. V každém případě byste měli vyhledat lékaře, aby vyloučil infarkt. Kostochondritida se léčí protizánětlivými léky a analgetiky.

Pásový opar

Pásový opar se může objevit kdekoli na těle, a pokud se objeví na prsou, velmi to bolí. Od infarktu ho odlišíte výskytem skvrny na bolestivém místě. I v tomto případě byste se ale měli zastavit u odborníka, který vám může předepsat antivirotika a zmírnit tak vaše utrpení.

Zánět osrdečníku

Perikarditida neboli zánět osrdečníku je další onemocnění často zaměňované s infarktem myokardu. Osrdečník je blána, která chrání srdce před vnějšími vlivy. Její zánět může být velmi nebezpečný a v některých případech jde i o život. Projevuje se bolestí na hrudi a zvýšenou teplotou.

Příčin zánětu osrdečníku je mnoho. Může to být infekce jak virová, tak bakteriální. Perikarditidu mohou vzácněji způsobit i plísně. Může být ale také následkem autoimunitních chorob nebo provázet nádorová onemocnění, sníženou funkci štítné žlázy či chronické selhání ledvin.

Ischemická choroba srdeční

Ischemickou chorobu srdeční sami od infarktu odlišíte jen těžko. Způsobuje ji ucpání cév, které vedou krev do srdce, což může způsobit selhání srdce nebo arytmii. Může za to zejména usazování cholesterolu v cévách. Pokud vám lékař určí tuto diagnózu, čeká vás léčba statiny nebo operace.

Natažený hrudní sval

Po víkendu stráveném v posilovně nebo například stěhováním se vám může stát, že vás na hrudníku budou tlačit hrudní svaly. Poznáte to i tak, že vás pravděpodobně budou bolet i po stlačení a také jinde než na prsou. Pokud si však nejste jisti, raději vyhledejte lékaře.

Pálení žáhy

Pálení žáhy neboli pyróza nastává v momentě, kdy se obsah žaludku včetně žaludečních kyselin, které pomáhají trávit potravu, vrací zpět do jícnu. Kyseliny jsou logicky kyselé, a proto způsobují pálení za hrudní kostí. Pyróza potká občas každého, ale pokud se opakuje, není dobré ji podceňovat. Může vyústit až v refluxní chorobu jícnu a v ojedinělých případech i rakovinu jícnu.

Pálení žáhy předejdete tím, že nebudete jíst kořeněná a tučná jídla, holdovat alkoholu a kouření. Pokud už vás pálí, zabírají na ni jedlá soda, jablka nebo mléko. V případě silného pálení můžete použít antacida – tedy léky, které vám od obtíží pomohou. S výběrem vám pomůže lékárník.

Z výše uvedeného vyplývá, že jakoukoli bolest na hrudníku není dobré podceňovat, raději jeďte k lékaři či ještě lépe si zavolejte rychlou záchrannou službu. A radši dříve než později. Mezi lékaři se totiž traduje historka o pacientovi, ke kterému bohužel dojeli příliš pozdě a on seděl mrtvý u počítače, kde byla otevřená stránka Infarkt – příznaky.



Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.