Krvácení z nosu | Moje zdraví

Krvácení z nosu

Může vzniknout bez příčiny, pak většinou rychle odezní, jindy je ale příznakem nějakého onemocnění, a pak je třeba pátrat po příčině.

Příčiny

Křehké cévy a málo vitamínu C

Častým důvodem jsou takzvané křehké cévy. To bývá příčinou krvácení zejména u dětí, jejichž cévy v dutině ústní jsou citlivější. Souviset může také i s nedostatek vitamínu C, který je důležitý pro tvorbu vaziva stěn cév.

Infekce

Velmi častým důvodem krvácení je poškození sliznice následkem nějaké nemoci, čili viru nebo bakterie, které způsobují například rýmu.

Šťourání se v nose či poranění

Kromě klasického úderu pěstí do nosu krvácení nastává při různých podobných poraněních nebo taky  a u malých dětí to není výjimkou  jen kvůli prostému šťourání se nose.

Alergie

Podobně jako při viry a bakteriemi vzniklém onemocnění může být sliznice nosu oslabena a poškozena alergií. Ta vede i ke vzniku polypů, které pak mohou následně praskat a krvácet.

Vysoký tlak

Při vysokém tlaku, ať již nastane jednorázově nebo je neléčený, dochází ke krvácení v důsledku toho, že cévou teče tekutina pod vysokým tlakem, a tak je prokrvenější a citlivější na poranění.

Drogy

Šňupání kokainu, ale i pití alkoholu rozšiřuje cévy a ty jsou pak náchylnější k poranění.

Léky

Pokud užíváte léky na ředění krve, může se stát, že krev bude mít nějakou poruchu srážlivosti, nejčastěji je to při lécích s kyselinou acetylsalicylovou nebo warfarinem.

Nemoc

Některé nemoci se přímo projevují krvácením z nosu, je to například hemofilie, některé druhy anémie, kdy se v kostní dřeni přestanou tvořit krevní destičky. Souviset může také s některými nádorovými onemocněními, ať již přímo v dutině ústní, nebo při celkových nemocech, jako je například leukémie. Platí přitom, že při poruchách srážlivosti krev teče z nosu často, bez vnějších příčin a lze jen těžko zastavit.

První pomoc

Stiskněte nos z obou stran prsty s kapesníkem, ideálně namočeným ve studené vodě. Nezaklánějte hlavu, jinak bude krev stékat do nosohltanu a hrozí zvracení či dokonce zadušení. Ochlazujte nos a čelo, to vede k zužování cév a zlepšuje schopnost těla zastavit krvácení.

Musím k lékaři?

Pokud se podaří krvácení zastavit během několika minut, není třeba nic dalšího řešit. Když ale přetrvává, opakuje se a je bez zjevné příčiny, je třeba navštívit lékaře, aby zjistil příčinu. Jestliže se tok krve nepodaří zastavit, tak je také nutné se poradit s lékařem nebo přivolat záchranku, To platí i pro situaci, kdy je krvácení z nosu následkem nějakého vážného úrazu či napadení. Pokud by navíc krev tekla i z ucha, neváhejte ani minutu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.