Zánět dutin: Jak dlouho trvá, je nakažlivý a jak se projevuje? | Moje zdraví

Zánět nosních dutin: Jak ho poznáte a vyléčíte ho bez antibiotik?

Video se připravuje ...
5. prosince 2018 • 06:00

Sinus infekce, jinými slovy zánět vedlejších nosních dutin, není zrovna žádný med. Ucpaný nos, bolesti hlavy, krku a horečka vás potrápí několik dnů. Z mnoha zdrojů se ale dozvídáme, že se této infekce můžete zbavit někdy i bez antibiotik. Co je na tom pravdy?

Oslovená praktická lékařka Lucie Nováková uvádí, že zánět vedlejších nosních dutin bychom rozhodně neměli podceňovat. „Sinus infekce dokáže pořádně otrávit celé dny. Budete se cítit unaveně, trápit vás budou bolesti hlavy či krku, budete mít ucpaný nos a dostaví se i kašel. Navíc si „užijete“ i horečku. K léčbě bych antibiotika samozřejmě raději vždy navrhovala. Faktem ale je, že antibiotika můžete doplnit i dalšími podpůrnými léčebnými úkony,“ vysvětluje pro Moje zdraví odbornice.

Co to sinus infekce vlastně je?

Jak už jsme uváděli v úvodu, jedná se o onemocnění vedlejších dutin dýchacích cest. „Jeho původ je většinou infekční, neboť je obvykle doprovázen rýmou. Tímto onemocněním trpí zhruba pět procent populace. Při chronických obtížích bývá nejčastěji postižena čelistní dutina. Infekce se nejprve obvykle vyskytuje v zubním kanálku, odkud se šíří dál,“ popisuje Lucie Nováková s tím, že návštěva lékaře je při komplikacích důležitá. Sami si diagnostiku neprovedeme a domácí léčení zabrat nemusí.

Domácí léčba zánětu nosních dutin

Nakupte si různé doplňky stravy zahrnující pro náš organismus potřebné vitamíny A a C. Každé ráno po probuzení pak vypijte, spolu s vodou zhruba 2000 miligramů vitamínu C. To samé pak provádějte každé 4 hodiny během celého dne. Dále je dobré do sebe podobným způsobem dostat zhruba 3000 mikrogramů vitamínu A.

Vyplachujte solným roztokem

Pro snížení příznaků a rychlejší ústup nemoci je vhodná i sůl. Nalijte do sklenice vodu pokojové teploty. Přidejte do ní lžičku soli a špetku jedlé sody. Vše pak pořádně promíchejte. Výslednou směsí si pak můžete proplachovat nosní dírky. Zbavíte se tak hlenu a odstraníte z postižených míst bakterie. „Roztok skutečně účinně odstraní kousky prachu, hlenu i dalších nečistot. Zlepší se nám tak i průchodnost dýchacích cest. Vyplachováním navíc také povzbudíme činnost takzvaných řasinek, které zabrání vzniku infekce ve vedlejších nosních dutinách. Zvlhčí se nám ale také sliznice, díky čemuž se nám bude mnohem lépe dýchat,“ podotýká lékařka.

TIP NA VIDEO: Jak poznáte virózu od chřipky? Podívejte se na naše video.

Video se připravuje ...
Jak poznat chřipku od virózy?VIDEO 

Samozřejmě, že solný roztok se dá zakoupit i v lékárně. „Obvykle obsahuje minerální či mořskou vodu. Roztok se dá ale zakoupit i ve formě různých nosních sprejů,“ říká Nováková a upozorňuje, že je vždy lepší si pro něj dojít do obchodu. „Budete tak mít jistotu, že je v něm správná koncentrace soli i sody. Pokud byste totiž zvolili špatný poměr, mohlo by dojít k podráždění sliznice,“ upozorňuje odbornice. Nejlepší je podle Novákové použít uvedený nosní sprej, který přiložíme k nosní dírce. "Stačí se trochu předklonit a pootočit hlavu na stranu. Roztok musí následně vytéct zpět dolní dírkou. Zbytek roztoku je pak dobré vysmrkat. Stejně pak postupujte při výplachu druhé dírky. Výše uvedené pak aplikujte několik dní."

Jak nedostat zánět nosních dutin?

Prevence je v podstatě stejná jako u dalších zánětlivých onemocnění. „Vhodné je rozhodně posilovat imunitu už uváděnými vitamíny ve formě doplňků stravy. Skvělá je také inhalace nad párou. Tuto metodu je ale dobré aplikovat hned, když cítíme, že máme ucpané nosní dutiny. Tedy ještě v době, než se naplno projeví zánět. Pokud máme na něco alergii, tak se pak samozřejmě musíme daným látkám vyhýbat. Zabírá pak samozřejmě i vhodná vakcinace. Někdy může být ale příčinou často se opakujících zánětů i „špatná“ anatomie nosu. V těchto případech může lékař přistoupit až k operaci, takzvané chirurgické korekci,“ vysvětluje oslovená odbornice.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.