Bolesti hlavy od stresu: Jak je poznat a kdy jít k lékaři | Moje zdraví

Bolesti hlavy od stresu: Jak je poznat a kdy jít k lékaři

20. července 2020 • 10:00

Stres je u většiny z nás téměř každodenní součástí našeho života. Dlouhodobý stres vede ke zdravotním obtížím, ten akutní například k bolestem hlavy. Jak bolest hlavy ze stresu poznat a jak se jí zbavit?

Bolesti hlavy ze stresu nejsou úplně přesná diagnóza. Podle Mezinárodní klasifikace poruch se tyto bolesti hlavy nazývají tenzní bolesti hlavy.

„Tenzní bolesti hlavy jsou definovány nepřítomností migrény. Většinou se objevují na obou stranách hlavy a nedoprovází je nevolnost, citlivost na světlo nebo zvuk a nehorší se s pohybem hlavy,“ vysvětluje Ellen Drexler, neuroložka se sídlem v New Yorku pro Health.com. „Projevují se mírnou až střední pulzující bolestí v přední části vaší hlavy.“  

A stres je jednou z nejčastějších příčin, která tenzní bolesti hlavy vyvolává. Kromě stresu patří k dalším spouštěčům tenzních bolestí hlavy alkohol, kofein, nemoci (nachlazení, chřipka, atd.), problémy se zuby, namáhání očí, nadměrné kouření, dehydratace, únava nebo vyčerpání.    

Jak na ně?

Pokud není bolest příliš intenzívní, můžete se napít, odpočívat a chvíli počkat. Bolest může odeznít jednoduše proto, že přestanete dělat tu činnost, která vám ji způsobila. Zkuste si lehnout, zavřít oči, na nic nemyslet nebo třeba meditovat. Pokud bolest hlavy neustupuje, většinou zaberou volně prodejné léky. Pokud zjistíte, že je užíváte pravidelně více než jednou týdně, měli byste o tom promluvit se svým lékařem.

Ačkoliv většinu bolestí hlavy ze stresu vyřeší léky, měli byste se také zamyslet nad tím, jestli něco nedělat právě s tím, co bolest způsobuje. Jednoduchá rada na to, jak se ve svém životě zbavit stresu, pochopitelně neexistuje. Zkuste naše tipy, co proti stresu dělat ihned a dlouhodobě, nebo cvičení, která pomohou zvládat stres.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.