Nové studie ukázaly, jak moc je aspirin důležitý pro kardiaky! | Moje zdraví

Aspirin je pro kardiaky nezbytný. Vědce ale překvapilo jak moc

Aspirin je pro kardiaky nezbytný. Vědce ale překvapilo jak moc
Aspirin je pro pacienty s nemocným srdcem nepostradatelný • Autor: iStock.com
5. srpna 2022 • 10:41

Pacienti, kteří měli infarkt či mozkovou cévní příhodu, musí každý den konzumovat předepsanou dávku aspirinu. To lékaři a často i veřejnost dávno vědí, překvapivé je, jak moc je pro ně kyselina acetylsalicylová důležitá. Nová studie, zveřejněná v odborném časopise Circulation, ukázala, jak může být riskantní přestat aspirin při výše uvedených komplikacích užívat.

Výzkumníci pozorovali více než 600 tisíc lidí, kteří denně užívali nízkou dávku aspirinu (80 mg), aby odvrátili srdeční onemocnění a mrtvici. Tři roky po zahájení zkoumání se dostavily výsledky. Pacienti, kteří aspirin přestali užívat, měli o 37 procent vyšší výskyt zdravotních komplikací včetně srdečního infarktu a mrtvice než ti, kteří předepsané léky dál poctivě brali.

Pro odborníky nebyly výsledky výzkumu až takovým překvapením. Hlavním problémem zůstávají hlavně pacienti. Část z nich totiž při srdečních problémech bere pravidelně aspirin jen prvních pár měsíců od své první srdeční komplikace. Asi polovina všech pacientů ale léky přestane časem užívat úplně. Výsledky studie tak potvrzují, jak může být zastavení léčby aspirinem nebezpečné.Vědci potvrzují, že lidé si časem své komplikace s užíváním aspirinu už vůbec nespojují. V první fázi si zapomenou další balení vůbec zakoupit a nezodpovědně se vlastně vůbec neléčí.

Výsledky studie tak ukazují, že aspirin je důležitou současní prevence srdečních onemocnění. Lékaři tvrdí, že tento lék dokáže snížit riziko tvorby krevních sraženin tím, že zabraňuje tvorbě trombocytů. Je ale také vhodný ke snižování zánětů v srdečních cévách. Během let se objevila i řada studií, které účinnost aspirinu zpochybňovaly, ty byly ale dalšími vědci vždy vyvráceny.

Aspirin ředí krev 

Pamatujte ale, že před zahájením léčby aspirinem, je vždy velmi důležitá konzultace s lékařem. Tento lék totiž může mít za důsledek i řadu zdravotních problémů. „Hlavní výhoda aspirinu je v tom, že pomáhá ředit krev, a tím zabraňuje vzniku krevních sraženin, a tedy i mrtvice a infarktu,“ vysvětluje lékařka Lucie Nováková s tím, že aspirin je pacientům po infarktu skutečně podávám jako takzvaná sekundární prevence. Aspirin tak obecně zabraňuje tvorbě krevních sraženin, které jsou velmi nebezpečné, neboť mohou ucpat tepny, které zásobují srdce a mozek. To vše pak velmi zvyšuje možnost vzniku mozkové mrtvice či infarktu.

Tento známý a hojně používaný medikament také blokuje působení takzvanému enzymu cyklooxygenázy. Díky tomu tak aspirin snižuje i pocit bolesti a zabraňuje vzniku zánětů spojených s onemocněním srdce. Studie prokazují, že pacienti se srdečními problémy, kteří aspirin pravidelně užívají, se skutečně dožívají vyššího věku.

Co to je kyselina acetylsalicylová?

Aspirin čili kyselina acetylsalicylová se používá jako analgetikum, tlumí tedy bolest. Jak už bylo výše uvedeno, účinný je i proti krevním sraženinám. Díky tomu zabraňuje vzniku mrtvice a infarktu u pacientů se srdečními komplikacemi. V těchto případech je jim lék podáván ihned po infarktu. Díky tomu se totiž zabrání odumření srdeční tkáně a infarkt se s největší pravděpodobností nebude opakovat. Aspirin také účinně zabraňuje vzniku horečky. Pozor ale u dětí, tam může způsobovat takzvaný Reyův syndrom. Ten může být smrtelně nebezpečný.

Tento lék patří mezi takzvané nesteroidní protizánětlivé medikamenty. Dále je také vhodný pro tlumení a léčbu revmatické horečky, zánětlivých onemocnění, Kawasakiho nemoci, perikarditidy či revmatoidní artritidy. Je ale také dobrou prevencí proti rakovině tlustého střeva.



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.