Jak ulevit migréně: Příčiny, typy migrén, babské rady | Moje zdraví

Co pomáhá na migrénu? Zkuste bylinky a babské rady

28. července 2023 • 14:00

Migrénu spousta z nás považuje za důsledek dnešní uspěchané doby, jde ale o velmi staré onemocnění, které znali již staří Egypťané. Proč nás trápí a můžeme si pomoci sami, nebo je potřeba navštívit lékaře? Přečtete si naše rady, co na migrénu skutečně zabírá.

Za migrénu někdy zaměňujeme jakoukoli bolest hlavy. Jedná se ale o samostatné chronické onemocnění, které se projevuje opakovanými záchvaty úporné bolesti, doprovázenými dalšími potížemi, jako jsou žaludeční nevolnost, nauzea (nucení na zvracení), zvracení, zvýšená citlivost na pachy nebo světloplachost. Trápí častěji ženy a vyskytuje se ve všech věkových skupinách. Nejčastěji ji lékaři pozorují u lidí mezi 30. a 40. rokem života.

Video se připravuje ...
Jak vidí lidé postižení migrénou?VIDEO 

Kde hledat příčiny?

Každý, kdo zažil několik ataků migrény, si časem většinou dokáže sám vysledovat, které faktory byly pravděpodobnými spouštěči záchvatu bolesti hlavy. Všechny příčiny nebyly dosud objasněny, podle některých vědeckých výzkumů může být jednou z nich vrozená zvláštní citlivost na náhlé změny v centrálním nervovém systému.

Významnou roli při vzniku migrény tak hrají určité tělu vlastní látky – jako například hormon serotonin. Na náchylnosti k atakům migrény se podílí také hormonální změny během menstruačního cyklu ženy, v menopauze nebo u mužů v andropauze či dlouhodobé užívání některých léků.

Spouštěcí faktury

Spouštěcí faktory mohou být jak vnitřní, vycházející z nastavení lidského organismu, tak také vnější, které přicházejí z okolí. Mezi ty patří zejména změny počasí, dlouhodobý stres, chronický nedostatek spánku a odpočinku, čtení s nevhodnými brýlemi nebo bez nich (i když jsou potřeba), extrémní fyzická zátěž nebo přepracování, také ale například přísná odtučňovací dieta nebo nevhodný detoxikační program spojený s hladověním, nadměrná konzumace alkoholu nebo celodenní pohyb v hlučném prostředí.

Typy migrén

Existují dva typy migrény – s aurou (předzvěstí) nebo bez aury, ta je mnohem častější. Takzvaná aura předchází vlastním bolestem hlavy a projevuje se mimo jiné celkovým pocitem napětí a nervozity, podrážděností, poruchami vidění, změnami chutí na určité potraviny, zvýšenou citlivostí na vůně a pachy, mravenčením nebo brněním v končetinách nebo křečemi v nich.

Tyto příznaky vymizí prakticky okamžitě po nástupu bolestí hlavy. Ty jsou většinou jednostranné a tepající a mohou trvat několik hodin až dní. Ataka migrény má u každého člověka individuální průběh a liší se svou intenzitou. Není nijak extrémním případem, kdy postižený není schopný dostavit se do zaměstnání a běžně fungovat, jako je zvyklý v jakýkoli jiný den.

Lékaři doporučují, aby se každý migrenik nechal alespoň jednou vyšetřit odborníkem – neurologem, i když jej záchvaty choroby nijak neohrožují na životě, migréna může být někdy příznakem jiného skrytého onemocnění.

Bolest hlavy • Autor: istock.com

Jak vyléčit migrénu?

Dá se migréna léčit? Samozřejmě ve stadiu těžkého akutního záchvatu to je možné medikamentózně s použitím léků, které tlumí bolest hlavy a další doprovodné příznaky (běžná analgetika, paracetamol, antirevmatika). Účinná je ale v mnoha případech léčba preventivní a zcela bez využití léků, a to maximální snahou o odstranění faktorů, které ataku nemoci vyvolávají. Je dobré, když si migrenik vede deníček, aby po určité době dokázal odhadnout a rozpoznat, co patří mezi hlavní spouštěče ataky, a nadále se takovým faktorům, situacím nebo případně potravinám vyhýbal.

Do určité míry dokáže pomoci také pravidelné užívání vitaminových doplňků – pupalkový olej, hořčík a vápník, koenzym Q10, vitaminy skupiny B, lecitin a omega 3 mastné kyseliny. A samozřejmě také dbát na to, aby se dostatek těchto látek objevoval v každodenní stravě.

Cestou přírody

Přírodní prostředky se dají využívat jako součást prevence i doplněk léčby v období mezi záchvaty. Z léčivých bylin se nejvíce osvědčily řimbaba obecná, známá také jako kopretina řimbaba (výluh z čerstvých listů nebo ve formě kapek či tabletek). Její účinnou složkou je tzv. parthenolid, který znehybňuje chemické látky v mozku, které způsobují, že se krevní cévy rozšiřují. Výborně funguje také jinan dvoulaločný, který podporuje krevní oběh v mozku.

Z dalších rostlin se v prevenci doporučují andělika lékařská, majoránka, guarana (paulinia opojná) nebo sporýš lékařský. Vhodnými léčivkami jsou také rozmarýn a levandule. Je možné inhalovat jejich odvar nebo se používají ve formě éterických olejů nakapaných do teplé patnáctiminutové koupele.

Babské rady

Jako jeden ze způsobů, jak se pokusit předcházet vzniku ataky migrény, je možné vyzkoušet také aromaterapii, tedy léčbu vůněmi. Svou nezastupitelnou roli zde hrají přírodní éterické oleje získávané lisováním za studena z vybraných rostlin. Podle aromaterapeutů a lékařů celostní medicíny pomáhá například potírání spánků levandulovým, eukalyptovým, bazalkovým, mandarinkovým nebo meduňkovým olejem. Oleje se dají také nakapat do koupele, na polštář nebo aplikovat do aromalampy a inhalovat doma jejich vůni.

Z dalších alternativních metod může v některých případech pomoci akupresura, a to jak v preventivním slova smyslu, tak přímo vyvinutí tlaku na citlivé body během záchvatu bolesti. Kde najdete potřebné akupresurní body? Na zadní části krku a ramen, na spáncích a také na ruce – v měkkém „důlku“ mezi palcem a ukazováčkem. Za vyzkoušení určitě stojí také homeopatie, vždy je ale předem vhodná konzultace s odborníkem – homeopatem.

Další rady, jak se zbavit migrény, najdete ZDE.

Autor: Simona Procházková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.