Na migrénu běžné léky nezabírají, pomohou triptany či biologická léčba | Moje zdraví

Na migrénu běžné léky nezabírají, pomohou triptany či biologická léčba

Na migrénu běžné léky nezabírají, pomohou triptany či biologická léčba
Autor: istock.com
2. října 2019 • 06:00

Migréna je bolest hlavy, která nejčastěji začíná na jedné straně. Bolest bývá silná, pulzující, často přechází i na druhou polovinu hlavy. Záchvat bolesti hlavy při migréně trvá obvykle čtyři až dvaasedmdesát hodin, může být doprovázen zvracením, přecitlivělostí na světlo či hluk. Jak nemoc léčit?

Neustálé očekávání možného záchvatu, to je každodenní rutina migrenika. Přibližně 20 procent z nich dokáže blížící se záchvat poznat. Tito pacienti zažívají takzvanou auru, která příchod migrény ohlašuje. Fáze aury netrvá více než 60 minut a je charakteristická výpadky vidění v části zorného pole, poruchou citlivosti, zhoršenou schopností mluvit a omezenou hybností končetin. Poté nastupují klasické příznaky migrény, které vyřazují pacienta z běžných denních činností. Nejde přitom předem odhadnout, kdy se ataka migrény objeví.

Jak probíhá záchvat migrény?

V první řadě je třeba si uvědomit, že migréna je závažné neurologické onemocnění, které nelze srovnávat s běžnou bolestí hlavy, které známe například při stresu či kocovině. Migréna se neptá, kdy může přijít, a její projevy mají zničující dopad na denní fungování každého migrenika, ale i jeho blízkých.

Akutní záchvat se projevuje pulzující bolestí hlavy. Doprovází ho často žaludeční nevolností, přecitlivělost na světlo, průjem, zimnice a celkové vyčerpání. Může trvat až tři dny. První pomocí jsou pro pacienta bolest tlumící analgetika, které si může koupit v lékárně. Různé kombinace léků a zvyšující se dávky ale znamenají velkou zátěž pro organismus nemocného a mohou vést k postupnému vytvoření rezistence proti této formě léčby.

Léky proti bolesti přestávají účinkovat a jejich nadužívání může naopak vyústit v silné bolesti hlavy. Běžné léky na bolest zkrátka nejsou řešením. Ačkoli je migréna třetím nejběžnějším onemocněním na světě, lidé o tomto problému často nemluví s lékařem. I to může být důvodem, proč odhadem více než 40 procent pacientů nemá nemoc diagnostikovanou. Přitom informovaný praktický lékař totiž může svého pacienta včas předat do péče specializovaného lékaře, neurologa, který se o něj po stránce migrény následně stará.

 

„Pacienti bez konzultace s lékařem užívají i několik tablet léků proti bolesti denně, přestože na akutní léčbu migrény jsou určeny léky ze skupiny triptanů. Každý pacient by měl začít u svého praktického lékaře, s nímž svůj problém zkonzultuje, a on jej následně dle závažnosti onemocnění doporučí na specializované neurologické pracoviště,“ říká David Doležil, předseda Společnosti pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy a neurolog z Headache Centra Praha.

Triptany a biologická léčba

K léčbě akutních záchvatů jsou určeny triptany, které v 90. letech minulého století představovaly významný milník v rozvoji akutní léčby migrény. Řadí se do skupiny antimigrenik a i v současné době stále hrají významnou roli při tlumení akutních projevů této nemoci.

Klíčové vždy je dostat se k odborníkovi, který má největší přehled o nových metodách léčby a dokáže správně určit typ migrény. „Novou možností v léčbě migrény je cílená biologická léčba, která může snížit počet migrenózních dnů, intenzitu záchvatů a jejich četnost,” dodává David Doležil.

Jak vysvětlují na stránkách Centra biologické léčby, výhodou je její cílený účinek zaměřený na daný receptor - bílkovinu. Tímto mechanismem účinku zajišťuje biologická léčba menší výskyt nežádoucích účinků a větší účinnost oproti běžné léčbě.

V případě léčby migrény aplikuje odborníci injekčně pacientům lidskou monoklonální protilátku, která se váže na již výše zmíněný receptor a následkem porušení tohoto propojení nedojde ke vzniku migrény.

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.