Cluster headache: Co je to klastrová bolest hlavy? | Moje zdraví

Cluster headache

Jde o druh bolesti hlavy, zvláštní na ní je, že postihuje zejména velké muže – zhruba třikrát tolik než ženy, pravděpodobně je dědičná a častěji jí trpí kuřáci.

Příznaky Cluster headache

Projevuje se velmi prudkou bolestí hlavy, která ale obvykle postihuje jen jednu polovinu těla v oblasti oka a spánků. Je provázena zduřením nosní sliznice, slzením a otokem víčka. Bolest je přitom velmi silná a ti, kdo zažili obojí, tvrdí, že bolí jako zánět trojklaného nervu.

Nedá se tedy srovnat s migrénou. Podobné je ale, že stejně jako migrenici postiženým Cluster headache vadí prudké světlo nebo hlasité zvuky. Bolest, někdy se stejně jako u migrény hovoří o záchvatech, trvá několik minut až hodiny a velmi často jedna následuje druhou. Probíhá v záchvatech trvajících 15 minut až několik hodin a typické je pro ni nakupení záchvatů v určitém období (většinou v několika týdnech), kdy se opakují několikrát denně, poté bolest zmizí i na několik let. V léčbě se používají některé léky proti migréně, inhalace kyslíku, kortikoidy.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Hlava

Léčba

Pacienta by měl vyšetřit neuorolog, který obvykle doporučí vyšetření hlavy CT nebo magnetickou rezonancí. Podobně jako u jiných bolestí je třeba také pátrat po příčině, co problémy spouští.

Léky

Stejně jako u migrény ani u Cluster headache obvykle nezabírají běžné léky na bolest hlavy. Užívají se triptany, léky na lékařský předpis. Pomáhá také inhalace kyslíku, který zlepší okysličení mozku. K zabránění záchvatů pomáhají také léky ze skupiny blokátory kalciových kanálků.

Babské rady

Vyzkoušejte podobné, co platí u běžné bolesti hlavy. Doporučují se například: studený obklad, káva, masáž ztuhlé šíje, ibiškový čaj, čaj z čerstvé majoránky, vitamín C, aromaterapie či akupunktura.

Prevence

Potíže často přicházejí bez příčiny, částečně pomáhá dostatek odpočinku, relaxace.

Kdy vyhledat lékaře

Pokud se bolesti hlavy opakují a nepomáhají běžné léky na bolest.

 

Autor: redakce Mojezdravi.cz, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.