Jak káva povzbuzuje mozek? | Moje zdraví

Pití kávy může být určitou prevencí proti Parkinsonovi a Alzheimerovi, tvrdí vědci

Pití kávy může být určitou prevencí proti Parkinsonovi a Alzheimerovi, tvrdí vědci
Může káva pomoci proti Parkinsonově nemoci? • Autor: iStock.com
29. listopadu 2018 • 06:00

Jak už bylo uvedeno i v jiných našich článcích, kromě ranního a celodenního nakopnutí je šálek kávy přínosný i pro naše zdraví. Kofein v ní obsažený nám krátkodobě zlepšuje bdělost a paměť, to je samozřejmě jasné. Nová studie publikovaná v časopise Frontiers in Neuroscience ale naznačuje i to, že káva může chránit i mozek.

Už ve starších pracích se zmiňovalo, že pití kávy může být spojeno s nižším rizikem rozvoje Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Díky zmiňované studii vědců z Krembil Brain Institute v kanadském Torontu víme víc. Ukázalo se totiž, že fenylindany – chemické sloučeniny, které se tvoří během procesu vaření – podporují růst proteinů, které zabraňují rozvoji degenerativních mozkových chorob. Platí také to, že čím je káva kvalitnější, tím více „ochranných“ látek v ní najdeme.

VIDEO: Co všechno způsobuje Alzheimerova choroba?

Video se připravuje ...
VIDEO 

Ve studii vědci analyzovali chemické sloučeniny z různých vzorků kávy používaných jedním celosvětovým řetězcem. Podívejme se ještě na dva typy bílkovin – amyloid beta a tau, jejich výskyt je charakteristickým znakem Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Už předchozí studie ukázaly, že tyto proteiny mají tendenci v mozku vytvářet shluky známé jako amyloidní plaky a tau proteiny.

Která látka chrání mozek?

Všechny tři typy testované kávy zabraňovaly vzniku shluku těchto bílkovin, což je pozitivní zpráva. Ale to, co tento efekt způsobuje, není překvapivě kofein. Znovu se tak vraťme k výše zmiňovaným fenylindanům, které vznikly při rozpadu kyselin během procesu pražení a které jsou do značné míry zodpovědné za hořkost kávy.

Více fenylindanů najdeme v silnějších kávách, tedy v zrnkách určených pro pravá espressa. Tím, že zrnka ohříváme, prochází jejich složení výraznými změnami. Proces pražení tak v zrnku vytvoří chemické látky, které by se tam jinak nevyskytovaly.

S tím souvisí i to, že fenylindany mají překvapivě silnou antioxidační vlastnost. Ale jejich schopnost integrovat do sebe pro náš mozek škodlivé amyloidní a tau proteiny dosud nebyla jasně prokázána. Jsou tak potřeba ještě další testy, které výše uvedené potvrdí. Další laboratorní testy nicméně potvrdily, že směs fenylindanu skutečně zabraňuje shlukování. Vědce tyto výsledky zaujaly, ale zase tak výrazně překvapení nebyli. V odborných kruzích je samozřejmě známé, že rostliny obsahují celou řadu různých chemických látek, které dokážou zabránit shluku proteinů beta amyloidu a tau.

Nová zjištění však nutně neznamenají to, že byste teď měli za každou cenu začít pít expresso. Jedná se o jeden výzkum, nic víc, nic míň. Mnoho poznatků o tom, jak výše uvedené sloučeniny v našem těle fungují, zatím nemáme. Vědci tak doufají, že jejich práce přispěje k dalšímu studiu fenylindanů a možná dokonce k vývoji sloučeniny, která by byla používána k léčbě neurodegenerativních onemocnění. Příroda je totiž skvělý inovátor i chemik. Takže šálek kávy si teď vychutnáte zase o něco líp, ale samozřejmě podotýkáme, že jeden, dva za den bohatě stačí, nic se nemá přehánět.

 

 

 

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.