Dětskou kůži netrápí jen kopřivky. Co je třeba ještě hlídat? | Moje zdraví

Dětskou kůži netrápí jen kopřivky. Co je třeba ještě hlídat?

Dětskou kůži netrápí jen kopřivky. Co je třeba ještě hlídat?
Autor: istock.com
7. prosince 2020 • 14:00

Od narození naše pokožka plní důležité funkce. Je bariérou a obrazem našeho vnitřního stavu. Co nám změny na pokožce mohou říci? A jak zatočit se svědivou vyrážkou?

Většina miminek má po narození nějaké pupínky či zarudnutí. V tělíčku každého novorozence totiž probíhají těsně po porodu změny, díky kterým se stabilizuje jeho trávicí systém, a každé vybočení z rovnováhy je znát na pokožce. Problémy naštěstí postupně vymizejí a není třeba se kvůli nim znepokojovat. Pokožka plní funkci bariéry, předělu mezi vnějším světem a vnitřním prostředím, a jako s takovou bychom s ní měli zacházet. Podle odborníků každodenní koupání u malých dětí není vůbec nutné. U malých miminek je to možné (samozřejmě kromě genitálu a zadečku) i jen 2x týdně. „Důležitá zásada, která po koupeli platí – do 3 minut promazat celé tělo i obličej,“ radí, jak pokožku nejlépe ošetřit, primářka Dermatovenerologické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Nemocnice Na Bulovce v Praze MUDr. Darina Zelenková.

Velký přehled nemocí s vyrážkou u dětí najdete zde.

Potničky i v zimě

Svědivá obtěžující vyrážka různého původu se na kůži našeho dítěte může objevit v každém věku. Jaké jsou ty nejčastější a kdy už je nezvládneme sami? Malé růžové pupínky zvané potničky obvykle doprovázejí období od narození do věku přibližně 1 roku, kdy ještě není vyvážená termoregulace. Nejčastějším místem výskytu jsou záhyby krčku, tvářičky nebo třísla. Jejich oblíbenou sezonou jsou sice horké letní dny, pokud však neodhadneme oblečení, mohou dítě potrápit i uprostřed zimy. A jaká je pomoc? Potničky většinou zmizí samy, je však třeba dítě oblékat adekvátně teplotě v místnosti nebo venku. Pokud by se však v pupíncích objevil hnis či zánět, je potřeba jít k lékaři.

Co platí na potničky? Více čtěte zde.

Svědivé kopřivky

Jak je uvedeno výše, pokud se něco děje uvnitř organismu, odrazí se problém na pokožce. To platí i pro kopřivku, která signalizuje nepřiměřenou reakci na alergizující podnět, například na nepříliš běžnou potravu. Kopřivka většinou velice svědí. Objevíte ji po celém těle nebo jen na určitých místech. Typická kopřivka má podobu rudých pupínků s bledým středem. Většinou ustoupí sama, případně po podání volně prodejného antihistaminika. Dítě je však potřeba stále sledovat. Začne-li mít potíže s dýcháním, zvracet nebo slinit, je třeba okamžitě volat záchranku – může se jednat o nebezpečný anafylaktický šok.

Vše o alergii u dětí čtěte zde.

Do jiné časové „ligy“ spadá chronická kopřivka, která trvá nejméně 6 týdnů, ale i měsíce, či dokonce roky. Jde opět o neadekvátní reakci na podnět, kterým může být nezvyklá potravina nebo agresivní kosmetika. Projevuje se především malými či velkými kopřivkovými pupeny na kůži. Ty jsou velmi svědivé, až do pocitu pálení. Stěhují se také z místa na místo. „Konkrétní pupeny většinou do 24 hodin mizí a nezanechávají po sobě stopy, nejsou-li rozškrábány. Mohou být načervenalé, s bledším středem. U 20 až 30 % případů je může provázet svědivý otok, který mizí většinou do 72 hodin od výskytu,“ doplňuje přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady prof. MUDr. Petr Arenberger, CSc. Nemocný s chronickou kopřivkou patří vždy do rukou lékaře, který nasadí vhodné léky (antihistaminika, kortikoidy).

Kůže atopiků ztrácí ochrannou bariéru

Zcela jinou záležitostí než potničky nebo kopřivka je atopický ekzém. Dítě atopik to v životě nemá příliš lehké. Jeho pokožka a sliznice trpí zvýšenou citlivostí vůči různým provokujícím látkám. „Prevalence atopického ekzému, tedy rozšíření nemoci vzhledem k počtu obyvatel k určitému datu, se odhaduje na 10 až 20 procent dětí. V průmyslových zemích se během posledních let zvýšila až trojnásobně. Souvisí to i se zvyšujícím se počtem alergiků,“ říká MUDr. Zelenková. Látky, které se v našem prostředí běžně vyskytují a zdravý člověk jejich přítomnost ani nezaznamená, se pro atopika stávají nebezpečnými alergeny. Během alergické reakce, jež u atopika probíhá zevnitř směrem ven, dochází k biologickým pochodům. Na povrchu pokožky se pak objevuje zarudnutí, začervenání, kůže začíná otékat, objevují se pupínky, jež mokvají a nesnesitelně svědí. Dítě se prostě musí poškrábat. Čím úporněji a častěji se škrábe, tím hůře pro svrchní vrstvu pokožky. „Při funkční poruše kůže dochází k mizení ochranné bariéry a i nejlehčí podráždění pak vyvolává další svědění,“ vysvětluje dermatoložka. Rozškrábaná atopická vyrážka pro dítě znamená relativní nebezpečí – brána pro zavlečení infekce se otevírá dokořán a stav pokožky dítěte se zhoršuje.

Vše o atopickém ekzému čtěte zde.

Atopický ekzém může postihnout celé tělíčko dítěte. Projevuje se v různých formách – v počáteční fázi jde o silně svědící vyrážku, začervenání na tvářích, jež se během času může rozšířit na celou hlavičku a tělíčko, na ruce a nohy. Samotný ekzém přitom mokvá, zatímco zbytek tělíčka bývá velmi suchý. Při lehké formě ekzému bývají postižena místa v ohbí loktů, záhyby kolen nebo krk. V pozdějším věku se může objevit i na jiných místech, například na nártech u nohou. Atopický ekzém člověka provází po celý život a nikdy se jej zcela nelze zbavit. Může se projevit akutním vzplanutím nebo jako sled chronických potíží. Co lze v případě rozvinutého ekzému udělat, je mírnit jeho příznaky – nejčastěji se používají tzv. emoliencia (přípravky na zvláčnění kůže) a léky, jejichž úkolem je blokovat alergickou reakci v těle.

Několik rad pro rodiče atopika

  • Praní prádla: Používejte prací prostředky pro alergiky, namísto aviváže přidejte do máchací lázně lžíci octa.
  • Koupání: Atopické pokožce prospívá krátká koupel ve speciální (ne horké) lázni, jež pomáhá udržet pokožku vláčnou a promaštěnou. S výběrem vám poradí dětský lékař nebo dermatolog. U větších dětí lze vyzkoušet koupel s přídavkem měsíčku či lopuchu.
  • Mazání: Pokožku dítěte je třeba (do 3 minut po koupeli a pak často) promašťovat a zvláčňovat vhodnými prostředky. Osvědčená je například modrá Indulona.
  • Oblékání: Zapomeňte na vlněné tkaniny a látky s vlasem. Dejte přednost oblečení z bavlny (nebělené bavlny), bambusu či konopí.
  • Hračky: Plyšákům se pokud možno vyhněte, a pokud o ně dítě nechcete obrat, alespoň je často perte.
  • Zvířata: Atopické dítě + chlupaté zvíře = veliký problém. Chcete-li dítěti dopřát živého tvora, pořiďte mu raději želvu nebo rybičky.
  • Pokojíček: Udržujte bezprašné prostředí, odstraňte koberce a denně namokro vytírejte.
  • Léky: S medikamenty vždy pomůže lékař. Ekzém se léčí jak místně, tak systémově působícími léky.
  • Strava: Pokožce prospívají vitaminy B a E. Na „béčko“ jsou bohaté ovesné vločky, „éčko“ doplníte třeba obilnými klíčky nebo lžičkou rostlinného oleje. Doplňte lžičkou lněných semínek.

Mezi lupénkáři

Lupénka neboli psoriáza sice patří do skupiny ekzémových onemocnění, nevzniká však na alergickém podkladu. Jak tedy? Bílé krvinky se aktivují, nejčastěji z důvodů dědičnosti, ale i působením vnějších faktorů. Vzniká kožní zánět, kožní buňky se začnou množit a překotně růst. Právě z důvodu rychlého růstu buňky dříve dozrávají a rohovatí (normální kožní buňka dozraje a na povrch kůže se dostane přibližně za měsíc, u lupénky je to 7x rychleji). U dětí a mladých lidí bývá častější akutní forma.

„Základním projevem na kůži jsou pupínky, neštovičky nebo drobná červená ložiska, která postihují kůži trupu a končetin symetricky. Někdy mohou splývat a vést k zarudnutí celého povrchu těla. Většinou však nesvědí,“ vysvětluje doktorka Zelenková. Velmi vzácná, ale nebezpečná je situace, kdy kůže náhle zarudne a pálí. Po pár hodinách se po celém těle začnou tvořit drobné neštovičky, jež splývají v mokvavé plochy. Následuje celkové zhoršení stavu: horečka, únava, zimnice.

Dítě s podezřením na onemocnění lupénkou patří vždy k lékaři, který po zhodnocení situace navrhne odpovídající léčbu. Lupénka patří mezi dědičná onemocnění. Riziko vzniku u dítěte je v případě jednoho nemocného rodiče zhruba 8–30%; pokud mají lupénku oba rodiče, stoupá pravděpodobnost u dítěte až k 75 %.

Spojení s infekcemi

Svědivá vyrážka doprovází většinu onemocnění dětského věku, jak virových, tak bakteriálních. Někdy může být (ale nemusí) průvodním jevem dalších onemocnění. Mezi ta vzácná, ale závažná patří například herpetické infekce, syndrom ruka – noha – ústa, zánět podkoží nebo velice nebezpečná meningokoková sepse. Pupínky jsou typické pro tzv. pátou či šestou dětskou infekční nemoc. U páté nemoci dochází k výsevu pupínků – zarudnutí kůže – směrem odshora dolů, tj. od obličeje postupně dále po těle; u šesté se nejprve objeví horečka a pak teprve vyrážka. Ta se šíří po trupu nahoru až ke krku. V obou případech se proti svědění podávají antihistaminika.

Ve svědivou vyrážku může přerůst i taková zdánlivě banální věc, jako když si dítě rozškrábe pupínek po kousnutí hmyzem. Zanese-li si špinavými prstíky do rány stafylokoky, může se dočkat puchýřků, které se naplní tekutinou, praskají a pokrývají se krustou medové barvy. Drží-li nadvládu streptokok, mohou chybět puchýřky, ale tvoří se krusty. Celá záležitost se jmenuje impetigo a je velice nakažlivá. Pupínky se nejprve objevují ve vlasaté části hlavy a na obličeji. Co pomáhá? Obklad z heřmánku nebo tradiční Jarischův roztok, který se prodává v lékárnách. Lékař v případě potřeby předepíše antibiotickou mast nebo celková antibiotika.

Kožní plíseň

Suché, šupinaté skvrny okrouhlého tvaru s plochým středem a vyvýšeným zarudlým okrajem nebo rudé plochy v tříslech a na zadečku – tak se nejčastěji projevuje plíseň neboli kandida. Skvrny se často šíří a vytvářejí kruhy či ovály s plochým středem a zvýšenými zarudlými okraji. Proti plísni se doma bojuje špatně – vezměte dítě a jděte s ním rychle k lékaři, který předepíše protiplísňovou mast.

Neštovice a spála

Mezi nejznámější onemocnění dětského věku patří bezpochyby plané neštovice neboli „pláňata“. Protože k výsevu typické vyrážky dochází zhruba 2 až 3 týdny po nakažení, rodič většinou ví, že „to přijde“, a může se na útok pupínků připravit. Jsou drobné, červené, naplněné tekutinou. Najdete je na krku, za ušima, ve vlasech, postupně na celém tělíčku. Jakmile pupínek zaschne, objeví se nový – tak to jde pořád dokola a trvá to zhruba 10, 14 dní. Dítě mívá zpočátku horečku, trpí nechutenstvím. Co můžeme udělat pro jeho komfort? Pediatři dnes už tolik nedoporučují tekutý pudr, ale krátkou vlažnou sprchu či koupel ve vodě s hypermanganem, proti svědění se doporučují antihistaminika.

Vzduchem neboli cestou kapének k nám může přicestovat také spála. I ta má „v popisu práce“ projevit se vyrážkou, která vypadá jako husí kůže. Pupínky jasně červené barvy se objeví do dvou dnů po nástupu prvních potíží (horečka) a dítě většinou neobtěžují, podobně jako vyrážka u spalniček. V první fázi této vysoce nakažlivé nemoci dítě trápí vysoká horečka, bolesti v krku a světloplachost. Přibližně po čtyřech dnech se ukáže vyrážka v podobě malých červených skvrnek, jež se postupně mění z červené na hnědočervenou. Nejprve zasáhne obličej, uši a postupně přechází na celé tělo včetně končetin. Mizí sama zhruba do týdne.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.