Svědí vás pokožka? Na vině může být prací prášek | Moje zdraví

Svědí vás pokožka? Na vině může být prací prášek

Svědí vás pokožka? Na vině může být prací prášek
Autor: istock.com
17. února 2020 • 06:00

Svědí vás kůže? Je začervenalá? Problém může mít banální příčinu. Prací prášek. Jednou z nejrizikovějších složek jsou totiž přírodní parfémy. Nejhorší jsou přitom citrusy a skořice.

Pokožka v zimě je ohrožena zejména pobytem ve vytopených místnostech bez dostatku vlhkosti. „V zimě je naše kůže velice namáhaná. Vysilují ji teplotní výkyvy, suchý vzduch i teplé oblečení, kterým se chráníme před zimou. Výsledkem je citlivější pokožka a problémy jako alergie či podráždění se vyskytují podstatně častěji,“ říká dermatoložka MUDr. Kateřina Jůzlová Ph.D. Citlivěji může naše pokožka reagovat také na prací prostředky, které bez předchozích problémů dlouhodobě užíváme.  

Prací prostředky a aviváže obsahují hned několik látek, které mohou kůži dráždit. Mezi nejrizikovější složku patří parfémy. Nepříjemnou vyrážku mohou způsobovat také obsažená barviva, chemikálie nebo konzervační látky. K vyvolání reakce svědění, zarudnutí, vzniku šupinek, prasklinek nebo dokonce vyrážky či puchýřů stačí velmi málo alergenu nebo jeho zbytkové množství, které může na oblečení zůstat po jeho praní. Z alergologického hlediska totiž čisté není ani ze skříně vytažené oblečení.

Nejdůležitější je dostatečné máchání

Před problémy nezavírejte oči a nepřecházejte signály podrážděné pokožky. Bez řešení totiž může dojít ke zhoršení situace. „Každá alergická reakce je specifická. Obecně ale platí, že nejdůležitější je odstranit dráždící látku. V případě potíží doporučujeme nezapomínat na důkladné máchání prádla v cyklu praní a změnu pracího prostředku,“ říká Jůzlová. 

K odstranění zbytku pracího prášku a aviváže přispívá dvojité máchání prádla. Lidé se ale často snaží během praní šetřit vodou. Existují dokonce pračky, které v rámci zmíněného šetření méně důkladně máchají a spotřebovávají minimum vody. Právě nedostatečné máchání prádla má za následek to, že se na oblečení i v jeho tkaninách udrží více pozůstatků pracího prostředku a aviváže, které nás mohou při nošení dráždit. 

Jeden máchací cyklus nás vyjde maximálně na korunu, což určitě za příjemnější nošení prádla stojí. Spoléhat bychom neměli ani na to, že pokud necítíme žádné obtíže ihned po oblečení se, je vše v pořádku. Čím déle máme oblečení s pozůstatky prostředku na sobě, tím delší čas mají na působení na pokožku. „Na máchání by neměli šetřit především lidé s citlivější pokožkou, lidé s atopickým ekzémem a rodiny s dětmi. Dětská pokožka, zvlášť do třetího roku života, je totiž velice citlivá. Nezapomínejte, že nejdůležitější je zdraví vás i vašich blízkých,“ uzavírá Jůzlová.

Atopický ekzém

Může se stát, že preventivní opatření nepomohou a u dítěte se objeví atopický ekzém čili chronické, neinfekční a zánětlivé onemocnění, které kromě estetického problému ničí dotyčného tím, že velmi svědí. 

Více o tématu čtěte zde.

V ostatních případech nezbývá než konzultace s lékařem a pátrání po tom, co problémy způsobuje. Důležité je také nekupovat oblečení z umělých materiálů, zbytečně dráždí pokožku. Vhodné jsou naopak svršky z čisté bavlny. Zásadní je samozřejmě také denní péče o citlivou pokožku. Kůže by se neměla příliš vystavovat slunci. Vhodné krémy zabraňují odpařování vody a působí také proti svědění a zánětu. To jsou ale už postupy, které je vždy třeba konzultovat s lékařem. 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.