Spála | Jak vypadají příznaky, vyrážka a jak se přenáší a léčí? | Moje zdraví

Spála

Spála je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie streptokoka. Bohužel je možné se touto nemocí nakazit opakovaně. Během první nákazy se na těle objevuje specifická vyrážka, při reinfekci už se ale spála projevuje jako běžná angína.  

Nejčastěji onemocní děti mezi 2. a 12. rokem, a to zejména během chladnějším měsíců roku. U dětí pod pět měsíců se téměř nevyskytuje. Přenáší se kapénkami, zejména prostřednictvím horních cest dýchacích. Případy spály v České republice podléhají povinnému hlášení.

Příznaky spály

  • zánět mandlí
  • horečka
  • bolest svalů a kloubů
  • červená vyrážka (začínající v bodbřišku)
  • malinový jazyk

Spálu si zpočátku můžete splést s angínou. Objevuje se horečka, bolest hlavy a krku, zarudnutí hrdla. Do 12 až 48 hodin se na těle objevuje červená vyrážka, která se podobá husí kůži. Začíná v podbřišku a šíří se na celé tělo, nesvědí a nezasahuje obličej. Pacient má červené tváře s bledou kůži kolem úst. Dalším příznakem spály je i takzvaný malinový jazyk, ten vznikne odloučením vrchní vrstvy jazyka s bílým povlakem, který se na něm vytvořil zpočátku onemocnění. Může se objevit i kašel a chrapot. Inkubační doba je 2 až 5 dní.

Postihuje

děti

Projevuje se

Krk, kůže, krev

Léčba spály

Spála se léčí antibiotiky, nejčastěji penicilinem nebo tetracyklinem. Pacienti s lehkou formou se léčí doma minimálně týden a ještě jeden týden je potřeba na rekonvalescenci. Pacienti s těžkou formou jsou léčeni v nemocnici, kde jsou jim podávaná antibiotika.

Léky

Lékař předepíše antibiotika (penicilin, erythromycin, tetracyklin).

Bylinky

Pomáhá čaj z břízy, přesličky, máty a lékořice.

Homeopatika

Jako podpůrná léčba při užívání antibiotik lze po poradě s lékařem užívat tato homeopatika:

Belladona 9CH – Vysoká horečka. Hrdlo, mandle i jazyk jasně červené. Obličej rudý a horký. Ztížené polykání, pocit „knedlíku v krku“. Tekutiny se polykají hůře než pevná strava. Oči jsou citlivé na světlo. Pocení. Zhoršení večer.
Mercurius Solubilis 9CH –  Mandle tmavočervené, naběhlé s hnisavým žlutavým povlakem. Silné slinění a zápach z úst. Mízní uzliny na krku naběhlé. V noci hojné pocení studeným, lepkavým potem. V noci slintání na polštář. Zhoršení v noci při ležení v teplé posteli.
Sulfur 9CHVyrážka spíše slabě projevená, rty jasně červené, chuť na sladké. Mytí a koupání zhoršuje existující potíže.

Domácí léčba a babské rady

Pomůže jen klid na lůžku a případné zábaly na srážení horečky.

Inkubační doba

2 až 5 dní

Očkování

ne

Délka léčby

Týden až dva týdnyObyvjkle týden, ale pak je nutný týden klidový režim.

Vyšetření  

Diagnózu provede lékař na základě příznaků. Doplní ji ještě o výtěr z krku, kde zjistí přesného původce nemoci. Někdy se provádí tzv. ASLO test, vyšetření krve na přítomnost protilátek proti produktu streptokoka. Z krve se zjišťuje také hodnota CRP odběrem z prstu, který ukazuje výši zánětu.

O bakteriální infekci svědčí také zvýšená hodnota leukocytů. Po skoční léčby se ještě obvykle vyšetřuje moč na přítomnost krve, aby se vyloučil případný zánět ledvin.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Možné komplikace 

Komplikací jsou hnisavé procesy, např. zánět středního ucha, zánět vedlejších dutin nosních, zánět srdečního svalu nebo bolesti kloubů. Pozdní komplikací je zánět ledvin.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při vysokých horečkách, otocích lymfatických uzlin a vyrážce.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.