Streptokok může útočit v krku i na kůži. Jaké příznaky ho odhalí? | Moje zdraví

Streptokoky: Způsobují angínu, meningitidu i kožní problémy

Streptokoky: Způsobují angínu, meningitidu i kožní problémy
Autor: istock.com
17. května 2019 • 06:00

Streptokoková nákaza se nejčastěji projevuje angínou, čili velkou bolestí v krku, na kterou zabírají jen antibiotika. Může ale způsobit i jiné, a to velmi vážné problémy.

Nejčastějším důsledkem streptokokové nákazy je angína. Její projevy většina z nás dobře zná – jde o velkou bolest v krku s horečkou, bolestí hlavy i svalů. Ti, kdo na angíny trpí, ji spolehlivě odliší od běžných bolestí v krku. Ty vznikají jako následek nachlazení a mají původ ve virech. Antibiotika na ně tedy nezaberou.

Streptokoková angína postihuje krční mandle. Ty jsou schopné většinu škodlivých mikroorganismů odfiltrovat, někdy se jim to ale nepodaří a na mandlích se uchytí bakterie, které následně způsobí zánět. Hrdlo a mandle jsou hodně rudé a na mandlích mohou být bílé čepy. Mízní uzliny na krku bývají zvětšené. Přítomnost streptokoka potvrdí buď rychlý test, kdy má lékař výsledky okamžitě, nebo mikrobiologické vyšetření – výtěr z krku, na jehož výsledky se čeká 3 dny.

Pokud se bakterie potvrdí, jsou na místě antibiotika, pomáhá penicilin. Je velmi důležité ho dobrat tak, jak vám řekl lékař, jinak hrozí komplikace, jako je například revmatická horečka. Kromě antibiotik přinášejí úlevu Priessnitzovy obklady či heřmánek pravý, který může podpořit léčbu nemoci. Heřmánkový čaj ale nepijte příliš horký, teplé nápoje při angíně nepomáhají, jen podporují zánět.

Více o tom, jak poznat angínu virovou a bakteriální a kdy si jít k lékaři pro antibiotika, čtěte zde:

Angína virového původu

Angína ovšem může být i virového původu a podle informací Státního zdravotního ústavu tomu tak je ve většině případů. "Přibližně 80 procent angín je virového původu, ve zbývajících 20 procentech převažují angíny vyvolané streptokoky skupiny A,” vysvětluje se na stránkách SZÚ.

Streptokok ve středním uchu

Kromě angíny a dýchacích cest mohou streptokoky zasáhnout také dutiny. Často komplikují běžná virová onemocnění a způsobují zápal plic. To je nebezpečné hlavně u starých lidí. Do středního ucha se streptokok dostává z nosohltanu přes Eustachovu trubici. Infekci může způsobit i bakterie hemofilus. Nemoci obvykle předchází rýma, kdy jsou sliznice zduřelé, následkem toho je Eustachova trubice zúžena, ve středouší se hromadí bakterie a nečistoty a místo je náchylnější ke vzniku nemoci.

Podobně riziková je v tomto směru situace, kdy má nemocný zvětšenou nosní mandli, která opět ucpává Eustachovu trubici. Streptokoková nákaza přitom přirozeně častěji vítězí ve chvíli, kdy má člověk sníženou imunitu – třeba i následkem nějakého jiného původně i virového onemocnění. Jinými slovy – vše může začít jako obyčejná rýma, pokud se ale člověk nebude šetřit, je oslabený a k virové infekci se přidá i ta bakteriální.

Streptokoky jsou také na vině zánětů kloubů a kostí, častěji je ale vyvolávají jiné bakterie, a to stafylokoky.

Kožní infekce

Nepříjemným projevem streptokoků jsou i kožní a podkožní infekce. Vyvolávají takzvané neohraničené infekce, které se šíří do hlubokých tkání a následně do krve, takže existuje riziko sepse. V krajním případě, kdy jde o skupiny takzvaných masožravých bakterií ze skupiny streptokoků, mohou doslova požírat napadené tkáně. 

Zánět mozkových blan

Streptokok může způsobit také zánět mozkových blan, takzvanou meningitidu, což je závažné onemocnění, kdy jde doslova o život a je třeba okamžitá hospitalizace a léčba velmi silnými antibiotiky. Projevuje se ztuhnutím šíje, bolestí hlavy, motáním, vysokou horečkou, nevolností a poruchami vědomí.

Streptokoky mohou také vyvolat zánět srdce a srdečních chlopní, následkem nákazy může být také revmatická horečka. Jak již bylo řečeno v případě angíny, streptokoky ničí antibiotika, často stačí penicilin a podobné sloučeniny. V případě rezistentních kmenů je léčba složitá a ke každému pacientovi se přistupuje jinak.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.