Anafylaktický šok: První pomocí zachráníte život! | Moje zdraví

Anafylaktický šok

Anafylaktický šok je prudká alergická reakce na potraviny, štípnutí hmyzem nebo jakoukoli jinou látku. Bez správné první pomoci a může končit smrtí. Jak poznat první příznaky a je adekvátní volat sanitku?

I když jde o prudkou alergickou reakci na různé alergeny, projevuje se v podstatě vždy stejně a postihuje celé tělo. Způsobí rozšíření cév, čímž dochází v krajním případě až k selhání krevního oběhu a smrti.

Příznaky anafylaktického šoku

Projevuje se obvykle velmi rychle, do třiceti minut po kontaktu s alergenem. Problém s krevním oběhem znamená, že tělo reaguje takzvaných šokovým stavem. Srdce rychle pumpuje, aby udrželo oběh, a tím se velmi zrychluje tep. Různé části těla začínají otékat, postižený může mít problémy s dýcháním či viditelnou vyrážku na těle (kopřivku). Otoky dýchacích cest mohou vést až k udušení. Problémy může způsobit jak bodnutí včelou, tak i potraviny, na které je člověk alergický.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Celé tělo

Léčba

Důležité je odhadnout vážnost situace a rychle přivolat lékařskou pomoc. Jako první, ne však zcela dostatečná pomoc pomáhají léky proti alergii – antihistaminika. Pacienti, kteří znají své potíže, by u sebe měli mít speciální aplikátor adrenalinu (například takzvaný Epipen), který si mohou sami bodnout do stehna.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Léky

První pomoc zajistí antihistaminika, na anafylaktický šok ale nestačí. Ten, kdo už anafylaktický šok prodělal, by měl mít u sebe aplikátor s adrenalinem – Epipen nebo Emerade. Adrenalin mají k dispozici také lékaři. Proti anafylaktickému šoku z rukou lékařů pomáhají také kortikoidy, které tlumí reakci imunitního systému.

Prevence

Nejdůležitějším faktorem je vyhýbat se alergenu. V případě, že už jste zaznamenali prudší reakci na nějaký alergen, poraďte se s lékařem a noste u sebe adrenalinovou injekci Epipen nebo Emerade. O možnosti alergického šoku informujte své blízké a také pedagogický dozor, pokud jede vaše dítě na nějakou akci.

Kdy vyhledat lékaře

Okamžitě, když nastanou příznaky anafylaktického šoku, je třeba volat záchranku a na nic nečekat.

Autor: redakce Mojezdravi.cz, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.