Pozor na tyto potraviny: Nejčastěji mohou za to, že se děti dusí! | Moje zdraví

Pozor na tyto potraviny: Nejčastěji mohou za to, že se děti dusí!

  • Pozor na tyto potraviny: Nejčastěji mohou za to, že se děti dusí!
    Autor: istock.com
    8. července 2019 • 06:00

    Na rodiče se ze všech stran valí poučení o tom, že by měli dávat svým dětem co nejvíc zeleniny. Na tom samozřejmě není nic špatného, problém je ale v tom, že některé tyto zdravé kousky můžou děti ohrozit na životě. Mohly by se kvůli nim totiž začít dusit.

    Ve Velké Británii, kde se na tento problém zaměřili, došlo za poslední čtyři roky k téměř 1600 úmrtím v důsledku udušení potravinou nebo malým předmětem, z toho čtrnáct případů byly děti mladší pěti let. Denně se navíc dostane kvůli tomuto problému do nemocnice přibližně 40 dětí.

    Děti jsou vystaveny většímu riziku dušení, protože ještě nezvládají techniku žvýkání nebo polykání a jejich dýchací trubice je velmi úzká (zhruba jako brčko), takže se může snadno ucpat. Odborníci v Británii proto sepsali seznam nejnebezpečnějších potravin z hlediska rizika udušení.

    O tom, jak dítěti pomoci, když se dusí, čtěte ZDE.

    Bílý chléb

    Poměrně běžná ingredience, kterou dáváme dětem například jako základ studené večeře, se ukazuje jako potenciálně velmi nebezpečná. Tento druh chleba totiž tvoří velké pastovité kusy v zadní části krku, kde můžou snadno uvíznout. Dětem dávejte chléb po malých kusech a stejně tak i další potraviny, které mají podobnou konzistenci, a dbejte na to, aby je vždy něčím zapily.

  • Mrkev

    Obecně by se dalo říct, že tvrdé a kulaté potraviny mohou být pro děti velmi nebezpečné. Kousky syrové mrkve, celeru a brokolice se snadno zachytávají v krku a ucpávají dýchací trubici. Pro děti do dvou let je lepší mrkev strouhat nebo ji vařit do změknutí.

    Popcorn

    Batolata by ho v žádném případě neměla konzumovat. Kukuřičná jádra jsou totiž velmi tvrdá a snadno se usadí v dýchacích cestách. Problém je i textura popcornu, protože se na něj mohou přichytávat další potraviny, a společně tak způsobit dušení.

  • Tvrdé sladkosti

    Děti obvykle milují cucací bonbony, ale i ty pro ně představují velké riziko. Nedokážou se totiž rychle a snadno rozpustit, takže když uvíznou v krku, můžou dítě ohrozit na životě. Sušenky s ostrými hranami zase můžou při nesprávném polykání krk dítěte nepříjemně poškrábat, protože ještě nemají stoličky, které by je dostatečně obrousily.

    Ořechy a semena

    Jsou sice zdravé, ale natolik malé, že je těžké je rozžvýkat, takže můžou snadno sklouznout do krku. Pokud vaše dítě ořechy opravdu miluje, mělo by je jíst opatrně a vždy s trochou vody.

  • Sýr

    Zní to zvláštně, ale i sýr nakrájený na malé kousky je potenciálně nebezpečný. Máme samozřejmě na mysli spíš tvrdý sýr, strouhaný nebo měkký sýr nepředstavují pro děti skoro žádné riziko.

    Hroznové víno

    V posledních několika letech došlo k většímu počtu úmrtí v důsledku dušení hrozny, a lékaři proto vydali důrazné varování, aby je rodiče svým dětem nedávali. Jejich velikost i tvar totiž můžou zcela zablokovat dýchací cesty, takže se je většinou nedaří uvolnit ani s pomocí manévrů první pomoci. Podobně jsou na tom i cherry rajčata, olivy a podobně.

  • Žvýkačka

    Přestože je děti milují, lepkavá textura žvýkaček je pro ně velmi nebezpečná. Některé děti mají navíc tendence je polykat, což může způsobit dušení.

    Marshmallows

    Tyto bonbony jsou sice měkké, ale podobně jako u chleba se lepí, a děti navíc mají tendence je polykat celé, protože jim chutnají. Během vaší chvilkové nepozornosti si tak můžou jediným bonbonem úplně zablokovat dýchání.

  • Jablka

    Je to sice poněkud překvapivé, ale i tohle ovoce, které dáváme dětem ke svačině, pro ně představuje nemalé riziko. Nejde o jablka samotná, ale o jejich slupku, která se může zaseknout v zadní části krku, a protože je vzduchotěsná, dítě se kvůli ní snadno začne dusit.

    Ovoce s peckami

    Jde téměř o jedinou věc, o které rodiče bezpečně ví, že by ji neměli dávat dětem bez dozoru. Melouny, třešně, meruňky, broskve… zkrátka veškeré ovoce obsahující větší či menší pecky je pro ně nebezpečné.

    Kuře s kostí

    Na Vánoce se i dospělým často stává, že jim uvízne kost z kapra v krku a oni se začnou dusit. Podobné riziko představuje pro děti i kuřecí maso, pokud není správně vykostěné. Před tím, než jim je dáte, ho tedy důkladně zkontrolujte.

     

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.