Světový den lupénky: Jak ji poznáte a jak podpořit nemocné? | Moje zdraví

Světový den lupénky: Jak ji poznáte a jak podpořit nemocné?

Světový den lupénky: Jak ji poznáte a jak podpořit nemocné?
Autor: istock.com
29. října 2020 • 06:00

V době, kdy se v médiích objevují hlavně zprávy o koronaviru, zůstává většina ostatních nemocí spíš v pozadí. Jednou z nich je i lupénka, přestože právě dnešek byl vyhlášen jako Světový den této nemoci. Pokud znáte někoho, kdo tímto nevyléčitelným onemocněním trpí, vezměte si na sebe pro vyjádření solidarity něco puntíkatého.

Cílem akce Puntíkový den je v rámci Světového dne lupénky připomenout veřejnosti především to, že toto onemocnění není infekční, takže se kontaktu s pacienty trpícími psoriázou nemusíme bát. Ve společnosti totiž bohužel stále převládá mylná domněnka, že lupénka není často jen nevzhledná, ale také nakažlivá.

Lupénka je chronické zánětlivé autoimunitní onemocnění celého organismu, jehož projevy jsou viditelné na kůži, ale kromě ní postihuje i nehty a klouby (psoriatická nemoc). Lupénku lze léčit, ale zatím bohužel ne zcela vyléčit.

Pochlubte se puntíky

„Budeme velice rádi, když se k nám přidáte a společně podpoříme pacienty s lupénkou tím, že si na sebe v tento den vezmeme oblečení či doplňky s puntíky. Dáme tak svému okolí najevo, že jsou nám známa základní fakta o lupénce a tito lidé nám nejsou lhostejní,“ uvádí organizátorka akce, zdravotní sestra a členka výboru Společnosti psoriatiků a atopických ekzematiků Gabriela Doleželová.

Puntíkové outfity pravděpodobně dnes lidé nebudou moci kvůli koronavirové karanténě předvést někde v terénu, na druhou stranu i fotografie z domu bude dostatečným důkazem o účasti na Puntíkovém dni.

Více informací o celé akci najdete také na stránce facebook.com/puntikovyden, na www.revenium.cz v sekci projekty, na www. Inspirante.cz pod heslem Puntíkový den a na webu http://psoriaza.sestravakci.eu/.

Jak poznáte lupénku?

Máte problémy s psoriázou neboli lupénkou? Pravděpodobně o tom víte. Jestli ji ale máte v počátcích a nejste si jisti, přečtěte si deset příznaků toho, že byste měli zbystřit a vyhledat lékaře.

Lupénka trápí nejméně 50 000 lidí v Česku a pacientům dokáže pěkně znepříjemnit život. Jejím nejběžnějším projevem je odlupování pokožky, která se začne obměňovat sedmkrát rychleji než u zdravého člověka. Nemoc se nejčastěji začíná projevovat už u dětí mezi 8. a 13. rokem, ne vždy je to ale pravidlem.

se mi rozjela pozvolna – nejprve pár flíčků po těle a hrozně dlouho nemohli doktoři přijít na to, co to je,“ popisuje své zkušenosti s lupénkou sedmadvacetiletá pacientka Klára z Prahy. „Asi až po půl roce jsem šla k dermatologovi a ten potvrdil lupénku. Problémy s reakcí svého okolí jsem nikdy neměla, protože se u mě nemoc neprojevuje na příliš viditelných místech. Občas si všimnu, že se někdo na vyrážku divně dívá, není to ale nic hrozného,“ říká pacientka. 

Jak tedy nejlépe poznáte, že lupénkou skutečně trpíte? Tady je 10 příznaků.

Červená vyrážka

Jedním z nejčastějších příznaků lupénky jsou červené zanícené kožní vředy. Místo výskytu vyrážky je dáno typem lupénky, přičemž se podle odborníků mohou pupínky objevit v podstatě kdekoliv. Někdy bývá postižená i tvář, kdy se objevují vřídky kolem obočí, na čele, kolem vlasů a v oblasti mezi nosem a horním rtem. Pokud máte psoriázu na hlavě, může v některých případech dokonce dojít i k dočasné ztrátě vlasů.

Bílá barva

Od klasické vyrážky se ta lupénková liší i barvou. Obvykle se na pupíncích objevuje bílý povlak, který signalizuje přítomnost mrtvých kožních buněk. Tato povrchová vrstva se může snadno odlupovat, přičemž často dochází i ke krvácení.

Suchá nebo popraskaná kůže

Jedním z příznaků je i velmi suchá kůže, která praská a objevuje se krev. Pozor, s lupénkou si nesmíte plést obyčejné lupy – ty jsou totiž obvykle nažloutlé a mastné. Naopak kůže drolící se kvůli psoriáze je stříbřitě bílá.

Bolest, pálení a svědění

Pacienty trpící lupénkou také často trápí neustálé svědění kůže. Časté jsou i případy, kdy to pacient nevydrží a do ordinace pak přijde s totálně „rozdrápanou“ pokožkou.

Tvrdá kůže

Toto onemocnění se také projevuje fleky ztvrdlé načervenalé kůže. Pozor, neplést si s ekzémem, který na první pohled nevypadá tak agresivně jako příznaky psoriázy.

Ztuhlé a opuchlé klouby

Cítíte po probuzení ztuhlé klouby? Může to být známka psoriatické artritidy. Pozor, často se objevuje až po kožních příznacích, někdy se ale tento symptom může objevit ještě před jakoukoliv zánětlivou infekcí kůže. Pacienti mají často otoky na prstech či patách.

Nevzhledné nehty

Tenhle typ lupénky nechce mít asi nikdo. Na nehtech se obvykle objevuje u pacientů trpících psoriatickou artritidou. Nehty jsou obvykle vybledlé, měkké a rozštěpené a vypadají, jako by se rozpadaly.

Červené skvrny

Malé, červené skvrny ve tvaru slz objevující se na pažích, nohou či na pokožce hlavy jsou příznakem typu psoriázy, která postihuje zejména děti a mladé lidi, kteří si prošli nějakou bakteriální infekcí. Z tohoto typu lupénky se může posléze stát chronický problém.

Nepěkné puchýře

Puchýře naplněné hnisem jsou častým příznakem pustulární psoriázy a mohou postihnout jakoukoliv část těla. Objevují se ale obvykle na dlaních či na chodidlech. Existují celkem tři typy pustulární lupénky. Nejnebezpečnější z nich – pustulózní psoriáza, může dokonce ohrozit i život. Pacienti obvykle mají horečku, zimnici, trpí únavou a postižená místa je neustále svědí. Trápí je také rychlý puls a pociťují ztrátu chuti k jídlu. Pokud tyto příznaky pociťujete, je nutné ihned vyhledat lékařskou pomoc.

Inverzní psoriáza

Tento typ lupénky postihuje obvykle různé záhyby těla, jako je například podpaží. Na postižených místech se objevují hladké, červené, lesklé skvrny. Dalším místem výskytu jsou také hýždě a prsa. Problémem pro léčbu jsou v těchto místech zejména pot a tření kůže.

Erytrodermická psoriáza

Jedná se o velké červené fleky, které mohou mít vzhled popálenin. Jedná se o velmi vzácný typ, který může být i smrtelně nebezpečný. Mezi další příznaky pak patří kolísání tělesné teploty, zrychlená srdeční frekvence a objevují se i otoky kolem kotníků. Při těchto symptomech je samozřejmě nutné ihned vyhledat lékaře.

Léčba lupénky

Místní léčba

Místní léčba je základem v péči o pacienty s lupénkou. Zahrnuje promazávání kůže a léčebné koupele, dále kožní lékař předepisuje léky, které tlumí zánět a normalizují poruchu rohovění kůže (tzv. antipsoriatika). Jsou to hlavně vitamín D, vitamín A, dehet. Při zahájení léčby se tyto léky kombinují obvykle s hormonálními léky (kortikosteroidy).

Celková léčba

Je vyhrazena pro těžké formy lupénky. Využívají se jednak klasické léky – cyklosporin A, retinoidy (deriváty vitaminu A) a methotrexát nebo tzv. biologika, pokud předchozí léčba selhala nebo ji nelze použít z jiných důvodů. 

Biologická léčba

Podmínkou je rozsah lupénky na minimálně 10 % těla pacienta. Biologické přípravky jsou zacíleny na imunitní systém. Blokují činnost buněk, které hrají v psoriáze určitou úlohu. Zatímco jiné možnosti léčby lupénky ovlivňují imunitu celkově, účinek biologických přípravků je specifičtější, protože zasahuje lupénku cíleně. 

Fototerapie

Fototerapie využívá ultrafialové světlo, nejúčinnější vlnová délka je od 308 nm do 314 nm, tzv. úzkopásmové UVB. Někdy se léčba světlem kombinuje s podáváním léčiv zcitlivujících kůži k záření (PUVA). Doporučuje se aplikovat fototerapii UV zářiči přímo na kožní projevy, nikoli na zdravou kůži. Fototerapii provádějí kožní lékaři ve zdravotnických zařízeních přístroji k tomu schválenými (nikoli solária).

Další možnosti léčby

Lázeňská léčba lupénky je možná v lázních. Přírodní produkty jsou vhodné mezi obdobími vzplanutí lupénky nebo jako doplněk léčby místními i celkovými léky. Psychoterapie má velký význam, neboť lupénka významně zhoršuje kvalitu života, pacienti jsou vystaveni trvalému tlaku okolí, mívají deprese. Dieta má význam u obézních pacientů, u akutních stavů a u pacientů s přidruženými chorobami – doporučuje se středomořská dieta, tj. strava bohatá na zeleninu, ovoce, bílá masa, ryby, nenasycené mastné kyseliny, zákaz alkoholu a kouření. Fyzická aktivita je důležitá pro žádoucí redukci hmotnosti.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.