Meningokok: Jak vypadá vyrážka? Pomůže skleničkový test! | Moje zdraví

Meningokok: Jak ho včas poznat a zachránit život?

24. dubna 2023 • 06:00

Začíná nenápadně a může změnit celý život. Invazivní meningokokové onemocnění se v počátku podobá viróze. Během několika hodin se stav nemocného rychle zhorší a každá minuta rozhoduje o životě a smrti. Víte, kdy zavolat pomoc a jak se nemoci bránit? 

„Nástup nemoci je zrádný. Začíná nenápadně, stejně jako běžná viróza. Pokud v počáteční fázi nemoci navštívíte lékaře, ten zpravidla nic závažného neshledá, a to dokonce ani na krevním obrazu. Může vás tedy poslat domů s běžnými doporučeními k léčení kataru horních cest dýchacích, chřipky a podobně,“ říká Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Jak poznat meningokovou nákazu? Více čtěte zde.

Že se jedná o invazivní meningokokové onemocnění se pozná většinou, až když se objeví projevy na kůži. „Organismus už je zaplavený bakterií a pacientovi jde o život,“ dodává odbornice.

Selhávají orgány

Léčba musí být zahájena nejpozději v řádu hodin a není vůbec lehká. Přicházejí na řadu antibiotika. Často se odehrává na jednotkách intenzivní péče, protože nemocný musí být připojen na umělou plicní ventilaci nebo i dialýzu, protože selhávají plíce, ledviny i další orgány. Přibližně jeden z deseti nemocných zemře i při odpovídající léčbě. 

Původcem invazivního meningokokového onemocnění je bakterie Neisseria meningitidis, kterou se lze nakazit podobně jako chřipkou či rýmou – tedy kapénkovým přenosem. Baktérie vstupuje do těla sliznicí nosohltanu. Pokud je sliznice narušená, je riziko rozvinutí nemoci vyšší. Sliznici narušuje prodělané respirační onemocnění, prašnost, pobyt v zakouřeném prostředí a podobně. Mimochodem – u dětí do 15 let věku stoupá riziko onemocnění trojnásobně, pokud kouří jeden z rodičů, a osminásobně, pokud kouří oba rodiče.

Příznaky meningokokové infekce

Pokud se onemocnění rozvine, projevuje se nejčastěji jako zánět mozkových blan (meningitida) nebo otrava krve (sepse). Případně může dojít ke kombinaci obojího.

Na začátku se onemocnění projevuje tedy jako nachlazení – objevuje se vyšší teplota, únava, bolesti svalů a kloubů, citlivost na světlo. Příznaky jsou tedy podobné chřipce. Později se může objevit tuhnutí šíje a také vyrážka na kůži. Tyto dva příznaky by tedy měl každý sledovat. Jak poznat vyrážku při meningitidě

Skleničkový test

Šikovným pomocníkem může být domácí skleničkový test. Ten je možné využít ve chvíli, kdy se na těle nemocného začne objevovat vyrážka v podobě nachově či krvavě zbarvených skvrn. Přiložte na skvrny skleničku a podívejte se na ně přes sklo. Pokud po zatlačení sklenicí či jiným průhledným předmětem nevymizí, je nutné okamžitě přivolat rychlou pomoc.

Pokud máte podezření, udělejte skleničkový test • Autor: Profimedia.cz

Podezření na meningitidu se dá doma sledovat i testem typického strnutí šíje. Nemocný se položí na rovnou podložku s protaženými dolními končetinami. Ohnutím hlavy vpřed mu zatlačíme bradu směrem k hrudníku, a pokud zareaguje bolestivě a ohne nohy v kolenou, je to další z důkazů nebezpečného onemocnění.

Deset procent nosičů

Nakazit se může kdokoliv, ale děti do čtyř let jsou nejohroženější skupinou. Dále jsou v ohrožení dospívající mezi 15 do 19 roky a mladí dospělí. Nakazit se mohou od nemocného člověka. V populaci ale existuje asi 10 % „nosičů“ této zákeřné nemoci. Baktérie se u nich usadila v horních cestách dýchacích, ale nemoc zpravidla nepropukne. Proč bakterie u někoho jen přebývá a jiného ohrožuje na životě, zatím neví ani moderní medicína. Každopádně tito lidé jsou zdrojem infekce pro ostatní, zvlášť pro malé děti. 

Život po meningitidě

I když na první pohled nemusejí čísla o počtech nemocných vzbuzovat obavy, je třeba dodat, že nemoc za sebou nechává vážné následky. Prodělání meningokokového onemocnění u sedmi z deseti pacientů znamená nést si následky po zbytek života. K nim nejčastěji patří selhání důležitých orgánů – ledvin, hluchota, slepota, mozková obrna, epilepsie, neurologické poruchy, amputace částí těla, mentální retardace a další.

Prevence proti meningokové nákaze

Proti meningokokovým onemocněním se lze chránit očkováním. Vakcíny pokrývají nejčastěji se vyskytující skupiny meningokoka. V současné době je trhu jedna vakcína proti skupinám A, C, W a Y a druhá proti skupině B. Pro co nejširší ochranu se doporučuje kombinovat oba typy vakcín s tím, že očkování lze uskutečnit současně nebo s odstupem minimálně 14 dnů.

Vhodné očkovací schéma a načasování je dobré konzultovat s lékařem. „Přestože u nás infekční meningokoková onemocnění nezpůsobují vysokou nemocnost, je prevence očkováním velmi žádoucí vzhledem k vysoké smrtnosti a vysokému procentu celoživotních devastujících následků, které změní život nejen přeživšího pacienta, ale i jeho rodiny,“ říká Pavla Křížová vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu. Česká vakcinologická společnost doporučuje očkování již ve věku od 2 měsíců. Vakcínu si hradí pacient sám.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.